Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Девет прости съвета за сваляне на излишните килограми

Снимка: pixabay.com

За да успеете да отслабнете, не е нужно да правите големи жертви и да се отказвате от всичките си любими храни. Достатъчно е да насаждате постепенно определени навици в себе си и да ги направите неразделна част от ежедневието си.

В статия, публикувана от испанското списание Azsalud, Кармен Отеги твърди, че много методи за отслабване могат да имат сериозни странични ефекти и да доведат до наддаване на тегло в дългосрочен план.

Затова по-долу ще ви запознаем с 9 безопасни стъпки, водещи до сваляне на килограми и изискващи малко усилия и упоритост.

1. Пийте достатъчно вода

Пиенето на вода е ефективен начин за отслабване, тъй като наличието на достатъчно количество вода в тялото ви помага да се чувствате сити, а натуралните напитки като чай могат да помогнат за ускоряване на метаболизма ви и следователно да отслабнете.

2. Откажете се от захарта

Захарта е последното нещо, което трябва да ядете, ако искате да отслабнете. През последните десетилетия се обръща все по-голямо внимание на ефекта на мазнините върху наддаването на тегло, но всъщност основната причина за затлъстяването е приемът на захар.

Говорим за захар във всичките й форми, включително бяла захар, кафява захар, глюкоза, фруктоза, лактоза, декстроза, малтоза и рафиноза.

3. Яжте бавно

Някои хора са свикнали да се хранят много бързо, но това е нездравословен навик, който не стимулира загубата на тегло. Когато ядете бързо, мозъкът няма време да получи сигнал за ситост и следователно стомахът на човека може вече да е пълен, но той ще продължи да яде. Освен това лошото дъвчене на храна може да доведе до проблеми с храносмилането.

4. Яжте без допълнително

Неправилно е да поставяте недостатъчно храна в чинията и след това да добавяте нови порции. По този начин няма да можем да контролираме количеството консумирана храна и ще преядем, без дори да осъзнаем. По-добре е веднага да поставите необходимото количество храна в чиния и да ядете всичко с едно сядане на масата.

5. Избягвайте преработени продукти

Компаниите, произвеждащи преработени хранителни продукти, полагат големи усилия да ги пуснат на пазара и маркетингът е ефективен. Повечето хора са свикнали да консумират подобни продукти, въпреки че съдържат вредни съставки и водят до напълняване.

6. Хранете се балансирано

Балансираната диета е друг ключ към отслабването, което означава, че можете да ядете каквото искате, но в разумни граници и в правилните пропорции. Разбира се, това не трябва да са преработени продукти, а естествена храна. Много е важно във вашата диета да има зеленчуци, плодове, бобови растения, зърнени храни, ядки и семена, както и източници на протеини като млечни продукти, месо и риба.

7. Култивирайте здравословни навици

Здравословните навици, които стават част от ежедневието, са ключът към успешното постигане на целта да отслабнете, без да навредите на здравето си. Независимо дали спортувате или се храните добре, важно е да се придържате към тези навици дълго време. Наложително е да ги третирате като част от нов начин на живот, а не като кратка саможертва.

8. Избягвайте стреса

Повишената секреция на кортизол поради стрес нарушава метаболитните процеси, което кара някои хора да се чувстват гладни и да ядат повече между храненията. В тази връзка, опитайте се да избягвате стреса и това ще ви помогне да не напълнявате.

9. Почивайте

Почивката е важна част от грижата за тялото, поддържането на здравето и предотвратяването на затлъстяването. Тялото се нуждае от достатъчно почивка, за да поддържа баланса и да избягва стреса. Освен това има сериозни доказателства в подкрепа на пряката връзка между липсата на сън и затлъстяването.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

публикувано на 28.01.21 в 11:13

Медиите прекаляват с негативната лексика

Езикът е жива материя. Той отразява чрез речта всичко, което се случва в момента. През последната година с честа употреба се наложиха думите: самокарантинирам се, новото нормално, уокдаун, онлайн, дезинфектант, пандемия, пи си ар и много други. Според езиковеда от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Ваня Зидарова лексиката е много..

публикувано на 28.01.21 в 08:51

Красивата страна на зимата във Варна и околностите /СНИМКИ/

Дългоочакваният сняг във Варна парализира пътища и блокира населени места. Красивата страна на зимата обаче попадна в обективите на много хора, излезли да се поразходят.  Впечатляващи кадри предоставиха слушатели на Радио Варна от местността Добрева чешма и село Осеново.

обновено на 27.01.21 в 18:27

Холокоста - защо да помним

Какви са историческите поуки от Холокоста? С резолюция на ООН през 2005 година, датата 27 януари е обявена за Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.Именно на този ден, през 1945 година, са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер „Аушвиц”. Днес той е символ на нацисткия геноцид над повече от 6..

обновено на 27.01.21 в 16:43

Частично бедствено положение в село Булаир

Частично бедствено положение е обявено в село Булаир , община Долни чифлик. Това съобщи Красимира Анастасова  -кмет на общината. Ситуацията там е усложнена заради снегонавявания на пътя село -Солник-Булаир, който се разчиства вече от седем машини. Силният вятър обаче пречи на усилията на екипите. Анастасова уточни, че електрозахранването в селото..

публикувано на 27.01.21 в 14:10

Зимна Варна - кварталите под сняг, край морето само мокро /снимки/

Силен северен вятър духа във Варна, на пориви до 22 м/сек. Снежната покривка в кварталите е различна - на места като "Владиславово" плътен сняг покрива междублоковите пространства и пътищата, по които не минават често коли. В по-ниската част на града - в центъра и край жп гарата, сняг няма, пространствата са мокри и кални, пътищата чисти. И по..

обновено на 27.01.21 в 11:26

Абхазия - непознатата земя отвъд Черно море

На противоположната страна на Черно море се намира малката и доста непозната държава  Абхазия. Не знаем почти нищо за тази бивша съветска република и възможностите и за туризъм. Затова в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" поканих автомобилния пътешественик Валентин Дрехарски, който има десетки хиляди километри къде ли не по света да ни..

обновено на 27.01.21 в 10:56