Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дългогодишният преподавател по цигулка Грета Бурова издаде книга

| обновено на 20.02.21 в 10:01

„Цигулковата школа във Варна - спомени" е заглавието на книгата на Грета Бурова - цигуларка, дългогодишен преподавател по цигулка в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна.

Тя е варненка, с младежки дух, винаги изискана и елегантна. Грета Бурова казва, че книгата по-скоро е хронограма на случилото се и на личностите, които са част от тази школа.

Даниела Стойнова разговаря с нея за миналото и настоящето на цигулковата школа. Чуйте цялото интервю с Грета Бурова в прикачения звуков файл: 

 

Г-жо Бурова, помогна ли пандемията да напишете тази книга?

Определено помогна, защото аз я започнах през първата изолация на пандемията, през март - април 2020 години и я завърших през януари 2021 година. Аз и в книгата го пиша, помогна защото усамотението, липсата на контакти, вкъщи какво да правиш - гледаш някаква по-интелектуална работа да захванеш и реших да напиша спомените си за Музикалното училище. Аз от 1950-а година съм в детската школа на Музикалното училище, а от 1953-а г. вече бях в гимназиалния курс на училището. През 1957 г. завърших и влязох в Консерваторията.

Книжката е сравнително тънка, успява ли да обхване цялата история на цигулковата школа във Варна?

Книгата е 100 страници, аз не претендирам за много дълбок анализ.

Това хронология ли е по-скоро?

Да, по-скоро е документална хронология. Спомних си за учителите от 50-те години. Училището е открито през 1944 г., аз само 5-6 години след откриването му вече съм била ученичка в детската школа.

А имаше ли конкурс или ви приемаха по желание?
Задължително с конкурс изпитват, проверяват музикалността. И тогава, и до ден днешен продължават тези конкурси.
И коя беше първата Ви цигулка, каква марка беше?
Ах, първата ми цигулка... Аз исках да свиря на пиано и все молих майка ми да купи пиано, но тя каза че нямаме пари за пиано и ме попита искам ли цигулка, и аз се съгласих. Тя е била някаква детска цигулка, не мога да си спомня марка. Сигурно е била половинка, защото започнах 10-годишна да свиря.
А кога получихте първата си истинска, професионална цигулка?
Първата истинска цигулка получих, когато влязох в гимназията. Беше добра, италианска.
Кой беше учителят, който остави най-дълбока следа в душата Ви и в обучението Ви?
Двама са учителите. Този, който ме подготви за Консерваторията - Емил Димчев. Той беше един от добрите преподаватели в Музикалното училище. А другият беше проф. Антон Хаджиатанасов в Консерваторията - един от големите методисти, написал е Методика за цигулковото обучение. При него израснах и научих много.
А с кой известен цигулар сте имали среща през годините? За кого си спомняте?
Спомням си за Ифра Нийман най-вече. Синът ми учеше при него и една години не си взимаше часовете в Лондон, а в дома на Нийман. Така имах възможността да отида в неговия дом. Много силно впечатление ми направи тогава начинът на преподаване, отношението му. Той беше много изискан, интелигентен.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Юсуф

Владимир Карамазов от голямата сцена до човешки истории в снимки

Трудно се намират точните думи за феноменалния талант, който притежава. Инициалите В.К. всъщност са свидетелство за високо качество, и то във всичко, с което амбициозно се захване без компромис и до край в търсене на професионализма. Високо е на сцената, високо е и в планината, където се приземява до обикновените хора като равен на тях. В Родопите..

обновено на 06.03.21 в 14:14

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време...

публикувано на 04.03.21 в 15:22

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30