Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"По първи петли" на 11 януари с Ваня Славова

От 4 до 6 часа в ранното утро сме отново заедно, за да споделим весело настроение.

Музикалното оформление е по вкус и избор на звукорежисьора Добромир Мързов.

А ето и темите в предаването:

1.Банкнотата от 2 лева излиза от обращение от началото на тази година. За историята на двулевката и вариантите й през годините, разказва Мариела Димитрова.

2.Варненският художник Васил Василев разказва за избора на библейски сюжети в картините си, вкл. и Богоявление.

3.Срещаме ви със смелчаците, които се хвърлиха за кръста в деня на Богоявление и победителите в надпреварата във Варна и Балчик.

4.Световният ден на Брайловата азбука отбелязахме през изминалата седмица в рождения ден на нейния създател  Луи Брайл. Какво е мястото на Брайловата азбука в съвременния технологичен свят – с много приложения, които незрящите хора вече ползват в ежедневието си, разказва Димитрина Дончева.

5.Модният фотограф Цанислав Христов разказва за пътя от Варна до Милано и най-големият моден подиум в света. Той намира точната симбиоза между сянката и светлината, на сцената и зад нея и превръща фотографията в начин на живот и възможност за себеизразяване.

6.Защо семейството на българката Павлина Барг и съпругът и Лорен решиха да заменят Канада с България?

7.За новите музикални проекти, родени в условията на пандемия, разказва Александър Йорданов и ни среща с музикантите от варненската метъл банда "Карантия".ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 април с Валерия Василева

Румен Илиев - директор на Областното пътно управление във Варна, за ремонта на фугата на Аспарухов мост . Репортаж за ремонта на близо 2 км от първокласния път I-9 в участъка Варна - Евксиноград. Факт е новото постановление с одобрените тарифи за таксите от наеми по Закона за туризма. Епидемиологичната обстановка във Варна и..

публикувано на 15.04.21 в 13:09

"Новият ден" на 15 април с Емилия Николова

Преди първия звънец на новия Парламент, говорим с политолога доц. Стоянка Георгиева, преподавател в Икономически университет-Варна - за старите вражди и новите партии Как се промениха правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата във Варна?   Сеитбата на пролетниците в Добруджа започна. Какви са очакванията на..

публикувано на 15.04.21 в 05:05
Най-добър млад шофьор 2019

НА СВЕТЛО на 14 април с Валерия Василева

Репортаж за днешното извънредно заседание на Общински съвет – Варна с три точки в дневния ред. Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обучава гимназисти от Варна как се разработват иновативни продукти. Студенти от ВВМУ "Н. Вапцаров” - Варна работят по международен   проект на НАСА за създаване на симулация за космическа станция на..

публикувано на 14.04.21 в 13:00
плаж „Смокиня”

"Море и... дюни" с Валери Великов, на 14 април

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. В интервю за "Море и бряг" Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” подчерта, че за унищожаването на дюни има сериозни законови санкции. Според него, на..

публикувано на 14.04.21 в 10:37

НОВИЯТ ДЕН на 14 април с Иван Барбов

Защо се наложи редуциране на куросвете на автобусна линия 121 между Аксаково и Варна?  С какви проблеми се сблъскват пешеходците в района на кръговото кръстовище и подлеза на спирка „Миньор“? Започна кампанията по пролетното почистване в Балчик. Защо общинските съветници в Каварна поискаха да бъде отстранен председателят на..

публикувано на 14.04.21 в 05:54

НА СВЕТЛО на 13 април със Светлана Вълкова

За притесненията на туристическия бранш след въвеждането на ПСР тест за влизащите от Румъния Актуална информация около ваксинацията и КОВИД леглата във Варна Седмица на правото започна във варненския Икономически университет Как Анна Сливкова, преводач в Брюксел, издири в Кралската библиотека на Белгия първата пиеса, поставена..

публикувано на 13.04.21 в 13:40

"Новият ден" на 13 април с Мариела Димитрова

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. Репортаж в 8.10 часа. В 8.40 часа ще ви запознаем със "Спортист на Варна за месец февруари'2021" лекоатлетът Станислав Станков...

публикувано на 13.04.21 в 06:28