Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хореограф: Спорт и танц са противопоставени с последната заповед на министъра на здравеопазването

Милена НалбантоваХореографи, ръководители на танцови школи и преподаватели по различни музикални инструменти планират национален протест следващата седмица. Причината е, че те все още нямат право да работят, въпреки, че на спортните клубове вторият локдаун беше прекратен в края на м.г. Това е противопоставяне на спорта и изкуството, смята хореографът Милена Налбантова от Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ), ръководител на клуб по класически и съвременен танц "Рона"- Хасково (на снимката). По този повод Съюзът заедно с Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) и Сдружение на танцовите дейци (СТД) разпространиха отворено писмо в социалните мрежи, с което събраха над 3 300 подписа в своя подкрепа. 
Художествената гимнастика и акробатиката са разрешени, а основата им - балетът е забранен
"В момента помещения, в които се преподават дейности от типа на пилатес, зумба, канго, йога нямат забрана да работят. В същото време уроци по пиано, китара, класически балет са със забрана да работят. Художествената гимнастика, акробатиката, спортните танци са разрешени, а основата им - балетът е забранен. Това е абсолютен парадокс и нонсенс", отбеляза хореографът в интервю за Радио Варна:


"Властите имат нашето пълно разбиране, само че те нас като че ли не ни разбират. Защото всички отпуснати до момента финансови мерки няма кака да ни бъдат от полза, поради начина на регистрация, многото самоосигуряващи се колеги и голямата бумащина за кандидатстване. В същото време разходите за осигуровки, данъци и наеми текат". Това каза още Милена Налбантова.
Протест следващата седмица
Кога да бъде проведен националният протест, във Варна и София (пред Министерство на здравеопазването и пред Министерство на културата), преподавателите и хореографи ще решат по-късно днес на срещата им онлайн. Най-вероятно той ще бъде на 15 или на 16 януари и се очаква да бъде подкрепен от родители на деца от школите по танци и музика.  В отвореното писмо се казва още:

"Възникват недоразумения в Заповед №РД-01-677/25.11.2020, изменена и допълнена със Заповед №РД-01-718/18.12.2020 г, където в т.4 и в т. 7 има противоречия.

Настоящите заповеди не забраняват дейности с лица над 18 години при спазване на противоепидемичните мерки, но в различните градове служителите на РЗИ я тълкуват по различен начин и това е повод за назряване на напрежение и двусмислие в следствие на издадената от Министерството на здравеопазването заповед, позовавайки се на един и същи текст!

След три поредни писма и опити за контакт с отговорните институции до момента не ни беше обърнато внимание. При липсата на диалог, ще пристъпим към активни протестни действия".


Снимките са от спектакли на Спортен клуб РОНА, Хасково, предоставени на редакцията ни от неговия хореограф и ръководител Милена Налбантова. Тя е директор на Международния танцов фестивал "Вълшебен свят" и посланик за България на Световна артистична танцова федерация (WADF).


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безпрецедентна церемония на „Златен глобус“ ни очаква утре

"Златен глобус" стартират сезона на холивудските награди в неделя (28 февруари) в пандемичната ера, след година, която преобърна наопаки развлекателната индустрия и накара всички известни личности да комуникират с уебкамери от диваните си у дома, вместо да дефилират по червения килим . Шоуто обаче..

публикувано на 27.02.21 в 16:45

Пандемията принуди Берлинале да премине към интернет

Берлинале, един от най-отворените за ентусиазирани зрители кинофестивали, ще започне в понеделник в необичаен формат - ще бъде стриймван за подбрана публика от журналисти и кинодейци, без прожекции в киносалони, съобщи Ройтерс. Организаторите на кинофестивала в Берлин винаги са се гордели, че за разлика от главните им конкуренти в Кан и Венеция, те..

публикувано на 27.02.21 в 07:56

Варненският театър за един век: Стоян Бъчваров

Бюст на патрона на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще бъде поставен на 12 март в деня, в който се навършват 100 години от първото представление на негова сцена. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, поставя началото на театралното летоброене във..

публикувано на 26.02.21 в 17:06

18 международен фестивал за късометражно кино "In The Palace"

Жури, съставено от филмови експерти от 12 държави, ще има задачата да избере най-добрите филми от 18-то издание на международния фестивал за късометражно кино "In The Palace". В официалната селекция са включени 120 заглавия от 41 държави. 18-тото издание на "In The Palace" ще бъде онлайн. Филмите тази година ще могат да бъдат гледани в специално..

публикувано на 26.02.21 в 15:02

Изложбата "Командирите на българското опълчение" гостува в Балчик по повод 3 март

По по­вод На­цио­нал­ния праз­ник за трети път в Балчик гостува На­цио­на­лен парк-му­зей „Шип­ка-Буз­луд­жа“. Този път с ек­спо­зи­ция­та„Ко­ман­ди­ри­те на бъл­гар­ско­то опъл­че­ние“. Из­лож­ба­та е от­во­ре­на за по­се­ще­ния в из­лож­бе­на­та за­ла на Ис­то­ри­чес­кия му­зей и мо­же да бъ­де раз­гле­да­на до началото на април. Ек­спо­зи­ция­та..

публикувано на 26.02.21 в 14:29

Gogin подготвя мини албум с песни, обединени от времето

Вече пет години певецът Gogin е на музикалната сцена. От тогава заедно с други музиканти изнасят акустични лайв концерти.   Впоследствие записва и авторски песни, които определя като „истории, облечени в музика”. В предаването „Джем сешън“ , излъчено на 24 февруари, с Gogin говорихме за музиката, която създава, местата, на..

публикувано на 26.02.21 в 13:39

Конкурс „Смешното в училище в карикатури” провокира за идеи младежите в Добричко

Тази година изданието на конкурса е 18-то поредно, но за първи път има областен характер, каза за Радио Варна Силвия Венелинова, организатор от Младежки център Добрич.  Всеки карикатурист може да участва в конкурса с не повече от 5 творби. Техниката  на творбата е по избор, като е желателно те да бъдат в размер ( 35/50 см.)...

публикувано на 26.02.21 в 06:21