Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Анелия Клисарова: Единствено от общината зависи, дали варненските ДКЦ ще имат компютърни томографи

Снимка: БГНЕС

 „Частните ДКЦ-та във Варна имат компютърни томографи. Общинските-не. Дали общинските диагностично консултативни центрове ще имат такива, зависи само от общината.” Това каза за предаването „Позиция” председателя на ПК „Здравеопазване” проф. Анелия Клисарова и допълни:

Това пак е въпрос на мениджмънт. Къде ще отиде потокът от болни- естествено, ще отиде към частните ДКЦ-та, които също работят по здравна каса, защото освен рентгенова снимка могат да получат и компютърна томография. За това трябва да се направи една програма и на общинските диагностично консултативни центрове да бъдат закупени такива апарати. Има специалисти по образна диагностика и ще си помогнат много в своята работа ако разполагат с такава техника. Да не говорим, че това ще помогне за по доброто финансово състояние на самото ДКЦ, защото ще има повече пациенти, повече направления и повече работа.

Не сме се отказали и от идеята за изцяло нова инфекциозна болница. Водени са разговори и с кмета Иван Портних и с председателя на общински съвет Тодор Балабанов, а зам. кмета по здравеопазване Коста Базитов е провел среща с ресорния министър относно построяване на инфекциозна болница на територията на град Варна, каза още проф. Клисарова. Тя не се ангажира с мястото на което евентуално ще бъде изградено такова здравно заведение, но не изключи възможността и да бъде част от съществуваща в момента болница.

Според проф. Клисарова, коронавирусната пандемия е показала на практика сериозните пропуски в реформитте на здравеопазването. Или липсващите такива.

От години говорим за липсата на електронно здравеопазване. Трябваше да се окажем насред пандемия, за да стане ясно, колко са необходими електронните рецепти. В началото на миналата година нямаше координация между отделните болнични заведения тъй като липсваше информационна система. Това можеше да бъде свършено, ако поне половината от заложеното в електронното здравеопазване беше изпълнено. Тези стъпки трябваше да са извървени до сега. Нямаше нужда от пандемия, за да правим тези стъпки.

Нямаше нужда от пандемия и да се подсетим за кой ли път, че има остър дефицит на медицински кадри в България. За съжаление само констатираме, без да взимаме мерки. Голяма част от нашите колеги в университетска болница „Света Марина” се преквалифицираха и им се наложи да работят в ковид отделения и да изпълняват протоколите на инфекционистите.

Не е тайна, че медицинското образование едно от най- скъпите висши специалности- допълва професор Анелия Клисарова. Един студент по дентална медицина, обучението на един бъдещ лекар, струва до 10 000 лева на година на държавата, което за 6 години прави около 60 хиляди лева. И след тази инвестиция, този бъдещ специалист изкарва курс по немски или английски език и заминава в чужбина. Според нея, проблемът не е само в заплащането, макар, че то е сред основните мотиви на младите специалисти да напуснат страната. Не по маловажни са условията на труд, възможност за квалификация, възможност за професионално израстване в йерархията.

Наредба №1, касаеща специализациите в системата на здравеопазването, горе долу на две или три години се променя. И смея да твърдя, че се променя за добро. Специализантите вече са на трудов стаж, на работа и получават заплата, която не е много голяма, но преди го нямаше и това. Университетските болници дават възможности за докторантури, за хабилитации, което е много важно за мотивацията на младите хора да останат. Но пък колко са университетските болници? Колко хора имат възможност да направят това кариерно развитие което искат? В по малките градове, възможностите са много по ограничени в тази насока. Тези условия трябва да се изравнят и да се даде възможност на колегите от по малките населени места да участват в системата на кариерното развитие, за специализации, да завършат здравен мениджмънт, за за могат да се борят за директорските места в болничните заведения. Да имат желанието и възможностите да се развиват.

Председателят на ПК „Здравеопазване” към варненски общински съвет допълни, че наистина желае да види ангажираност към здравеопазването което да проличи в бюджета на общината за тази година. Според проф. Клисарова, ако и тази година, при сегашната ситуация, финансистите не кажат, че здравеопазването е водеща тема, е ключово и стратегически определено, тя не вижда кога, ще има друг по удачен момент за това.

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл- бел. ред.)

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мая Танева: Ултрамаратоните са прекрасен начин да поддържаш форма и да се срещаш с природата

Ултрамаратоните стават все по-популярни. Както каза наскоро за Радио Варна съорганизаторът на „Персенк Ултра” Иван Димитров, при първата обиколка на Витоша е имало четиресет бегачи. На последното – десет пъти повече. А и днес, във времена на социална дистанция, пробягването на 100-150 километра по пресечен терен със сигурност дистанцира. Мая..

публикувано на 26.01.21 в 10:48

Даниел от Чили, който говорейки за България вече отдавна казва "ние"

Емигрантите у нас са все още остават подценен пазар. Според статистиката преди пандемията, у нас преди около 12 месеца живееха постоянно между 150 и 160 хил. емигранти от повече от 80 държави. Koлко от тях обаче са останали в България в последната година? Няма отговор на въпроса, но пък има и чужденци - предимно от страните от..

публикувано на 25.01.21 в 13:02

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов , който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов , влязоха в ковид отделението в болницата в Девня , като доброволци.  Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна , споделят, че са нямали и капка..

обновено на 22.01.21 в 13:58

Варненка издава тайните на вкусния домашен шоколад

Йоана Иванова има изкусително хоби  - приготвя домашен шоколад за близки и приятели за различни поводи. Сладките изкушения имат най-различни форми, а в състава им сладкарката по душа добавя разнообразни вкусове. С нея разговаря Олга Добрева дни преди коледните празници.  Съвсем любителски започнах с направата на шоколад, разказва Йоана. Лека..

публикувано на 21.01.21 в 09:31

Излезе лимитирано издание на „Записките“ по първообраза от 1884, 1887 и 1892 година

Тритомникът се издава по случай 170-годишнината от рождението на Захарий Стоянов. Научната редакция и бележките са на литературоведа проф.  Иван Русков , ръководител на Катедра „История на литературата и сравнително литературознание“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Книгата излиза от варненското издателство LiterNet,..

публикувано на 20.01.21 в 10:10

Монети или как да станем финансово грамотни чрез игра

Monety - така се нарича най-новата опция за обучаване в основно финансови понятия в България. Настолна игра, която цели да ограмоти финансово децата, но и родителите у нас. Зад стартъпа , който само преди броени дни извади, че дори почти успя и да реализира първия тираж, стоят няколко души с различен опит и умения, но всички те обединени от идеята, че..

обновено на 18.01.21 в 14:27

Режисьорът Пламен Марков: Театърът предизвиква асоциации извън преките си намерения

„Отело“ от Шекспир е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление. Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян..

публикувано на 17.01.21 в 13:29