Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

2021 ще има най-късите дни от десетилетия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не сте го осъзнали, но някои дни през 2020 г. Земята се въртеше по-бързо от „нормалното“ и има изчисления, които показват, че през 2021 г. планетата ще следва същата тенденция на ускорение.

Не сте го забелязали и няма да го забележите, тъй като тези промени в скоростта на Земята се състоят само от няколко милисекунди. Но организации като Международната служба за въртене на Земята и референтните системи (IERS), натоварени да измерват движенията на планетата с атомна точност, регистрират тези вариации.

Както е описано подробно от тази организация пред Би Би Си Мундо, през 2020 г. Земята записва дните с най-кратка средна продължителност от 30-те години на миналия век.

Сумата от продължителността на тези по-кратки дни и тази на останалите дни от годината доведе до това, че цялата 2020 г. продължи с 1,28 милисекунди по-малко, отколкото би трябвало да продължи на теория.

Според „Time and Date“, уебсайт за ресурси за измерване на време и часови зони, 2021 г. също ще донесе „кратки“ дни и ще бъде дори „по-кратка“ от 2020 г. Ще продължи общо с 35,40 милисекунди по-малко.

На какво се дължи това привидно ускорение на Земята? Означава ли, че оттук нататък ще се върти все по-бързо и по-бързо?

Продължителността на дните на Земята е равна на продължителността на въртеливото движение или на въртенето, което планетата прави около собствената си ос. Денят на Земята или период на въртене теоретично трябва да отнеме 86 400 секунди, което е броят на секундите за 1440 минути или за 24 часа.

„Има дни, когато Земята е точна“, казва Греъм Джоунс, астрофизик в „Time and Date“, пред Би Би Си Мундо.

"Но това измерване винаги варира няколко милисекунди. Тоест, понякога денят продължава с милисекунда повече или една по-малко". До 2020 г. „най-краткият“ записан ден беше настъпил на 5 юли 2005 г., който продължи с 1,0516 милисекунди по-малко. Но 2020 г. видя 28 дни дори по-кратки от този „май-кратък“ ден през 2005 г.

Най-краткият от всичките „кратки“ дни през 2020 г. беше 19 юли и продължи 1.4602 милисекунди по-малко от 86 400 официални секунди, според броя на времето и датата, съставен с измервания на IERS. В резултат на това цялата 2020 г. продължи с 1,28 милисекунди по-малко, отколкото би трябвало.

Според изчисленията на „Time and Date“, 2021 се очаква да бъде „по-кратка". Средно дните ще бъдат с 0,10 милисекунди по-къси от 86 400 секунди, каквито трябва да бъдат, а общата година ще бъде точно с 35,40 милисекунди по-къса.

"2021 се очаква да бъде най-кратката от десетилетия. Последният път, когато средната продължителност на всички дни през цялата година е била по-малко от 86 400 секунди, е било през 1937 г.", казват от „Time and Date“.

Трябва да се отбележи, че тези резултати за продължителността на годината се получават чрез добавяне на всички времена на въртене на Земята през 365 дни или 366, ако годината е високосна.

Но продължителността на годината не зависи от въртенето, а от транслацията на Земята, тоест от нейната орбита около Слънцето. Това движение "е по-стабилно в сравнение с въртенето", казва Кристиан Бизуар от Парижката обсерватория на Центъра за ориентация на Земята IERS.

Но докога Земята ще поддържа "ускорената" скорост на въртене?

Ако погледнем назад, има периоди, когато Земята се ускорява, и периоди, когато се забавя. "Ние вярваме, че това се случва от милиони години. Но с много малки вариации", казва Джоунс.

Ускоряващата тенденция, която наблюдаваме сега започна през 90-те години, казва Бизуар от IERS. „След прекъсване през 2004 г., с малко забавяне, ускорението беше възстановено през 2016 г.“, уточнява той. „Тази тенденция ще продължи поне една година, тъй като най-кратката фаза на ускорение, наблюдавана досега, е продължила период от поне шест или седем години“, прогнозира експертът от IERS.

Джоунс от „Time and Date „ се съгласява, че това ускорение ще продължи през 2021 г., въпреки че той също не знае точно колко дълго ще продължи. "В един момент нещата отново ще се забавят", казва той.

Но защо Земята се ускорява или забавя?

"Във времеви мащаби от десетилетия (между 10 и 100 години) продължителността на дните показват нередовни вариации", казва Кристиан Бизуар пред Би Би Си..

Учените са съгласни, че тези промени се дължат на взаимодействието на фактори като активността на разтопеното ядро на планетата или движението на океаните и атмосферата, според Джоунс и Бизуар. Но в действителност произходът на тези вариации не е разбран, казва Бизуар. Джоунс също така признава, че експертите не знаят „точно защо Земята се ускорява или забавя за дълги периоди от време.

Но като цяло за Джоунс „е изненадващо колко точна е Земята като„ хронометър “„ защото „губи само няколко милисекунди“.

Ами ако Земята изостане или отиде по-далеч?

Въпреки че са малки, промените във времената на Земята могат да се натрупват с годините и да накарат нашите часовници да вървят напред или назад с една секунда./
ВИЖТЕ ОЩЕ

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Нарушени ли са правата на учениците, които трябва да имат сметка в конкретна банка, за да получават стипендия? Въпроси, които задаваме, след като получихме сигнали от родители на ученици в няколко варненски гимназии. Проверка на Радио Варна показа, че практиката училищата да кореспондират с..

публикувано на 08.03.21 в 09:05

Честваме Осми март – Международен ден на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. През декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за..

публикувано на 08.03.21 в 07:04

Цветя, парфюм, но преди всичко обич към жените, и то не само на 8 март

Как тревожно е да си жена. Красота и усмивка да бъдеш сред всекидневния сив кръговрат вярност — срещу изменчивия вятър, нежност — в загрубелия свят. От безбройните пътища земни най-рискования да избереш — безразсъдния път на сърцето и докрай да го извървиш. Твоя единствена радост да..

обновено на 07.03.21 в 14:37
Кралица Елизабет II

Британската кралица няма да гледа интервюто на Опра с Хари и Меган

Довечера в САЩ ще бъде излъчено интервюто на американската водеща Опра Уинфри с херцога и херцогинята на Съсекс, което вече породи напрежение във Великобритания. Часове преди това по Би Би Си ще бъде изъчено послание на кралица Елизабет Втора по повод на Деня на Общността на нациите. Британската кралица няма да гледа интервюто на Опра..

публикувано на 07.03.21 в 13:30

Рядък вариант на коронавируса бе идентифициран в Италия

Рядък вариант на новия коронавирус беше идентифициран в лаборатория по микробиология в италианската провинция Варезе, като друг такъв вариант е бил идентифициран досега само в Тайланд, предаде АНСА. Този вариант се различава в секвенирането на целия така наречен протеин спайк - онази част от вируса, която влиза в контакт с клетките, които ще..

публикувано на 07.03.21 в 10:03
nesebаr

Несебър влезе в списък на 7 забележителни и непознати места в света

Според гръцката митология Зевс се влюбил в Европа, след като я гледал как играе на плажа. Нещо подобно на това, което се случва с нас - ние не преставаме да бъдем пленени от красотата и многото атракции, които Европа ни предлага. Заредени с история и изключително..

публикувано на 07.03.21 в 07:18
Плажът чака летовници

Какво е поредното нещо, което свършва на земята? Пясъкът

Ненаситен глобален апетит за пясък, една от най-важните, но най-малко оценявани стоки, едва ли ще приключи скоро. Проблемът обаче е, че този ресурс намалява, съобщава CNBC. Посочва се, че цялото ни общество е изградено върху пясък. Това е най-консумираната суровина..

публикувано на 07.03.21 в 06:43