Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат подкрепата от 50 лв. за пенсионерите да остане и през април

| обновено на 27.01.21 в 19:44
Снимка: Ани Петрова

Подкрепата от 50 лв., която държавата отпуска към пенсията, може да продължи и и през април. Това каза социалният министър Деница Сачева на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

"Анонсът за продължението на добавката бе направен от министър-председателя във връзка с това, че той ще дава докато има нужда от него, или докато има епидемиологична обстановка. Обмисляме той да продължи и през април", обясни тя.

През април държавата ще отпуска по 120 лв. за храна на 392 хил. пенсионери. Условието е техните пенсии да са между 300,01 и 369 лв. Предстои да се обсъди дали този кръг от хора ще получи бонусът от 50 лв.

До 31 януари пък ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката "Запази ме", отчете още Деница Сачева. Вече са изплатени над 10 млн. лв. на 37 хил. работници и служители от общо 42 000. На около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева.

„От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията не е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите“, заяви министърът.

Тя посочи, че плащат директно на работниците и служителите, като в момента са кандидатствали около 8000 работодатели за 42 000 работници и служители.

„Ако плащахме на работодателите това щеше да значи 8000 документи, които да се обработят и да се направят 8000 трансфера. В момента се обработват 42 000 документа и се правят над 40 000 банкови трансфери. Има сбъркани документи, неподадени декларации от изискуемите и сгрешени банкови сметки“, посочи социалният министър и добави, че също така ситуацията е съвпаднала с коледните и новогодишни празници и е трябвало да изчакат нотификацията от ЕК, която се е забавила.

Сачева поясни, че около 35 000 са регистрираните безработни от сектора на хотелиерството и ресторантьорството от началото на извънредното положение.

По думите й днешният им протест е разбираем, защото хората очакват да почнат веднага работа. Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. По думите й подкрепата е изсветлила 1/3 от работните места, но не можа да реши напълно този проблем. Сачева каза, че удължаването на срока, в който трябва да останат затворени още месец ще струват допълнителни средства на държавата.

Тя обяви още, че 2 месеца неплатен отпуск се води за осигурителен стаж и през 2021 г.

„Остава отворен въпросът със здравните осигуровки. Здравните осигуровки дължат тези хора, които в момента получават компенсации, те сами трябва да платят здравните си осигуровки, за да не изгубят правата си след 3-я месец. Иначе всички други права са запазени“, заяви министърът.

Сачева посочи още, правителството е инвестирало над 2 млрд. лв. за различни мерки за компенсации.

„По мярката 60/40 до момента са изплатени 770 млн. лв. са изплатени; 29 млн. лв. са изплатени за компенсации в размер по 290 лв.; 82 млн. лв. са изплатени по мярката 80/20, която е за хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм; по мярката „Запази ме“ над 10 млн. лв.; по „Заетост за теб“ – 8 млн. лв.“, отчете тя и добави, че до края на месеца ще бъдат изплатени 30 млн. лв. на 35 700 семейства, отглеждащи деца до 14 г. и са платени около 20 млн. лв. за осигуряването на детегледачка.

Подкрепата за пенсионерите възлиза на 106 млн. лв. на месец, т.е. за 2020 г. това са 530 млн. лв. и общо са били подкрепени над 1 млн. души от социалното министерство. Още 540 млн. лв. са разплатени по линия на министерството на икономиката./БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добрич счупи 114-годишен температурен рекорд

Добрич подобри температурен рекорд от 1910 година. Днес живакът стигна близо 30 градуса (29.5), а преди повече от век на този ден е било 28 градуса. В Русе термометрите измериха близо 32 градуса.  През денонощието облачността в Източна България ще е променлива с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа умерен,..

публикувано на 16.04.24 в 18:56

Дават на прокуратурата ръководителката на проекта за интегриран градски транспорт във Варна

Сигнал до прокуратурата за нанасяне на особено големи финансови щети в системата на градския транспорт от страна на Биляна Якова ще подаде Община Варна в близките дни. Тече процес на окомплектоване на данни и документи, които доказват това по безспорен начин. Нейните медийни изяви могат да се окачествят като опит да изпревари производството срещу самата..

публикувано на 16.04.24 в 17:08

Откриват новата автогара във Варна в края на май

Новата автогара във Варна ще бъде открита в края на месец май, това съобщи за Радио Варна нейният управител Веселин Михайлов. Първоначално се очакваше ремонтът да приключи за великденските празници.  Забавянето е по обективни причини, каза Михайлов без да дава повече подробности. Подписани са анекси към договорите с фирмите-изпълнители на ремонтните..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Министърът на земеделието подаде оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи,..

публикувано на 16.04.24 в 16:11

Увеличават персонала на Комплекса за социални услуги във Варна

Увеличаване на числеността на персонала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гласува Временната комисия „Структури и общинска администрация“ към местния парламент във Варна. С пълно единодушие съветниците дадоха съгласието си да се увеличи с един броят на служителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания,..

публикувано на 16.04.24 в 16:03

Градският транспорт във Варна с близо 6 млн. лв. задължения, търсят се възможности за заем

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент, съобщиха от кметската администрация.  Общият недостиг на средства на „Градски..

публикувано на 16.04.24 в 15:18

Премахват опасни клони на дърво в "Приморски", без коли в участъка днес

Премахват опасни клони от дърво в район "Приморски" до тото пункт срещу жилищна кооперация на ул. "Черна"2. От общината умоляват шофьорите да преместят автомобилите си и да не паркират в интервала от 14:00 ч. до 17:30ч.

публикувано на 16.04.24 в 14:34