Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато любовта към киното говори

3
Кадър от филма "Курортен сън"
Снимка: РБ "П.Славейков"-Варна

Първият варненец, снимал филми, е Панайот Кенков. Именно във Варна той основава и първият български киноклуб.

Спомняме си за него в Деня на българското кино – 13 януари. Датата не е избрана случайно. На 13 януари 1915 г. в първото столично кино "Модерен театър" се състои публичната премиера на първия български игрален филм "Българан е галант". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е легендарният пионер на българското кино Васил Гендов.

По повод празника Изпълнителна агенция Национален филмов център прави жест към българските зрители с безплатни прожекции в интернет.В сряда, в часовия пояс 16.00 – 24.00 ч. на платформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят свободно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филма от последните години. Сред тях са продукции като „Безкрайната градина“, „Маймуна“, „Диви и щастливи“, „Писма от Антарктида“, „Слава“, „Посоки“, документалните филми на АГИТПРОП, Найо Тицин и още много други.

Но да се върнем към първите стъпки на седмото изкуство във Варна. Панайот Кенков е роден на 16 август 1899 г. във Варна. Баща му Христо Кенков е строителен предприемач. Родителите му искат Панайот и брат му Коста да учат инженерство, за да пометат семейното строително акционерно дружество. Братята Кенкови обаче от деца се вълнуват от изкуство – Панайот устройва представления с „магически фенер“, рисува, свири на пиано, харесва фотографията, а най-голямата му мечта е да притежава собствен прожекционен апарат.

През 1911 г. Коста заминава да учи в Париж и оттам изпраща на брат си френски киносписания и книги за самообучение.

През 1920 г. Панайот Кенков завършва Търговската гимназия във Варна, а през 1924 г. се дипломира във Висшия педагогчески институт, специалност „Физика и математика“. По настояване на баща си става банков чиновник, а в свободното си време изработва илюстровани картички.

През 1924 г., подпомогнат от приятели, Панайот Кенков основава Дружество на кинолюбителите – първият български киноклуб.

Първата продукция на „Филмова лаборатория Кенков-филм, Варна“ е комедията „Курортен сън“, чиято премиерата е на 31 октомври 1926 г. във варненското кино „Прошек“.

Вторият опит на Панайот Кенков – „Когато любовта говори“, е по мотиви от разказа „Лепо“ на Елин Пелин. Премиерата е на 18.09.1928 г. във варненското кино „Ранков“, а след нея филмът е излъчен още в Русе, Враца и Шумен.

Чуйте още за Панайот Кенков в откъс от предаването „Неизвестно за известното“ с Борислав Дряновски и Светлана Вълкова:


За Панайот Кенков и неговите филми може да прочетете и в сайта на Варненската библиотека: “Курортният сън” на Панайот Кенков | ИнфоПорт | Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна (libvar.bg)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикално-документален филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов

Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от 19:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на..

публикувано на 26.03.24 в 15:57

ОТРАЖЕНИЯ или вечното търсене - отиване и връщане, връщане и отиване

Варненската публика ще се потопи в танц, изпълнен с притихвания - поява и  изчезване в “светлото” и “тъмното”, в търсенето на средината и нейния ритъм с танцовото представление ОТРАЖЕНИЯ. Негов автор е хореографът Искра Проданова, а консултант на артистичния процес е културологът Светлозара Христова. На сцената за първи път си партнират две млади..

публикувано на 22.03.24 в 16:18

С театрален и литературен уъркшоп продължава Emergence Art Fest в Радио Варна

Трети ден продължава Emergence Art Fest в Радио Варна с театрален и литературен уъркшоп.  Фестивалът, който продължава до 24 март, се завръща с второ издание.  Emergence Art Fest събира изгряващи артисти, като им дава поле за изява и се стреми да създаде открито пространство за колаборация, дискусия и обмен. Издание 2024 се концентрира върху..

публикувано на 22.03.24 в 15:39

Музеят за нова история на Варна отбелязва 35 години от спелеоложката експедиция "Жан Бернар"

Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-ата годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция. Експедицията е дело на членовете на пещерния клуб „Галата“ във Варна.  За да припомни това значимо..

публикувано на 22.03.24 в 08:38

"София филм фест" започва във Варна днес

15-ото издание на "София филм фест" започва днес във Варна със селекция от над  20 филма, музикална програма и други събития. Фестивалът ще бъде открит от 19 часа днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с прожекция на филма " Клопка" на Надежда Косева. Филмът „Клопка” е копродукция на България и Германия. Той е претендент за..

публикувано на 22.03.24 в 08:32

Дни на космонавтиката в Учебния музей във Варна през април

Среща-разговор с историка и учител по история и цивилизации Симеон Кулиш организират в Учебния музей във Варна. Беседата е предназначена за ученици от 8. до 12. клас и ще се състои от 14.30 часа на 10 април. Темата на срещата е: „Българският принос в космическите изследвания”. На 12 април в Учебния музей към РИМ-Варна ще бъде отбелязана 90-ата..

публикувано на 21.03.24 в 15:18

"Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" тази неделя

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на..

публикувано на 21.03.24 в 12:57