Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Котешка джаз симфония" - симбиоза между джаз и класика

| обновено на 22.01.21 в 13:37

В края на миналата година във Варна своята премиера трябваше да има новият проект на Христо Йоцов и Варненската опера „Котешка джаз симфония”.

           Заради усложнената здравна обстановка, тя беше отложена и получи дата на двадесетия ден от новата 2021 година. Т.е. днес от 19 часа на сцената на операта във Варна ще бъде световната премиера на авторския проект на Христо Йоцов „Котешка джаз симфония”.  И така, джазменът създава първо през 2016 година "Jazz Cats", първоначално като клубен проект, който след четири години развива до симбиоза между джаз музиканти и класически оркестър.


Чуйте в звуковия файл разговорът на Мартин Николов с Христо Йоцов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Документален филм гради "Мост между поколенията"

В края на този месец ще излезе напълно безплатно в YouTube документалният български филм „Мост между поколенията“. Както казват двамата му режисьори Найден Стоянов и Йова Петкова – той е посветен на умиращото българско село.  Миналата година авторите са тръгнали по селата в троянския балкан в търсене на истории. „Мост между..

публикувано на 05.03.21 в 07:55

Нова специалност в АМТИИ-Пловдив

Нова бакалавърска програма в направление „Теория на изкуствата“ открива Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Четиригодишната бакалавърска програма „Маркетинг и комуникации в изкуството“ е без аналог в България.  Тя бе изготвена буквално преди седмици.  Създават я двамата водещи професори –..

публикувано на 04.03.21 в 09:55

Военноморският музей представя артефакти от морските битки, предшестващи Освобождението

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей във Варна предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове, съобщават оттам. Художествени и документални свидетелства от XVIII и XIX век представят поредицата от конфликти между черноморските империи – Руската и Османската, които дават облика на двете столетия,..

публикувано на 03.03.21 в 11:53

Приказен Трети март на сцената на Държавен куклен театър - Варна

"За първи път в историята на нашия театър решихме, че децата трябва да преживеят Трети март. Не случайно този спектакъл носи заглавието "Аз съм българче", обяснява Вера Стойкова - директор на Държавен куклен театър-Варна. "Децата трябва да заживеят с мисълта, че са българи, където и да се намират по света", добавя още Стойкова в интервю на Мартин Николов...

обновено на 03.03.21 в 09:37
Мария Бакалова и Саша Барън Коен в сцена от „Борат 2“

Мария Бакалова остана на крачка от "Златен глобус"

В категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“ призът грабна Розамунд Пайк за ролята й във филма „Много ми пука“. Другите претенденти в категорията, освен Мария Бакалова за участието й в продължението на Борат, бяха Кейт Хъдсън, Мишел Пфайфър и Аня Тейлър-Джой. По-рано, комедийните актриси Тина Фей и Ейми Полър откриха 78-а церемония за..

публикувано на 01.03.21 в 07:00

Културни прояви на 1 март в Добрич

Награждаване на отличените от конкурса "Мартеница ти дарявам" ще се проведе в 10ч. в голяма заседателна зала на Община град Добрич.  Организатор на конкурса са Община град Добрич и „Екопак България“ АД; Мартенички чудни! – онлайн утро с беседа по повод 1 март – Ден на мартеницата, очаква децата в Добрич тази сутрин в 10.30ч., а следобед, в..

публикувано на 01.03.21 в 06:52

Режисьорът Анри Кулев: "Новият Закон за филмовата индустрия е лобистки"

Новият закон за филмовата индустрия беше приет на второ четене от парламента и влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 година. Между първо и второ четене обаче бяха внесени промени, които разгневиха гилдията. Над 300 кино дейци се подписаха под отворено писмо, в което изразяват несъгласие с промените и призовават президента Румен Радев да наложи..

публикувано на 28.02.21 в 12:55