Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Тренд": 27% от българите с роднини в чужбина получават помощ от тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина. 22% от интервюираните посочват, че имат познат/роднина, които се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България. 31% посочват, че българите, живеещи в чужбина, са по-щастливи от живеещите от България, докато 44% са на обратното мнение. Това показват данните от социологическо проучване на агенция „Тренд“.

41% от българите посочват, че имат роднини, които живеят в чужбина. Живеещите в селата в най-голям дял съобщават, че имат роднини в чужбина, спрямо живеещите в други населени места.

27% от имащите роднини в чужбина посочват, че получават финансова помощ от тях. 70% посочват, че не получават. Хората на възраст 60-69 г. и 70+ в най-големи дялове посочват, че получават такава финансова помощ от близки/ роднини в чужбина.

80% от хората, които получават такава финансова помощ заявяват, че не могат да се справят без нея. Едва 14% посочват, че могат да се справят и без тази финансова подкрепа.

Една трета от хората, които получават финансова помощ от близки/ роднини, посочват, че биха заминали в чужбина, ако не получават тази подкрепа. Това важи в най-голям дял при най-младите. 54% от българите посочват, че не биха заминали.

Сред основните причини за емиграцията на техните близки/ роднини, 61% отбелязват икономическото положение в България, 51% „с цел по-добър живот“, а 13% с „цел образование“. Сред изтъкнатите причини е и брак/ връзка с чужденец.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Медиите прекаляват с негативната лексика

Езикът е жива материя. Той отразява чрез речта всичко, което се случва в момента. През последната година с честа употреба се наложиха думите: самокарантинирам се, новото нормално, уокдаун, онлайн, дезинфектант, пандемия, пи си ар и много други. Според езиковеда от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Ваня Зидарова лексиката е много..

публикувано на 28.01.21 в 08:51

Красивата страна на зимата във Варна и околностите /СНИМКИ/

Дългоочакваният сняг във Варна парализира пътища и блокира населени места. Красивата страна на зимата обаче попадна в обективите на много хора, излезли да се поразходят.  Впечатляващи кадри предоставиха слушатели на Радио Варна от местността Добрева чешма и село Осеново.

обновено на 27.01.21 в 18:27

Холокоста - защо да помним

Какви са историческите поуки от Холокоста? С резолюция на ООН през 2005 година, датата 27 януари е обявена за Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.Именно на този ден, през 1945 година, са освободени малцината оцелели от концентрационния лагер „Аушвиц”. Днес той е символ на нацисткия геноцид над повече от 6..

обновено на 27.01.21 в 16:43

Частично бедствено положение в село Булаир

Частично бедствено положение е обявено в село Булаир , община Долни чифлик. Това съобщи Красимира Анастасова  -кмет на общината. Ситуацията там е усложнена заради снегонавявания на пътя село -Солник-Булаир, който се разчиства вече от седем машини. Силният вятър обаче пречи на усилията на екипите. Анастасова уточни, че електрозахранването в селото..

публикувано на 27.01.21 в 14:10

Зимна Варна - кварталите под сняг, край морето само мокро /снимки/

Силен северен вятър духа във Варна, на пориви до 22 м/сек. Снежната покривка в кварталите е различна - на места като "Владиславово" плътен сняг покрива междублоковите пространства и пътищата, по които не минават често коли. В по-ниската част на града - в центъра и край жп гарата, сняг няма, пространствата са мокри и кални, пътищата чисти. И по..

обновено на 27.01.21 в 11:26

Абхазия - непознатата земя отвъд Черно море

На противоположната страна на Черно море се намира малката и доста непозната държава  Абхазия. Не знаем почти нищо за тази бивша съветска република и възможностите и за туризъм. Затова в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" поканих автомобилния пътешественик Валентин Дрехарски, който има десетки хиляди километри къде ли не по света да ни..

обновено на 27.01.21 в 10:56

Варна в битка за втори по големина град

Варна и Пловдив се борят за втори по големина град след София. Битката между тях е и за второто място по навлизане на дигиталните услуги. Това стана ясно при представяне на деветото издание „Регионални профили“ на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Старши изследователят Петър Ганев обясни, че разликата между населението на Варна и..

публикувано на 27.01.21 в 07:07