Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първата доставка на ваксината на "Модерна" пристига у нас

Снимка: архив

По обед у нас ще пристигне първата доставка от 2 400 дози от ваксината на "Модерна" срещу Covid-19. Създадена е необходимата организация в държавната фирма "БулБио" за приемане, съхранение и разпределение на препарата към Регионалните здравни инспекции в страната. 

"БулБио" е единственото определено място за доставката на ваксината на "Модерна" у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител. Препаратът е по-лесен за съхранение от този на "Пфайзер" и "Бионтех". Ваксината на "Модерна" се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов:

"Всички РЗИ-та така или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми."

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да бъдем хора със златни сърца

Семейството на Силвия Петрова има нужда от нашата подкрепа. Младата жена остава сама на прага на 2021г. с две малки деца. Съпругът й губи битката с COVID-19, отделно едното от двете й деца се бори с тежко заболяване. В един ден Силвия получава две вести – добра и лоша. Добрата е, че детето й е в ремисия, а лошата, че е загубила съпруга си...

публикувано на 28.01.21 в 11:13

Медиите прекаляват с негативната лексика

Езикът е жива материя. Той отразява чрез речта всичко, което се случва в момента. През последната година с честа употреба се наложиха думите: самокарантинирам се, новото нормално, уокдаун, онлайн, дезинфектант, пандемия, пи си ар и много други. Според езиковеда от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Ваня Зидарова лексиката е много..

публикувано на 28.01.21 в 08:51

Красивата страна на зимата във Варна и околностите /СНИМКИ/

Дългоочакваният сняг във Варна парализира пътища и блокира населени места. Красивата страна на зимата обаче попадна в обективите на много хора, излезли да се поразходят.  Впечатляващи кадри предоставиха слушатели на Радио Варна от местността Добрева чешма и село Осеново.

обновено на 27.01.21 в 18:27

Холокоста - защо да помним

Какви са историческите поуки от Холокоста? С резолюция на ООН през 2005 година, датата 27 януари е обявена за Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.Именно на този ден, през 1945 година, са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер „Аушвиц”. Днес той е символ на нацисткия геноцид над повече от 6..

обновено на 27.01.21 в 16:43

Частично бедствено положение в село Булаир

Частично бедствено положение е обявено в село Булаир , община Долни чифлик. Това съобщи Красимира Анастасова  -кмет на общината. Ситуацията там е усложнена заради снегонавявания на пътя село -Солник-Булаир, който се разчиства вече от седем машини. Силният вятър обаче пречи на усилията на екипите. Анастасова уточни, че електрозахранването в селото..

публикувано на 27.01.21 в 14:10

Зимна Варна - кварталите под сняг, край морето само мокро /снимки/

Силен северен вятър духа във Варна, на пориви до 22 м/сек. Снежната покривка в кварталите е различна - на места като "Владиславово" плътен сняг покрива междублоковите пространства и пътищата, по които не минават често коли. В по-ниската част на града - в центъра и край жп гарата, сняг няма, пространствата са мокри и кални, пътищата чисти. И по..

обновено на 27.01.21 в 11:26

Абхазия - непознатата земя отвъд Черно море

На противоположната страна на Черно море се намира малката и доста непозната държава  Абхазия. Не знаем почти нищо за тази бивша съветска република и възможностите и за туризъм. Затова в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" поканих автомобилния пътешественик Валентин Дрехарски, който има десетки хиляди километри къде ли не по света да ни..

обновено на 27.01.21 в 10:56