Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва тестването на учители от Варненска област с бързите тестове за Covid 19

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Масово тестване на българските учители с бързи антигенни тестове за Ковид19 започва в цялата страна от днес. Във Варненска област то ще се проведе от 25 януари до 3 февруари 2021г.  Тестовете са безплатни и доброволни за всички в сферата на образованието.

Организацията се извършва от Регионалната здравна инспекция-Варна и общините. На 21 януари всички директори на училища от областта са получили писма с указания чрез общините. В тях е посочено, че до края на работния ден трябва да предоставят списък за броя на желаещите да се тестват. Тестовете ще се правят в здравния кабинет на съответното училище от медицинските специалисти на учебното заведение, а там където няма такива – от специалист от РЗИ. За целта от здравното министерство са изпратили в училищата подробни указания как се правят антигенните тестове.

Повечето учители от Средното училище „Свети Климент Охридски“ във Варна ще се тестват, каза директорът Петко Петков. От общо 121 души персонал - 95 са заявили желание. Според Петков тестовете са полезни, особено за хора като него, които желаят да се ваксинират срещу Ковид 19, колкото е възможно по-бързо.

В Средното училище „Димитър Благоев“ в Провадия около 30% от служителите са пожелали да си направят бърз антигенен тест, каза директорът Йордан Михалев. Броят на желаещите е 22-ма души. Той определи като добра инициативата да се тестват учителите, защото така ще се придобие ясна картина за здравословното състояние на педагозите преди началото на втория учебен срок, когато се обмисля да се възстанови присъствената форма на обучение. Но сподели притеснението си, че ако част колегите му се окажат с положителен резултат, ще трябва да излязат в карантина и ще бъде много трудно да им се намерят заместници.

Положително настроени към антигенните тестове са учителите и в Професионалната гимназия по селско стопанство в Суворово, където вече правят графици за връщане на учениците в класните стаи. Някои от практиките са възстановени, но обучението е дистанционно. Половината учители са пожелали да бъдат ваксинирани, каза директорката на гимназията Мариана Великова и допълни, че това ще им даде някакво спокойствие.

В Обединеното училище „Свети Иван Рилски“ в село Червенци, община Вълчи дол, всички учители и непедагогическия персонал ще се тестват. Това са общо 25 души, каза директорът Стелиян Тончев. От началото на пандемията до днес в училището няма нито един случай на заразен с коронавирус, допълни той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

Депутатите обсъждат оставката на Росен Желязков

Пленарният ден започна с липса на кворум и 30 минутна почивка, след което продължи с дебатите по исканата оставка на председателя на НС, предаде  БГНЕС. "Днес трябваше да се гласува оставката на председателя на НС Росен Желязков, което искане бе инициирано от БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ. Обратно на това искане част от групите на ПП-ДБ и БСП също не се..

публикувано на 25.04.24 в 10:12

ОбС-Варна днес решава ще има ли нови правила за ел. тротинетките и по-високи тарифи на такситата

Общинският съвет се събира на редовно заседание днес в 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 12 точки. Съветниците ще определят кои ще са тазгодишните носители на награда „Варна“ в сферата на културата, науката и образованието. За престижното отличие са номинирани общо 30 личности и колективи с ярки..

публикувано на 25.04.24 в 09:05

Бюджетната комисия в НС гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:56
Снимката е илюстративна

Взимат мерки срещу колите, престояващи на инвалидни места в "синята зона" с дни

Взимат мерки срещу нарушителите, които надвишават престоя си от 3 часа на инвалидно паркомясто в обхвата на синята зона във Варна. Това каза директорът на общинското предприятие "Паркинги и синя зона" Младен Иванов. Той посочи, че въпросът е общовалиден за страната, а тук ще се справят в вътрешно-организационни мерки.  Иванов каза, че е трудно доказуемо..

публикувано на 25.04.24 в 08:46

Близо 3300 деца са приети над законно установения норматив във варненските ясли и детски градини

Около 3300 деца, които са записани в общинските детски ясли и градини във Варна, са приети над законно установения норматив, е показало проучване на няколко неправителствени организации. Завишението на броя на децата в яслите е с от 5 до 20, а в групите от 1 до 15, каза за Радио Варна Деница Стефанова, от Сдружение „Образователна..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

Облачно, на места ще превали

Днес ще има значителна облачност. По-късно следобед и вечерта на места ще превали, възможни са и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието. Ше духа слаб вятър предимно от юг-югоизток, който следобед в Североизточна България, а до вечерта и по Черноморието ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Максимални..

публикувано на 25.04.24 в 05:49

Адресите без ток

В периода 23.04.2024 - 26.04.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Рояк. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 25.04.2024 от 09:00 ч. до..

публикувано на 25.04.24 в 05:00