Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха нов кабинет по киберсигурност в Техническия университет

С динамичното напредване на технологиите и произтичащите от това опасности, киберсигурността започна да става неизменна част от образователните програми на висшите училища. Техническият университет във Варна е едно от малкото висши учебни заведения в страната, които развиват тази специалност. Днес в новия корпус на университета беше открит и специализиран кабинет по Киберсигурност.

Символично лентата на новия кабинет преряза ректорът на ТУ-Варна, проф. д-р инж. Венцислав Вълчев. Специализираната лаборатория ще даде възможност на студентите да придобият различни умения в областта на кибер-защитата. По време на откриването, студент от университета, направи и демонстрация по кибер-атака.

Кабинетът е оборудван с модерна компютърна техника, осигурена от една от големите IT компании у нас, която е дългогодишен партньор на университета. Мениджърът й Димитър Димитров, бивш възпитаник на ТУ-Варна, каза че светът е изправен пред всекидневни кибер-атаки и само професионализмът на добре подготвените кадри в областта на киберсигурността, ще помогне в борбата с хакерите.

Според д-р Ивелин Иванов, който е преподавател по Киберсигурност, светът има крещяща нужда от такива специалисти. От миналата година е в ход и магистърска програма по Киберсигурност, която се радва на голям интерес и от страна на студентите. Следващата цел, която си е поставило ръководството на ТУ, е разработването на програми за дистанционно и англо-езиково обучение по Киберсигурност. По време на откриването на кабинета, студент от университета, направи и демонстрация по кибер-атака.

Подробностите чуйте в репортажа на Иван Барбов:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава пръскането срещу кърлежи във Варна

Обработката на тревните площи в парковете и градините във Варна срещу кърлежи не е прекъсвала от началото на април - това съобщи Антоанета Тончева - директор на общинското предприятие „Дезинфекция,дезинсекция и дезакаризация” във Варна.  Тончева посочи, че първо приоритет са били големите паркове, а междублоковите пространства се обработват само по..

публикувано на 13.05.21 в 14:31

До 26 май ще е регистрацията на партии и коалиции за вота на 11 юли

До 17 часа на 26 май е крайният срок, в който партиите и коалициите ще подават заявление в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите. Това предвижда хронограмата за насрочените на 11 юли предсрочни парламентарни избори, която ЦИК обсъжда на днешното си заседание. Също на 26 май, или 45 дни преди изборния ден, ЦИК ще..

публикувано на 13.05.21 в 14:25
Стефан Янев

Стефан Янев: Ще работим в полза на обществото

Очаквайте навременна информация – честна и открита. Ще работим в полза на обществото, заяви премиерът Стефан Янев на първото заседание на служебния кабинет в Министерския съвет. В рамките на заседанието Янев и членовете на правителството ще обсъдят приоритетни задачи, които ще бъдат изпълнени през периода на работа на служебния кабинет. Янев обяви, че..

публикувано на 13.05.21 в 13:30

Русия скоро възобновява полетите до няколко държави

В най-близко бъдеще ще бъдат възобновени полетите между Русия и още няколко държави. Това заяви руският вицепремиер Татяна Голикова, която оглавява оперативния щаб за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция, предаде БНР. Татяна Голикова съобщи, че руските власти следят ситуацията с разпространението на коронавируса по целия..

публикувано на 13.05.21 в 11:22

Слабо земетресение в Добрич

Сеизмична активност е регистрирана в няколко района на страната. Слабо земетресение е регистрирано в Добричко – магнитудът е 2,3 по Рихтер, а трусът регистриран в 7.18 ч. на 3 км западно от Добрич и на 40 км северозападно от Варна, с дълбочина 5 км, предаде БГНЕС. Земетресение с магнитуд 2,4 по Рихтер е регистрирано в 6.30 ч. тази сутрин на 12 км..

публикувано на 13.05.21 в 11:13
Снимката е илюстративна.

Разбиха международна група за финансови измами, претърсиха адреси във Варна

Разбиха международна мрежа за финансови измами, присвоила 30 милиона евро. На 11 май 2021 г. следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура и служители на ГДБОП участваха в международна операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти, съобщават от..

публикувано на 13.05.21 в 11:01

Прекъсване на сигнала на Радио Варна заради профилактика на предавателя

Радио Варна информира своите слушатели, че поради извършване на профилактика на предаваля на Радио Варна на честота 103,4 мегахерца са възможни смущения в сигнала.  Извиняваме за причиненото неудобство.

публикувано на 13.05.21 в 10:45