Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече 50 държави са дали съгласие за разкриване на секции

Снимка: БГНЕС

„Към момента сме получили съгласие от 50 държави. На предишните парламентарни избори сме имали секции в 61. Това е доста добър процент и то доста рано преди изборите, предвид усложнената ситуация“. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод на гласуване в чужбина на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на БГНЕС.
Според нея трудностите в предстоящия вот, вече насрочен от президента на 4 април, могат да се групират в няколко области, но най-големия проблем си остава коронавируса, който доведе до изисквания за задължителни PCR тестове в редица държави, а от там и до трудности по доставка на бюлетините.
„Още от януари месец сме изпратили екипи, които да проиграят маршрута. Минали са микробуси с нашите куриери и не сме констатирали трудности при преминаването и доставянето на бюлетините“, увери Захариева. Тя подчерта, че датата 4 април, когато католическите държави празнуват Великден, ще затрудни процеса заради поредицата от почивни дни. Захариева увери, че в бюджета вече са предвидени средства за лични предпазни средства в секционните комисии, както и за тестове на членовете им.
Външният ни министър коментира и темата с осъдения политически опонент на Кремъл Алексей Навални и бе категорична, че позицията на Запада не е намеса във вътрешните работи на Руската Федерация. „Никоя държава няма право да се бърка във вътрешните работи на друга. Когато става въпрос за съмнение за използване на съдебната система за политически цели, няма как да не сме притеснени“, каза Захариева.
„Всеки има право на честен процес и на защита на гражданските и човешките му права. Всеки има право на мирен протест. Самата Руска федерация е ратифицирала поредица от конвенции, включително е член на Съвета на Европа. Има и решение на Европейския съд по правата на човека по този казус“, допълни още първият ни дипломат.
По повод думите на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която определи като опит за натиск присъствието на западни дипломати, включително и български, на процеса срещу Навални, Екатерина Захариева коментира: „Това не е вярно. Присъствието на всеки дипломат, във всяка съдебна зала, става с разрешението на съда. Присъствието на тези дипломати е взето като решение на среща между посланиците на ЕС и става с разрешение на съда. Той е разрешил те да присъствал. Нито са вземали думата, нито са изказвали мнение по въпроса. Просто са били слушатели в един публичен процес. Това присъствие е знак, че светът е разтревожен от случващото се там“. /БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Сиела Норма" единственият кандидат за осигуряване на машините за вота

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ. Обществената поръчка беше..

публикувано на 24.04.24 в 13:34

Специалист: Ваксината срещу коклюш не води до дълготраен имунитет

След преболедуване на заболяването коклюш няма траен пожизнен имунитет. Ваксината срещу заболяването, която се прилага в момента, също не води до дълготраен такъв. Това каза за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. До 2010 година в България се е прилагала ваксина с по-висока ефективност в сравнение със..

публикувано на 24.04.24 в 12:10

Консултациите за състава на СИК-овете в община Балчик се свикват на 30 април

Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители кметът на Балчик Николай Ангелов свиква консултации за състава на секционните избирателни комисии в общината на 30 април от 11 часа на етаж 3 в заседателната зала. В изпълнение на Изборния кодекс поканата е към представители на парламентарно..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

На прага на изборите 2 в 1 в Добрич: Какви са очакванията и нагласите в Североизтока?

От години се говори за изоставащия северозапад на България, но дали нямаме вече достатъчното основания да заговорим по-активно и за все по-изоставащия североизток? Област Добрич остава трайно отдалечена от централната власт не само по географското си разположение и хората напълно оправдано считат себе си и мястото, в което живеят и работят за забравено..

публикувано на 24.04.24 в 10:48

Започна раздаването на чували и ръкавици за почистването на 27 април във Варна

В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота. В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички работни дни през тази седмица от..

публикувано на 24.04.24 в 10:09

Задържаха мъж и жена за кражба на велосипед във Варна

32-годишна жена и 36-годишен мъж са задържани в ареста на Трето районно управление на полицията във Варна за извършена кражба на велосипед в морската столица. Те са к риминално проявени и осъждани, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Мъжът и жената са  станали познати на обществото от публикувани техни снимки в социалните..

публикувано на 24.04.24 в 10:01

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки  - уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за..

публикувано на 24.04.24 в 09:56