Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 1 февруари

Получаваме електронен сертификат за ваксинация от личните лекари

Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ангелов представи сертификатът за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие.

Министърът посочи, че всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два начина. Първият е с електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат електронен сертификат, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, обясни Ангелов.

На въпроса не бързаме ли, при положение, че на 21 януари предстои среща на европейските лидери, на която ще обсъждат визията на електронния сертификат за ваксинация, проф. Ангелов заяви: „Ние не избързваме, ние обещахме, че когато бъде поставена втората доза на ваксината всеки човек в България, на когото тя е поставена, ще има документ, с който да докаже, че е ваксиниран и това вече е факт. Тоест, ние изпълнихме нашето обещание”, заяви министърът.

Той посочи, че от Информационно обслужване са положили много усилия, така че новият сертификат да отговаря на всички изискуеми норми за такъв сертификат, като дори е надграден с QR-код и с всички нива на сигурност, така че да гарантира лесен достъп от всяка точка на света.

„И мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави-членки, когато бъде взето решението на 21 януари. България е готова с този сертификат, за който говорите”, заяви Костадин Ангелов.

Министърът уточни, че към момента 200 000 българи имат електронен подпис. От думите му стана ясно, че сертификатът няма печат и подпис. "Ако някой се опита да направи злоупотреба с този сертификат, тя е невъзможна“, допълни министърът.

От отговор на  въпрос на БГНЕС стана ясно, че при пътуване извън страната ще е необходимо да носим ел. сертификат, до който ще имаме достъп и през мобиния си теллефон.

Директорът на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов, посочи, че системата за електронното здравно досие е направена с електронен подпис, защото става дума за здравна информация, а това е най-високото ниво на защита.

„В пациентското досие има раздели за личен лекар, прегледи, електронни рецепти, медицинска експертиза, имунизации и др. От системата може да се генерира сертификат за ваксинация. Имената са изписани на латиница и на български. Има уникален номер на сертификата. Системата е активна от днес. Уникалното е, че сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон чрез QR код. Оттук нататък ще надграждаме системата за електронното досие“, посочи Филипов.

Той обясни, че в системата се съдържа и всичката необходима информация за личните лекари, всички прегледи на пациентите, както и резултатите от извършени изследвания, които се връщат в системата на личния лекар.

От своя страна министър Костадин Ангелов обяви, че към края на март електронното направление направление ще бъде достъпно и за всички диагностични процедури в доболничната помощ.

„Твърдо сме решени да изпълним ангажимента и да доведем до край националната здравна информационна система, така че да бъде в завършен вид“, обеща проф. Ангелов.

Стана ясно още, че в системата няма как да бъде въведена информация със задна дата.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева поясни от своя страна, че досието в НЗОК в момента отразява минал период от време на база на хартиената документация, която е постъпвала от изпълнителите на медицинска помощ. От тук нататък цялата информация, която се генерира от изпълнителите на медицинска помощ, тя ще фигурира в това досие.

Министър Ангелов коментира и темата болници, които нарушават ваксинационния план и увери че ще бъдат глобени, както и че проверките ще продължат.

„В едната болница се ваксинира човек, който не попада в обхвата на фаза 1 и това беше показано публично. Няма да спрем да правим проверки и навсякъде, където се нарушава този план, ще бъдат налагани санкции. Не съм запознат с констатациите от протоколите на РЗИ, но ми беше докладвано, че са ваксинирани хора, които не са лекари и сестри и не попадат в разписаните указания на ваксинационния план. Това е в "Св. Лазар“, заяви той.

Здравният министър добави още, че негов дълг и призвание е да опази здравето и живота на всеки български гражданин.

„Няма да допусна някой да счита себе си за по-важен от друг. Затова вчера бях малко по-емоционален и си позволих изказвания за тези определени хора и политици, които се заиграват със страховете на хората. Нормално е хората да се страхуват, и аз имам близки, които се страхуват. Разбирам страховете на хората, но няма как да разбера заиграването на политиците със страховете на хората, защото това е пагубно за нас като държава“, коментира той и призова партиите да не търсят дивиденти по тази линия.

Ангелов заяви още, че мерките са дали резултат и посочи, че в последния си разговор с проф. Венцислав Мутафчийски, той му е споделил, че всеки пети PCR тест е съмнителен по отношение на новия щам на COVID-19. Тази информация председателят на НОЩ докладна и на днешното съвещание при премиера. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест срещу горенето на отпадъци

П ротестно шествие  за по-чиста околна среда без горене на отпадъци организират днес граждански сдружения от София и Девня. Сдружението на граждани “Дишай, Девня”, сформирано преди една година, е с основна кауза срещу инвестиционните предложения, постъпващи в община Девня и РИОСВ-Варна за разкриване на нови или разширяване на съществуващи..

публикувано на 08.03.21 в 10:09

Спира плановият прием в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна

От днес - 8 март, в университетската болница „Света Марина“ във Варна се забранява плановият прием и операциите, съобщават от лечебното заведение. Това се налага заради увеличаването на заболеваемостта от COVID-19 във Варненска област. Ще се извършват само спешни операции, неотложни онкологични операции и дейности, свързани с трансплантация..

публикувано на 08.03.21 в 08:26

Дарителска кампания по повод 8 март в подкрепа на жени преживели насилие

За трета поредна година Фондация BCause работи за популяризиране работата на организации, които са единствената опора на жени и деца, преживели домашно насилие. По случай 8 март шест неправителствени организации от страната започнаха кампании за набиране на средства за неотложни нужди. Те са участници в акселератора на Фондация BCause,..

публикувано на 08.03.21 в 07:10

497 са регистрираните нови случаи на коронавирус у нас

497 души са новозаразените у нас за денонощие, починали са 21 болни, а 385 са се излекували, показват данните на Единния информационен портал. През изминалите 24 часа са направени 2 971 теста и са поставени 1513 дози ваксини. Данните към полунощ на единния информационен портал сочат, че във Варна..

публикувано на 08.03.21 в 07:05

Европа губи 100 милиарда евро заради "бавната" ваксинация

Европейският съюз може да загуби до 100 милиарда евро поради притесненията на инвеститорите относно "бавния" темп на ваксинационните кампании, пише Агенция „Блумбърг”. Както отбелязва агенцията, борбата срещу коронавируса в Европа върви по-бавно от очакваното и..

публикувано на 08.03.21 в 07:01

Ту слънце, ту облаци за женския празник

Днес ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб от югозапад, в Дунавската равнина от запад. Сутринта е сравнително студено с температури във вътрешността от минус 5 до 0, по крайбрежието 0-2 градуса, през деня температурите ще се повишат и максималните ще са 10-11 градуса, по Северното Черноморие 8-9, за Варна..

публикувано на 08.03.21 в 05:47

Къде спира токът днес

В периода  08.03.2021 - 10.03.2021 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Комарево. Временни смущения в електрозахранването са възможни от  09:00 ч. до 16:00 ч.  в районите на с. Храброво. В периода  08.03.2021 - 12.03.2021 от..

публикувано на 08.03.21 в 05:15