Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 бизнес урока от Малкия принц

Романът на Антоан дьо Сент-Екзюпери„Малкият принц“ е преведен на повече от 180 различни езика. Въпреки че изглежда като детски роман, той се чете и от деца, и от възрастни, тъй като крие полезни уроци за живота на по-големите. Разказва невинната история на момче, което живее в свят, отделен от реалността. Характерът на детето, заедно с този на лисицата, позволява книгата да съдържа онова философско богатство, което я прави вечен роман, който си заслужава да се прочете.

Философията на Малкия принц се основава на приятелство, любов, тъга или богатство. От всички тях, тези 7 могат да се прилагат всеки ден, за да бъдете по-добри в работата си, твърди „Форбс“.

1. „Ходенето по права линия не може да стигне много далеч“

Тази фраза споменава значението на допускането на грешки, за да се научите и да поемете по неочаквани пътища без страх от риск. Оставането по един и същ път не винаги ще ви помогне да напреднете, но ще приведе вашите възможности и няма да ви позволи да израствате като професионалист.

2. „Хората вече нямат време да научат нищо; купуват готови неща от търговците, но тъй като няма търговци на приятели, хората вече нямат приятели "

Прогресивната промяна в обществото влоши комуникацията и човешките взаимоотношения. Ето защо, в момент, когато технологията надделява и се изпраща текстово съобщение, вместо да отидете и да говорите лично, е много важно да се погрижите за връзката с хората около вас. По този начин общуването с вашите колеги (както вътре, така и извън работната среда) ще благоприятства работната среда и ще ви кара да ставате по-мотивирани всеки ден. Вече няма да имате колеги, а приятели.

3. „Знам планета, на която живее много колоритен човек. Никога не е помирисвал цвете. Никога не е виждал звезда. Никога не е обичал никого. Никога не е правил друго, освен да смята. Той прекарва деня си, мислейки като теб: „Аз съм сериозен човек! Аз съм сериозен човек! ”, което го кара да се надува от гордост. Но това не е човек, а гъба! "

С тази фраза Малкият принц призовава към любовта и необходимостта човек да не забравя корените си. Разбира се, работата е важна, тя е съществена част от живота днес, но не може да бъде централната сърцевина на живота, защото в крайна сметка, степента на стрес и обсебване ще бъде такава, че няма да можете да бъдете щастливи и да се радвате на живота.

4. „Всеки трябва да бъде попитан какво е по силите му да направи“

Идея, която илюстрира амбициите на човек да иска да обхване области, за които неговите способности не достигат. Това не е лошо, просто е необходимо да го осъзнаете, за да знаете до какво ниво на търсене можете да достигнете и да не бъдете потопени в ореол от недоволство, когато се опитате да направите нещо и не успеете. Важното е да знаете докъде можете да стигнете, така че докато го правите, да ви е приятно и да не се превръща в главоболие.

5. „Много по-трудно е да осъждаш себе си, отколкото да съдиш другите. Ако успеете да се прецените правилно, вие сте истински мъдрец "

Този урок на Малкия принц има определена връзка с предишния и тя е, че когато работите, е важно да познавате себе си, като знаете силните и слабите страни на всяко едно. Това, което добавя тази фраза, е, че не е градивно да се живее с предразсъдъци и критики към другите за това какви са уменията, които имат в работата. Необходимо е да работите и да живеете с уважение към другите, както и към себе си, защото в това, което сте слаби, другият може да блести и обратно.

6. „Нищо във Вселената не остава същото, ако някъде, не се знае къде, агне, което не знаем, е изяло, или не, роза".

Всички решения, които вземаме, и действията, които предприемаме, имат последствия в някакво отношение. Не непременно веднага, но трябва да сте наясно, че не само сте на работа, вие сте екип, така че е важно, ако ще вземете решение, което може да повлияе на компанията, да го обмислите добре и дори да чуете други мнения.

7. „Запазете илюзията и невинността въпреки лошите преживявания“

Много пъти нещата не вървят според очакванията: бизнесът трябваше да се затвори, промоцията, която очаквахме, не беше постигната и т.н. Малкият принц обаче ви предлага да продължите напред, да се поучите от препятствия и лошите преживявания и да не се отказвате, докато не постигнете мечта си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29

Жълт код за значителни валежи във Варна и областта в събота

Жълт код за значителни валежи от дъжд е обявен за област Варна в събота, 20 април. През нощта облачността ще се увеличи до значителна, над Югоизточна България ще завали дъжд. Вятърът от североизток ще се усили. Минималните температури ще са между 5° и 10°. Утре ще бъде облачно и дъждовно, на юг от Стара планина и по Черноморието се очакват..

публикувано на 19.04.24 в 15:05