Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет прости съвета за сваляне на излишните килограми

Снимка: pixabay.com

За да успеете да отслабнете, не е нужно да правите големи жертви и да се отказвате от всичките си любими храни. Достатъчно е да насаждате постепенно определени навици в себе си и да ги направите неразделна част от ежедневието си.

В статия, публикувана от испанското списание Azsalud, Кармен Отеги твърди, че много методи за отслабване могат да имат сериозни странични ефекти и да доведат до наддаване на тегло в дългосрочен план.

Затова по-долу ще ви запознаем с 9 безопасни стъпки, водещи до сваляне на килограми и изискващи малко усилия и упоритост.

1. Пийте достатъчно вода

Пиенето на вода е ефективен начин за отслабване, тъй като наличието на достатъчно количество вода в тялото ви помага да се чувствате сити, а натуралните напитки като чай могат да помогнат за ускоряване на метаболизма ви и следователно да отслабнете.

2. Откажете се от захарта

Захарта е последното нещо, което трябва да ядете, ако искате да отслабнете. През последните десетилетия се обръща все по-голямо внимание на ефекта на мазнините върху наддаването на тегло, но всъщност основната причина за затлъстяването е приемът на захар.

Говорим за захар във всичките й форми, включително бяла захар, кафява захар, глюкоза, фруктоза, лактоза, декстроза, малтоза и рафиноза.

3. Яжте бавно

Някои хора са свикнали да се хранят много бързо, но това е нездравословен навик, който не стимулира загубата на тегло. Когато ядете бързо, мозъкът няма време да получи сигнал за ситост и следователно стомахът на човека може вече да е пълен, но той ще продължи да яде. Освен това лошото дъвчене на храна може да доведе до проблеми с храносмилането.

4. Яжте без допълнително

Неправилно е да поставяте недостатъчно храна в чинията и след това да добавяте нови порции. По този начин няма да можем да контролираме количеството консумирана храна и ще преядем, без дори да осъзнаем. По-добре е веднага да поставите необходимото количество храна в чиния и да ядете всичко с едно сядане на масата.

5. Избягвайте преработени продукти

Компаниите, произвеждащи преработени хранителни продукти, полагат големи усилия да ги пуснат на пазара и маркетингът е ефективен. Повечето хора са свикнали да консумират подобни продукти, въпреки че съдържат вредни съставки и водят до напълняване.

6. Хранете се балансирано

Балансираната диета е друг ключ към отслабването, което означава, че можете да ядете каквото искате, но в разумни граници и в правилните пропорции. Разбира се, това не трябва да са преработени продукти, а естествена храна. Много е важно във вашата диета да има зеленчуци, плодове, бобови растения, зърнени храни, ядки и семена, както и източници на протеини като млечни продукти, месо и риба.

7. Култивирайте здравословни навици

Здравословните навици, които стават част от ежедневието, са ключът към успешното постигане на целта да отслабнете, без да навредите на здравето си. Независимо дали спортувате или се храните добре, важно е да се придържате към тези навици дълго време. Наложително е да ги третирате като част от нов начин на живот, а не като кратка саможертва.

8. Избягвайте стреса

Повишената секреция на кортизол поради стрес нарушава метаболитните процеси, което кара някои хора да се чувстват гладни и да ядат повече между храненията. В тази връзка, опитайте се да избягвате стреса и това ще ви помогне да не напълнявате.

9. Почивайте

Почивката е важна част от грижата за тялото, поддържането на здравето и предотвратяването на затлъстяването. Тялото се нуждае от достатъчно почивка, за да поддържа баланса и да избягва стреса. Освен това има сериозни доказателства в подкрепа на пряката връзка между липсата на сън и затлъстяването.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатна туристическа обиколка във Варна на 1 май

120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат във Варна през 2024 година. 98 от тях са на английски език, а останалите 22 - на български. Инициативата се провежда за единадесета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство  със..

публикувано на 23.04.24 в 10:22

В сряда отбелязваме юбилейното издание на "Ден без асансьори"

Тази сряда, 24 април, България ще отбележи десетото юбилейно издание на кампанията "Ден без асансьори". Целта на инициативата е да разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно. „ Ден без асансьори“  е събитие, което насочва..

публикувано на 23.04.24 в 08:41

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес

Световния ден на книгата и авторското право отбелязваме днес. Във Варна в 8.30 часа в РБ „Пенчо Славейков“ започва Маратонът на четящите хора под надслов „Литературата среща образите“. XXII издание на „Маратон на четящите хора“ търси връзките между пространствата на въображението, които изгражда художественият текст, и..

публикувано на 23.04.24 в 06:27
Провадия

"Ахат" и Милена Славова с концерт за празника на Провадия

Милена Славова и рок група "Ахат" ще изнесат концерт на 27 април в Провадия по повод празника на града Цветница, съобщиха от общината. Концертът ще е с начало от 19 часа на открита сцена на централния площад. Празничната музикална програма започва на 27 април в 11.00 часа с фолклорен концерт на „Табиет лайф бенд“ и формация „Балкански..

публикувано на 22.04.24 в 16:16

Лесна работа: Денят на Земята

Обикновено през април се сещаме колко мила ни е Земята и колко много обичаме природата. Като стана дума за това, време е да спазя неотдавнашно обещание и да доразкажа история за туризъм. Връщам се във времето и ето ме като дете. Дойде ли април, с мама стягаме раниците и се втурваме напред – към природата. По онова време намирам природата..

публикувано на 22.04.24 в 15:53

Варненски младежи влизат в ролята на водещи и оператори

Ролеви игри, в които младежи ще правят реални интервюта и ще влязат в ролята на водещи и оператори, ще се състои по време на предстоящо обучение по медийната грамотност във Варна. В обучението ще се включат 20 младежи на възраст от 15 до 29 години. Младежите ще имат възможността  да проведат голяма част от обучението си в работните помещения и..

публикувано на 22.04.24 в 10:53
Планета Земя

22 април - Международен ден на Земята

На 22 април честваме Деня на Земята.  Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Идеята, което свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда.  За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. започва да се отбелязва като..

публикувано на 22.04.24 в 08:47