Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полемики за дискриминация около ваксинационния паспорт

Снимка: БТА

С процеса на ваксиниране европейските лидери започват да мислят за връщане към нормалния живот. А това означава и възстановяване на свободното движение из целия континент. За страни, зависими от туризма като Испания, Гърция и Португалия, сертификатът за ваксинация, показващ кой е бил ваксиниран срещу Covid-19, може да се превърне в най-бързия и безопасен начин за реактивиране на туризма, съобщава "Евронюз".

"Основната цел е, че ако човек вече е бил ваксиниран, няма да е необходимо да премине PCR тест или карантина. Така че това е метод, който бихме искали дори да приложим към хора, които трябва да се явят на тест, за да влязат в друга държава. Така че можете да се окаже дивидент на гражданите в ускоряване на процеса, за да могат да се движат лесно ”, защити португалският евродепутат Клаудия Монтейро де Агиар, член на Комисията по транспорт и туризъм.

Европейската комисия вече работи с държавите-членки по тези предполагаеми паспорти, но въпросът е чувствителен и има опасения, че може да се породи дискриминация.

„Бих искал да подчертая, че при никакви обстоятелства не искаме да създаваме каквато и да е ситуация, при която хората, които не искат да бъдат ваксинирани или тези, които не могат, например по медицински причини, да имат ограничени права и свободи“, каза Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия.

Ясно е, че на толкова ранен етап от процеса на ваксинация, дискриминирането на ваксинираните от тези, които не са, може да породи напрежение. Някои държави, като Франция, вече са показали висок процент на отношение против ваксините, поради което тяхното правителство се противопоставя на идеята за паспорт с тези характеристики. Междувременно други се чудят дали тази мярка наистина ще помогне.

"В крайна сметка ваксината е в състояние да спре симптомите, но не и да спре предаването, така че обосновката за сертификата не е много ясна. И това ни тревожи. Научно е трудно да се обоснове необходимостта от сертификат, когато в действителност ваксината не предотвратява заразяването на други хора ”, обяснява Алберто Алемано, професор по европейско право в HEC Париж.

Европейските лидери продължават да обсъждат темата и се надяват, че до края на месеца ще бъде постигнато споразумение по въпроса. Експертите обаче се опасяват, че при такова разделение на мненията и бавното темпо, с което някои държави ваксинират, напредъкът по въпроса е малко вероятен.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният оперативен щаб е разформирован (обновена)

Националният оперативен щаб за коронавирусната епидемия е разформирован, считано от днес, съобщи правителствената пресслужба. Щабът беше създаден със заповед на премиера Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари миналата година. Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните..

публикувано на 15.04.21 в 19:29

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че излиза в отпуск от утре

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви днес, че излиза в отпуск от утре, като ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев, за да работи по подготовката на новото правителство, което ще предложи ГЕРБ след получаване на мандат. На извънредно заседание на правителството Борисов заяви, че утре в Народното събрание ще бъде депозиран Планът..

публикувано на 15.04.21 в 18:45

Депутатите обсъждат създаването на комисия за ревизия на управлението

Парламентът се събира в петък на второто си пленарно заседание . Депутатите отново ще работят в старата сграда на Народното събрание, позната с емблематичния надпис на фасадата „Съединението прави силата“, а поради липсата на електронни пултове, които бяха пренесени в реновираната зала „Света София“ в бившия Партиен дом, гласуването ще бъде с вдигане..

публикувано на 15.04.21 в 17:35

Удължават срока за онлайн обучение на децата в предучилищна възраст във Варна

Областният кризисен щаб във Варна е взел решение обучението на 5 и 6 годишните да бъде и онлайн , във връзка с това, че градът е все още в червената зона по заболеваемост.Децата ще имат възможност до 29 април да преминават на дистанционно обучение, с предварително писмено уведомяване. Това съобщи  Стоян Пасев - областен управител на Варненска..

публикувано на 15.04.21 в 16:15

До 15 май ще бъде готов проектът за цялостния ремонт на Аспаруховия мост

До 15 май ще бъде готов проектът за цялостния ремонт на Аспаруховия мост. Това каза директорът на Областното пътно управление във Варна - Румен Илиев. Той каза още, че до 16 часа днес ремонтът на фугата ще приключи и нормалната организация на движение ще бъде възстановена. По думите му ремонтните дейности се налагат заради неиздържливи заварки, като..

обновено на 15.04.21 в 15:57

Моловете отварят от утре

От 16 април отпадат ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове. От 16 април са разрешени и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. От 12 април вече се допускат културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти,..

обновено на 15.04.21 в 15:57
Община Каварна

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов остава на поста си

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов остава на поста си. Това решиха днес на тайно гласуване общинските съветници в морската община. С 8 гласа за отстраняването му, 7 против и два въздържали се предложението за предсрочното прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет не беше прието. Част от съветниците поискаха..

обновено на 15.04.21 в 15:56