Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Велин Жеков, РИК: Във Варна ще има около 360 машини за гласуване за 407 избирателни секции

Велин Жеков
Снимка: Д.Дончева

Ако има до петстотин гласоподаватели в избирателна секция, членовете в избирателните комисии ще бъдат до седем души. При над петстотин избиратели, членовете на СИК-овете ще бъдат 9 души. Това каза за предаването „Позиция” на Радио Варна председателят на Районната избирателна комисия във Варна Велин Жеков. Относно новия момент с подвижните избирателни комисии Велин Жеков уточни:

Обикновените подвижни избирателни комисии, избирателите, за да бъдат вкарани в списък да гласуват по този начин, трябва да имат някакво заболяване на опорно двигателния апарат, което ги възпрепятства да отидат на място в секционната избирателна комисия, да кажем, по училищата. Има срок до 14 дни преди изборния ден, в който да се дават такива заявки, и до сега е процедирано на по-късен етап да бъдат създавани такива комисии. Предполагам сега ще се избърза със създаването на такива комисии, за да могат техните членове да бъдат ваксинирани. Що се отнася до комисиите, които ще обслужват карантинирани, там се очаква решение на НОЩ, министъра на здравеопазването, съответно след това решение на ЦИК, за да стане ясна методологията, по която ще се процедира.

При гласуването с машина, удостоверението за дадения вот, ще бъде пускан в отделна урна, поясни още председателят на РИК Варна и допълни, че след това гласовете от машините и хартиения вот ще бъдат сумирани и ще бъдат отразени в общия протокол, който ще бъде отчетен пред районната комисия.

Велин Жеков: Според последните законодателни изменения три дни преди изборния ден е последният срок, в който може да се заяви желанието за гласуване от страна на карантинирания.

Относно бройката на хората, намиращи се в СИК-овете: „На първо място, трябва да са налични членовете на секционните избирателни комисии - 7 или 9 души. Предполагам, че поне основните партии ще имат достатъчно организационен ресурс да имат във всяка секция представител или застъпник. Не знам дали всички регистрирани партии и коалиции ще имат ресурса да разполагат със свои членове и застъпници навсякъде, но не е и необходимо по принцип. Така че се съмнявам да има огромни стълпотворения. Но да, не изключвам в определени секции да има повече от десет - петнадесет души в една стая.”

За машинното гласуване: Все още нямаме срок за пристигането на машините за гласуване. Предполагам, че ще ги получим или ден преди раздаването на предизборните книжа или горе долу в този времеви порядък - два, три дни преди изборния ден. Изисква се сериозна логистика за разнасянето на всяка машина до съответния СИК. Изисква се и опазването на тази машина, която е пломбирана. Решението за процедурата е на ЦИК. За трети многомандатен избирателен район, грубо мога да кажа, че ще има около 500 машини за гласуване. За Варна, от 407 секции, машини ще има в около 360 секции.

(Бел. ред. цялото интервю може да чуете в звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 14.04.21 в 21:10

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28

Новият варненски депутат Стела Николова: Крайно време е, избраните за народни представители и общински съветници, да се научат да комуникират с гражданите

Каквото и да прави 45-тото народно събрание, колкото и живот да има, приоритет е, да се промени изборния кодекс. Това каза за предаването „Позиция” новият депутат на "Демократична България" от 3-ти многомандатен избирателен район, Стела Николова. Според нея, предишното Народно събрание, не е имало волята за такива промени. „Да се надяваме,..

публикувано на 10.04.21 в 13:54

Габи и нейният изключителен оперен талант да влиза в роли

Сочат я за водещото българско сопрано в последните няколко години. Ученичка е на Гена Димитрова и Калуди Калудов, завършила е Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", специализира е оперно пеене в Българската академия за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, пяла е по не една и две световни сцени, макар самата тя да казва, че досегът..

обновено на 09.04.21 в 17:07