Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пет прости начина да повишим нивото на серотонин

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Питали ли сте се някога защо се чувствате щастливи след тренировка или релаксиращ масаж? Причината за това е една – серотонинът. Този невротрансмитер, известен като „хормона на щастието“ участва в много важни процеси в организма: от регулиране на настроението до насърчаване на храносмилането.

Ниските нива на серотонин могат да доведат до появата на депресия. За да преодолеем това, „Бизнес инсайдър“ предлага пет прости начина да повишим производството на серотонин в организма по естествен път.

Спортувайте редовно

Според проучване от 2016 г. упражненията могат да повишат нивата на серотонин, както и активността на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF). Генът BDNF произвежда протеин, който стимулира нервните клетки и се намира в области на мозъка, които контролират телесното тегло, храненето и пиенето. Смята се, че нивата на BDNF и серотонина са свързани с регулирането на настроението. Тъй като движението стимулира активността на BDNF, той допринася за по-доброто настроение. Казано накратко, когато спортуваме, се чувстваме по-добре, твърдят експертите. Всякакъв вид движения, които ни носят удоволоствие – разходка, йога, или каране на колело, може да повиши нивата на серотонин. Препоръчва се това да се прави поне три пъти седмично най-малко по 30 минути.

Подобрете храненето

Серотонинът се получава от незаменимата аминокиселина триптофан. И тъй като организмът не може да я произвежда самостоятелно, трябва да си я набавите чрез храната. Препоръчва се консумацията на храни с високо съдържание на триптофан като сьомга, яйца, соеви продукти, пилешко и пуешко месо, спанак, семена и ядки.

Събирайте светлина

Слънчевата светлина играе важна роля за това човек да се почувства щастлив. През зимата се мръква много по-рано и това може да се отрази на настроението и да ви докара депресия. Мозъкът произвежда серотонин в резултат на слънчевата и дневната светлина. Ако се почувствате унили, правете кратки разходки веднъж на ден, докато е все още светло, съветват експертите. Онези, които заради работата или училището трябва да прекарат повече време на закрито, вероятно е добре да похарчат малко пари за специална лапа, която да замести престоя навън.

Поглезете се с масаж

Според проучване от 2005 г., масажът може да повиши с 28% нивото на серотонин. Това се дължи на намаляването на кортизола. Кортизолът е известен като „хормон на стреса“, който ви сигнализира кога сте в опасност. С други думи, той ви държи нащрек и ускорява пулса ви. Масажът понижава нивата на кортизол и повишава тези на серотонина. Това ви прави по-спокойни и помага да регулирате настроението си.

Използвайте хранителни добавки
Някои добавки могат бързо да повишат нивата на серотонин чрез увеличаване на триптофана, който можете да получите и от изброените по-горе храни. Винаги преди това обаче трябва да се консултирате с лекар, особено ако приемате някакви медикаменти.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Нарушени ли са правата на учениците, които трябва да имат сметка в конкретна банка, за да получават стипендия? Въпроси, които задаваме, след като получихме сигнали от родители на ученици в няколко варненски гимназии. Проверка на Радио Варна показа, че практиката училищата да кореспондират с..

публикувано на 08.03.21 в 09:05

В социалните мрежи и дигиталния маркетинг няма универсални формули

Днес почти всеки разбира от дигитален маркетинг. Или поне така се говори. Истината обаче е доста по-различн а, убеден е Иво Илиев, който работи в digital сектора от 2003 г.  Думите му се потвърждават от опита му. Илиев е управител на три дигитални маркетинг агенции, едната от които - BrandFormance, е една от 67 агенции в света, избрана за Facebook..

публикувано на 08.03.21 в 11:45

Честваме Осми март – Международен ден на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. През декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за..

публикувано на 08.03.21 в 07:04

Цветя, парфюм, но преди всичко обич към жените, и то не само на 8 март

Как тревожно е да си жена. Красота и усмивка да бъдеш сред всекидневния сив кръговрат вярност — срещу изменчивия вятър, нежност — в загрубелия свят. От безбройните пътища земни най-рискования да избереш — безразсъдния път на сърцето и докрай да го извървиш. Твоя единствена радост да..

обновено на 07.03.21 в 14:37
Кралица Елизабет II

Британската кралица няма да гледа интервюто на Опра с Хари и Меган

Довечера в САЩ ще бъде излъчено интервюто на американската водеща Опра Уинфри с херцога и херцогинята на Съсекс, което вече породи напрежение във Великобритания. Часове преди това по Би Би Си ще бъде изъчено послание на кралица Елизабет Втора по повод на Деня на Общността на нациите. Британската кралица няма да гледа интервюто на Опра..

публикувано на 07.03.21 в 13:30

Рядък вариант на коронавируса бе идентифициран в Италия

Рядък вариант на новия коронавирус беше идентифициран в лаборатория по микробиология в италианската провинция Варезе, като друг такъв вариант е бил идентифициран досега само в Тайланд, предаде АНСА. Този вариант се различава в секвенирането на целия така наречен протеин спайк - онази част от вируса, която влиза в контакт с клетките, които ще..

публикувано на 07.03.21 в 10:03
nesebаr

Несебър влезе в списък на 7 забележителни и непознати места в света

Според гръцката митология Зевс се влюбил в Европа, след като я гледал как играе на плажа. Нещо подобно на това, което се случва с нас - ние не преставаме да бъдем пленени от красотата и многото атракции, които Европа ни предлага. Заредени с история и изключително..

публикувано на 07.03.21 в 07:18