Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полемики за дискриминация около ваксинационния паспорт

Снимка: БТА

С процеса на ваксиниране европейските лидери започват да мислят за връщане към нормалния живот. А това означава и възстановяване на свободното движение из целия континент. За страни, зависими от туризма като Испания, Гърция и Португалия, сертификатът за ваксинация, показващ кой е бил ваксиниран срещу Covid-19, може да се превърне в най-бързия и безопасен начин за реактивиране на туризма, съобщава "Евронюз".

"Основната цел е, че ако човек вече е бил ваксиниран, няма да е необходимо да премине PCR тест или карантина. Така че това е метод, който бихме искали дори да приложим към хора, които трябва да се явят на тест, за да влязат в друга държава. Така че можете да се окаже дивидент на гражданите в ускоряване на процеса, за да могат да се движат лесно ”, защити португалският евродепутат Клаудия Монтейро де Агиар, член на Комисията по транспорт и туризъм.

Европейската комисия вече работи с държавите-членки по тези предполагаеми паспорти, но въпросът е чувствителен и има опасения, че може да се породи дискриминация.

„Бих искал да подчертая, че при никакви обстоятелства не искаме да създаваме каквато и да е ситуация, при която хората, които не искат да бъдат ваксинирани или тези, които не могат, например по медицински причини, да имат ограничени права и свободи“, каза Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия.

Ясно е, че на толкова ранен етап от процеса на ваксинация, дискриминирането на ваксинираните от тези, които не са, може да породи напрежение. Някои държави, като Франция, вече са показали висок процент на отношение против ваксините, поради което тяхното правителство се противопоставя на идеята за паспорт с тези характеристики. Междувременно други се чудят дали тази мярка наистина ще помогне.

"В крайна сметка ваксината е в състояние да спре симптомите, но не и да спре предаването, така че обосновката за сертификата не е много ясна. И това ни тревожи. Научно е трудно да се обоснове необходимостта от сертификат, когато в действителност ваксината не предотвратява заразяването на други хора ”, обяснява Алберто Алемано, професор по европейско право в HEC Париж.

Европейските лидери продължават да обсъждат темата и се надяват, че до края на месеца ще бъде постигнато споразумение по въпроса. Експертите обаче се опасяват, че при такова разделение на мненията и бавното темпо, с което някои държави ваксинират, напредъкът по въпроса е малко вероятен.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравният министър е водач на листата на ГЕРБ във Варна. Музикантът Стоян Михалев е водач на листата на „Демократична България”

Десет листи с кандидати за депутати   са регистрирани досега в Районната избирателна комисия във Варна,регистрацията продължава до 17 часа на трети март. Вече са известни повечето от водачите на листи в морската столица. Здравният министър проф. Костадин Ангелов е водач на листата на ГЕРБ, лидерът на социалистите във Варна Борислав Гуцанов води..

публикувано на 28.02.21 в 17:33

Близо 40 процента е избирателната активност в село Слънчево

Избирателната активност в село Слънчево, община Аксаково към този час е 38,69 процента, гласували са 296 души от 765, които имат право на глас. Изборният процес протича нормално, няма сигнали за нарушения. Изборите започнаха нормално, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Ирина Добрева. Жителите на селото избират между трима..

обновено на 28.02.21 в 16:12

Нови дози от ваксината на "Астра Зенека" се очакват във Варна

326 дози от ваксината на "Астра Зенека" се очаква да пристигнат в късния следобед в Регионалната здравна инспекция във Варна, съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на инспекцията. Това означава, че близо 3260 души ще бъдат ваксинирани с първа доза от ваксината. Утре ваксинационните кабинети в РЗИ и ДКЦ ще работят с нормално работно време, зелените коридори..

публикувано на 28.02.21 в 16:08

"В името на България" - мотошествие за 3 март във Варна

С традиционно шествие под надслов „В името на България“ мотористи от Варна ще отбележат 3 март в деня на националния празник. Сборният пункт е в 12 часа пред Катедралния храм, а шествието ще премине по булевардите "Мария Луиза", "8 Приморски полк", "Васил Левски" и "Владислав Варненчик". И тази година се очаква в събитието да участват мотористи не..

публикувано на 28.02.21 в 15:18

Пускат зелените коридори там, където има чакащи

Там, където има чакащи, пуснете зеления коридор за ваксиниране. Очакваните утре дози ваксини на „Пфайзер/Бионтек“ ги пазите за СИК-овете и РИК-овете – с тези думи, цитирани от БГНЕС, премиерът Бойко Борисов се обърна към здравния министър проф. Костадин Ангелов. Днес министър-председателят беше в „Пирогов”, където разгледа детското отделение на..

публикувано на 28.02.21 в 13:41

Масови проверки на МВР за пияни и дрогирани шофьори

Продължават масовите проверки на МВР за пияни и дрогирани шофьори. От Пътна полиция посочват, че всички екипи на МВР, които извършват проверки, са оборудвани с тестове за наркотици. Как полицаите вземат решение дали да проверят даден шофьор, обясни инспектор Николай Крушарски от МВР: „Първото и най-важно, което следят колегите, това са реакциите на..

публикувано на 28.02.21 в 13:37

Моржуването - хоби или устойчив имунитет

Да живееш здравословно, за едни е мода. За други – напълно необходимо условие в днешния забързан живот. Едни ходят на фитнес или бягат сред природата, други обиколят планините, трети, особено ако живеят до морето, правят студени бани. Според мнозина – моржуването или потапянето в ледена вода, е един от най-добрите методи за създаване на устойчив имунитет...

публикувано на 28.02.21 в 12:38