Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С новата билетна система във Варна може да пътуваме по-изгодно до Златни пясъци

Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Варна е първият град в България, в  който е въведена изцяло автоматизираната билетна система в градския транспорт, а с приемането от Общинския съвет на наредбата за цените на превозните документи, пътниците могат да избират различно времетраене на билетите, което поевтинява услугата. Това заяви Биляна Якова, ръководител на първата фаза по проекта Интегриран градски транспорт в морската столица. Тя обясни, че вече има целодневен билет, който важи за всички линии, а предплатената електронна карта е с цена 10 лева, но с бонус още един лев. Якова обясни предимството на електронната карта.

Всеки един от пътниците трябва да прецени и да си направи сметка на прекачванията, за да не изтече времето на билета, докато е още в автобуса, защото в този случай трябва да плати още един, обясни Якова. Тя посочи още, че с новите възможности, които билетната система предлага, например вече може да се пътува до Златни пясъци и в рамките на града само с един билет, а стойността на пътуването до курорта да излезе по-малка от 3 лева, както беше досега.

Подробностите чуйте от разговора на Даниела Стойнова с Биляна Якова.

Какъв билет можем да закупим?

1. Билет за пътуване на хартиен носител от МПБ

60 минути - 1,00 лв.

90 минути - 1,50 лв.

120 минути - 1,80 лв.

Целодневен -4,00 лв.

2. Електронен билет за пътуване

60 минути – 1,00 лв.

90 минути – 1,50 лв.

120 минути – 1,80 лв.

Целодневен – 4,00 лв.

3. Извънреден билет за пътуване (системен бон)

60 минути – 1,00 лв.

90 минути - 1,50 лв.

120 минути - 1,80 лв.

Целодневен - 4,00 лв.

4. Билет за нередовен пътник;

60 минути ~ 30,00 лв.

5. Електронна предплатена карта за пътуване 10 лева - 11 часа времепътуване */1 пътуване бонус Картата може да се зарежда с различна сума.

На всеки 10,00 лв. се получава 1 пътуване в рамките на 1 час бонус. 6. Електронна абонаментна карта - Свободна: 1 линия 1 месец - 35,00 лв. Всички линии 1 месец - 50,00 лв. 7. Изгубена повредена от пътника електронна карта - 2,00 лв.

 8. Дефектна карта – подновява се без допълнително заплащане;

При възникване на въпроси, гражданите, ползващи градския транспорт във Варна, могат да се обръщат към ОП "ТАСРУД" на телефон 0700 20 280 или tasrud@mail.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избраха врачанския митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод

Светият Синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква, съобщи  говорителят на Синода Старозагорският митрополит Кипиран Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Той трябва да се организира и проведе в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13..

публикувано на 19.03.24 в 10:54

Над 700 хиляди лева са изплатени за социални услуги във Варна за януари и февруари

След приемането на Бюджет 2024, Община Варна е изплатила финансови средства в размер на над 700 хиляди лева за социалните услуги в града, съобщиха от пресцентъра на администрацията. " Тези плащания бяха за месеците януари и февруари, защото знаем колко е важно тези услуги да са гарантирани за хората през зимата", поясни  заместник-кметът с ресор..

публикувано на 19.03.24 в 10:38

Бул. "Христо Смирненски" в района на Цветния квартал - труден достъп, пръст, камъни и шум (СНИМКИ)

Продължава ремонтът на булевард „Христо Смирненски“ във Варна в района на Цветния квартал. Камари с пръст и камъни, тръби и строителни отпадъци задръстват района край булеварда. Живеещите там от месеци са подложени на непрекъснат шум. Прахолякът е навсякъде. Алтернативната отсечка за автомобилния трафик е претоварена. " Страшно е -..

публикувано на 19.03.24 в 10:25
Христо Иванов

Христо Иванов: Днес да сме реалисти, към момента няма съгласие за кабинет

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.  "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:38

Живеещи на улица "Латинка" пресичат рисковано натоварен булевард заради затруднен достъп до светофар

Заради паркирали автомобили по тротоара е затруднено пресичането на улица "Латинка" във Варна. С този проблем се бори варненецът Димитър Иванов, ангажирал се да сезира редица отговорни институции с надеждата той да бъде разрешен. Тротоарът се използва за временен "паркинг" за автомобили, тъй като в района има няколко автосервиза и гумаджийница...

публикувано на 19.03.24 в 09:35

Международният валутен фонд ще представи резултатите от прегледа на българската икономика

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е..

публикувано на 19.03.24 в 09:29

Затваря пазар "Калин" в кв. Аспарухово

Пазар „Калин“ се намира в началото на квартал Аспарухово от близо 20 години. С него са свикнали както хората, които живеят в района, така и самите търговци. Съвсем скоро търговците получават предизвестие, че трябва да освободят помещенията и договорите им са прекратени. Причината е, че собственикът на терена, върху който е разположен пазара, не..

публикувано на 19.03.24 в 08:30