Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анелия Клисарова: Единствено от общината зависи, дали варненските ДКЦ ще имат компютърни томографи

Снимка: БГНЕС

 „Частните ДКЦ-та във Варна имат компютърни томографи. Общинските-не. Дали общинските диагностично консултативни центрове ще имат такива, зависи само от общината.” Това каза за предаването „Позиция” председателя на ПК „Здравеопазване” проф. Анелия Клисарова и допълни:

Това пак е въпрос на мениджмънт. Къде ще отиде потокът от болни- естествено, ще отиде към частните ДКЦ-та, които също работят по здравна каса, защото освен рентгенова снимка могат да получат и компютърна томография. За това трябва да се направи една програма и на общинските диагностично консултативни центрове да бъдат закупени такива апарати. Има специалисти по образна диагностика и ще си помогнат много в своята работа ако разполагат с такава техника. Да не говорим, че това ще помогне за по доброто финансово състояние на самото ДКЦ, защото ще има повече пациенти, повече направления и повече работа.

Не сме се отказали и от идеята за изцяло нова инфекциозна болница. Водени са разговори и с кмета Иван Портних и с председателя на общински съвет Тодор Балабанов, а зам. кмета по здравеопазване Коста Базитов е провел среща с ресорния министър относно построяване на инфекциозна болница на територията на град Варна, каза още проф. Клисарова. Тя не се ангажира с мястото на което евентуално ще бъде изградено такова здравно заведение, но не изключи възможността и да бъде част от съществуваща в момента болница.

Според проф. Клисарова, коронавирусната пандемия е показала на практика сериозните пропуски в реформитте на здравеопазването. Или липсващите такива.

От години говорим за липсата на електронно здравеопазване. Трябваше да се окажем насред пандемия, за да стане ясно, колко са необходими електронните рецепти. В началото на миналата година нямаше координация между отделните болнични заведения тъй като липсваше информационна система. Това можеше да бъде свършено, ако поне половината от заложеното в електронното здравеопазване беше изпълнено. Тези стъпки трябваше да са извървени до сега. Нямаше нужда от пандемия, за да правим тези стъпки.

Нямаше нужда от пандемия и да се подсетим за кой ли път, че има остър дефицит на медицински кадри в България. За съжаление само констатираме, без да взимаме мерки. Голяма част от нашите колеги в университетска болница „Света Марина” се преквалифицираха и им се наложи да работят в ковид отделения и да изпълняват протоколите на инфекционистите.

Не е тайна, че медицинското образование едно от най- скъпите висши специалности- допълва професор Анелия Клисарова. Един студент по дентална медицина, обучението на един бъдещ лекар, струва до 10 000 лева на година на държавата, което за 6 години прави около 60 хиляди лева. И след тази инвестиция, този бъдещ специалист изкарва курс по немски или английски език и заминава в чужбина. Според нея, проблемът не е само в заплащането, макар, че то е сред основните мотиви на младите специалисти да напуснат страната. Не по маловажни са условията на труд, възможност за квалификация, възможност за професионално израстване в йерархията.

Наредба №1, касаеща специализациите в системата на здравеопазването, горе долу на две или три години се променя. И смея да твърдя, че се променя за добро. Специализантите вече са на трудов стаж, на работа и получават заплата, която не е много голяма, но преди го нямаше и това. Университетските болници дават възможности за докторантури, за хабилитации, което е много важно за мотивацията на младите хора да останат. Но пък колко са университетските болници? Колко хора имат възможност да направят това кариерно развитие което искат? В по малките градове, възможностите са много по ограничени в тази насока. Тези условия трябва да се изравнят и да се даде възможност на колегите от по малките населени места да участват в системата на кариерното развитие, за специализации, да завършат здравен мениджмънт, за за могат да се борят за директорските места в болничните заведения. Да имат желанието и възможностите да се развиват.

Председателят на ПК „Здравеопазване” към варненски общински съвет допълни, че наистина желае да види ангажираност към здравеопазването което да проличи в бюджета на общината за тази година. Според проф. Клисарова, ако и тази година, при сегашната ситуация, финансистите не кажат, че здравеопазването е водеща тема, е ключово и стратегически определено, тя не вижда кога, ще има друг по удачен момент за това.

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл- бел. ред.)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15