Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правосъдното министерство предлага нови мерки срещу домашно насилие

Снимка: Ани Петрова

Нови мерки за защита при домашно насилие предлага Министерството на правосъдието.

Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане и мотивиран с ескалиране на проявите на домашно насилие по време пандемията от коронавируса.

Предлага се към кръга лица, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, да бъдат добавени жени, за които се предполага, че са бременни от извършителя на насилието, както и съпруг или бивш съпруг на извършителя.

Забрана за контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, електронна или обикновена поща и факс, насочване на пострадали деца към специализирани услуги за защита на деца, жертви или свидетели на насилие; насилникът задължително да посещава програма за лечение на зависимости в случаите, в които е установено, че употребява наркотични вещества, алкохол или друго упойващо вещество, да няма право да носи оръжие или ако вече има разрешително, то да бъде отнето - са новите мерки, които предлагат от правосъдното министерство, както и създаването на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие, ръководена от вицепремиер, която да осъществява държавната политика по превенция и защита от домашното насилие.

От екипа на Десислава Ахладова посочват като голям проблем липсата на статистика за случаите на домашното насилие, но все пак - позовавайки се на данни на МВР, отбелязват драстичен скок на сигналите с такива оплаквания.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Повишение до 5% на безработицата за 2020 в област Варна

Равнището на безработица във Варненска област средно за 2020 година е 5 % и сеувеличава с 1,8 процентни пункта спрямо предходната година. Средногодишният брой регистрирани безработни в бюрата по труда от областта са 12 496 , с 4636 лица повече спрямо 2019 г., съобщават отДирекция „Регионална служба по заетостта” – гр. Варна ...

публикувано на 28.01.21 в 10:25

Каварна е затворена - не пускат автомобили да излизат

Републиканският път 1-9 в района на община Каварна още не е почистен от АПИ и това е предпоставка за забавяне на почистването на пътищата до населените места в община Каварна. На изхода на града патрулират полицаи, които не допускат влизането на превозни средства. Автогарата и днес остава затворена за пътувания до Варна, Добрич и..

публикувано на 28.01.21 в 10:16
Костадин Ангелов

Костадин Ангелов: Мерките дават резултат, умело ръководим пандемията

Продължаваме да наблюдаваме положителната тенденция в страната и това ни дава увереност, че мерките срещу COVID-19 са дали резултат и вървим по правилния път. Дневната заболеваемост спадна под 100 на 100 хил. души население. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Агелов по време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса..

публикувано на 28.01.21 в 10:13

До метър и половина са преспите в област Добрич

611 снегопочистващи машини са обработвали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Обработката на настилките продължава, информираха от АПИ. Обстановката в област Добрич постепенно се нормализира, въпреки че на места от снегонавяванията преспите достигат до метър и половина. Изцяло отворен за..

публикувано на 28.01.21 в 10:10
Валери Симеонов

Валери Симеонов: Отварянето на училищата е по-опасно от отварянето на ресторантите

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов категорично отрече да е показвал среден пръст на протестиращите , нещо повече той подкрепя отварянето на ресторантите. „Имам последователна позиция по отношение на този бранш. Поддържам исканията на ресторантьорите повече от месец. Според мен санкцията срещу тях е прекалена и безсмислена. Отварянето на ресторантите не..

публикувано на 28.01.21 в 09:54

Ваксинирането на учителите във Варна започва днес

Ваксинирането на учителите и непедагогическия персонал в училищата и детските градини на територията на Община Варна започва днес, съобщи за Радио Варна директорът на Дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. Вече има изготвен график, а вчера беше разпратена информация към желаещите къде и кога могат да се ваксинират. Според..

обновено на 28.01.21 в 09:23

Голямо задръстване на пътя Варна – Девня

Голямо задръстване се е образувало на пътя Варна –Девня в района на село Езерово-съобщиха слушатели на Радио Варна. Главен инспектор Петко Камбуров –началник на пътната полиция във Варна съобщи,че причината е пътно-транспортно произшествие между два автомобила, няма пострадали хора. Проблемът ще бъде отстранен след изтегляне на превозните средства...

публикувано на 28.01.21 в 09:22