Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бранимир Балачев: Новият бюджет на Варна е с акцент върху образованието, здравеопазването и инфраструктурата

Бранимир Балачев

Община Варна ще кандидатства по националната програма за подпомагане на здравеопазването в условията на ковид пандемия. Общият финансов ресурс на програмата е 180 милиона лева. Това съобщи в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Бранимир Балачев, който е председател на ПК „Финанси и бюджет“ към Варненския общински съвет. Средствата по тази програма ще бъдат насочени, както към медици, така и към общински здравни заведения.

По повод проекта за бюджет на община Варна за тази година, Бранимир Балачев коментира, че се запазва тенденцията за приоритетно финансиране на образованието и здравеопазването: "Тази година приоритетни отново ще са функциите, които са пряко свързани с живота на хората. Увеличени са средствата във всички дейности от първостепенно значение".

В новия бюджет са предвидени буфери, които да компенсират евентуалното намаляване на приходите заради кризата, причинена от Ковид-19, каза още Бранимир Балачев. Според него, чрез реализацията на големи инфраструктурни проекти общините биха могли да подпомогнат фирмите, засегнати от кризата.
Средствата за инфраструктурни проекти ще бъдат осигурени чрез смесено финансиране. Една част от парите ще бъдат осигурени от държавния и общинския бюджет, а друга част – то заем в размер на 70 милиона лева. Бранимир Балачев подчерта, че: "Функция „БКС / Инженерна инфраструктура“ е с макрорамка от 157 080 000 лв. Увеличението спрямо 2020 г. с 58 266 000 лв. Предвидено е благоустрояване на междублокови пространства на територията на целия град. Някои от мащабните проекти са пълно обновяване на  “Кайсиева градина”, проектиране на реконструкция на бул. "Цар Освободител", в участъка от бул. "Васил Левски" до пътен възел Летище. Ще бъдат дадени и сериозни средства за предпроектни проучвания за лекото метро".ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайните послания на бижутата на кралицата, носени на погребението на принц Филип

Облечена в черно, кралица Елизабет II избра да присъства на погребението на херцога на Единбург с една от най-впечатляващите брошки от обширната й колекция. Обичайно е британският монарх да изпраща някакво послание с тях, както на Деня на Британската общност последно, когато тя избра брошката Sapphire Chrysanthemum, същата, която носеше за..

публикувано на 18.04.21 в 10:11
Варна, Крайбрежната алея

Облачно и студено

Днес ще преобладава облачно време, през деня почти без валежи, но вечерта от югозапад на североизток ще завали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, следобед от североизток, вечерта във вътрешността ще стихне. Максимални температури 9°- 14°, за Варна около 10°. Вълнение на морето около 3 бала. Температурата на морската вода 9°-10°...

публикувано на 18.04.21 в 10:06

Съветите на Джеф Безос за успешен бизнес

Най-богатият човек в света не би искал да напусне позицията си на шеф, без да предложи някакъв съвет. В последното си писмо до акционерите на Amazon като главен изпълнителен директор Джеф Безос написа с малко над 4000 думи размисъл, обхващащ 24 години, времето, откакто компанията става публична през 1997 г., съобщава Би Би Си...

публикувано на 18.04.21 в 10:04
Тържественото първо заседание ще се осъществи в историческата сграда на Народното събрание

Очаква се заседанията на парламента да са само в старата сграда

Очаква се идната седмица да се реши 45-ото Народното събрание да заседава само в старата си сграда на едноименния площад, а депутатите да не се връщат в новоизградената пленарна зала „Света София“ в бившия Партиен дом. Вероятно в сряда, когато е началото на новата пленарна седмица -  ще бъде решен и въпросът с електронната..

публикувано на 18.04.21 в 10:00
Рафаил Георгиев - Рафо в Израел

Израел разреши хората да не носят маски на улицата

Израелското министерство на здравеопазването отмени разпореждането за задължително носене на маски на улицата заради понижаване на броя на случаите на заразяване в страната, предаде ТАСС. Разрешението да не се носи маска на улицата влиза в сила от днес, съобщи пресслужбата на министерството. Препоръчва се обаче да продължи носенето на маски..

публикувано на 18.04.21 в 09:58

Испания : Все по-малко възрастни умират, все повече млади се заразяват

Между април миналата година и януари смъртните случаи с COVID-19 при хора над 80 години представляват поне 63% от смъртните случаи в Испания всеки месец. Пропорцията е очевидна: тази група представлява 6% от испанското население, съобщава RTVE. Три месеца след началото на ваксинацията на практика..

публикувано на 18.04.21 в 09:55

1076 са новозаразените с COVID-19, спад в броя на активните случаи

1 076 са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния информационен портал. Направени са 7 822 теста, от които 5 682 PCR с 696 положителни резултата са 13,8%. Най- много положителни резултати ими в столицата – 277, следвана от Варна със 114 и Бургас – 108...

публикувано на 18.04.21 в 07:03