Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отмяната на Международния балетен конкурс - „некултурно“ събитие номер едно за 2020-та

5
Веса Тонова и Трифон Митев - Лебедово езеро
Снимка: В.Викторов

Отмяната на най-стария и най-престижeн балетен конкурс в света, месеци преди неговото 29-то издание, поради липсата на пари, в началото на 2020-та се превърна в „некултурно“ събитие номер 1-но за изминалата година. Номинираха го и го избраха с огромен превес от 40% читателите на он-лайн медията за култура www.ploshtadslaveikov.com.  Това стана в самия край на годината с гласуване втрадиционната анкета за положителните и отрицателни събития през годината. На второ място в анти-класацията с 31% от гласовете е „Килими трета употреба дари парламентът на Кърджалийския театър“, а „Изземването на колекцията от антики на Васил Божков“ взе 29%.

По този повод припомняме първия коментар, след отмяната на 29-тото издание на Конкурса във Варна, на една от примите на българския балет Веса Тонова, направен специално за Радио Варна. Веса Тонова е прима балерина в Софийската национална опера и балет от 1989 г. Изпълнява главните роли в класическите балети “Ромео и Жулиета”, “Жизел”, “Лешникотрошачката”, “Спящата красавица”, “Пепеляшка”, “Лебедово езеро”, „Кармен”, „Дон Кихот”, както и в съвременни творби. На международния балетен конкурс в Джаксън /САЩ/ през 1986 г. се класира на четвърто място. Удостоена е с награда за постижение на балетна двойка в младша възраст с партньор Владимир Роже на международния балетен конкурс във Варна през 1986 и 1988 г. и с награди за партньорство и за изпълнение на модерна хореография през 1990 г. Финалистка е на конкурсите в Осака /1988/ и в Москва /1989/.

Културно събитие 2020 на читателите на он-лайн медията за култура  www.ploshtadslaveikov.com стана спектакълът „Завръщане у дома“, постановка Явор Гърдев, МГТ „Зад канала“ с 33%. Следват го спектакълът „Поетите и музиката“ на фестивала „Опера Оупън“ в Античния театър, Пловдив с 25%, „Лебедово езеро“ на Софийската опера и балет на Панчаревското езеро с 15%, изложбата „Константин Щъркелов. Самотникът скитник“ в Софийската градска галерия с 14% и с 13% е спектакълът „Африканката“ на Старозагорската опера и Дойче опер в зала 1 на НДК . 

Отношението към културата не може и не трябва да бъде повлияно от екстремните събития в политиката, социалната и здравната сфера, заявяват от медията. Те мотивират класацията за 2020-та година така: „Ако няма култура, няма да има смисъл от опитите ни да подредим света по по-добър, красив и смислен начин. Културата е цел и начин да го направим“.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06

Наградиха деца за конкурс, посветен на 60-годишнината от полета на Гагарин

60-годишнината от полета на Гагарин беше отбелязана от народната  астрономическа обсерватория "Николай Коперник" във Варна с връчване на грамоти  и награди на част от 205-мата участници в конкурса за есета, рисунки и макети, създадени от ученици, посветен на юбилейната годишнина. Свежина Димитрова, директор на обсерваторията и Ева Божурова-ръководител..

публикувано на 12.04.21 в 16:21

Реликви от Априлската епопея показват в изложба в Балчик

Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и Исторически музей - Панагюрище представят в Балчик изложба "Реликви от Априлската епопея" . Експозицията включва главното знаме на панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, оригинални оръжия и лични вещи на участниците в Априлската епопея. Уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени..

публикувано на 12.04.21 в 11:31

Александър Йосифов пише "Песен за първия космонавт" - Военноморският музей пази нотния ръкопис

По повод деня на космонавтиката 12 април, Военноморският музей във Варна представя интересен документ от фонда си - нотен ръкопис на "Песен за първия космонавт". Кой и кога създава тази творба? Преди 60 години, на 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути Московско време, Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята като..

обновено на 12.04.21 в 11:19

Започват X Великденски театрални седмици с юбилейния спектакъл „100!“

Както стана ясно по-рано, честването на 100-годишнината на Варненския драматичен театър с премиерата на юбилейния спектакъл „100!“, планирано за 12 и 13 март, ще се проведе месец по-късно на същите дати - 12 и 13 април.   Боян Иванов, един от най-оригиналните съвременни български режисьори, използва любимата си театрална форма скеча, за да..

публикувано на 12.04.21 в 10:06