Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Велин Жеков, РИК: Във Варна ще има около 360 машини за гласуване за 407 избирателни секции

Велин Жеков
Снимка: Д.Дончева

Ако има до петстотин гласоподаватели в избирателна секция, членовете в избирателните комисии ще бъдат до седем души. При над петстотин избиратели, членовете на СИК-овете ще бъдат 9 души. Това каза за предаването „Позиция” на Радио Варна председателят на Районната избирателна комисия във Варна Велин Жеков. Относно новия момент с подвижните избирателни комисии Велин Жеков уточни:

Обикновените подвижни избирателни комисии, избирателите, за да бъдат вкарани в списък да гласуват по този начин, трябва да имат някакво заболяване на опорно двигателния апарат, което ги възпрепятства да отидат на място в секционната избирателна комисия, да кажем, по училищата. Има срок до 14 дни преди изборния ден, в който да се дават такива заявки, и до сега е процедирано на по-късен етап да бъдат създавани такива комисии. Предполагам сега ще се избърза със създаването на такива комисии, за да могат техните членове да бъдат ваксинирани. Що се отнася до комисиите, които ще обслужват карантинирани, там се очаква решение на НОЩ, министъра на здравеопазването, съответно след това решение на ЦИК, за да стане ясна методологията, по която ще се процедира.

При гласуването с машина, удостоверението за дадения вот, ще бъде пускан в отделна урна, поясни още председателят на РИК Варна и допълни, че след това гласовете от машините и хартиения вот ще бъдат сумирани и ще бъдат отразени в общия протокол, който ще бъде отчетен пред районната комисия.

Велин Жеков: Според последните законодателни изменения три дни преди изборния ден е последният срок, в който може да се заяви желанието за гласуване от страна на карантинирания.

Относно бройката на хората, намиращи се в СИК-овете: „На първо място, трябва да са налични членовете на секционните избирателни комисии - 7 или 9 души. Предполагам, че поне основните партии ще имат достатъчно организационен ресурс да имат във всяка секция представител или застъпник. Не знам дали всички регистрирани партии и коалиции ще имат ресурса да разполагат със свои членове и застъпници навсякъде, но не е и необходимо по принцип. Така че се съмнявам да има огромни стълпотворения. Но да, не изключвам в определени секции да има повече от десет - петнадесет души в една стая.”

За машинното гласуване: Все още нямаме срок за пристигането на машините за гласуване. Предполагам, че ще ги получим или ден преди раздаването на предизборните книжа или горе долу в този времеви порядък - два, три дни преди изборния ден. Изисква се сериозна логистика за разнасянето на всяка машина до съответния СИК. Изисква се и опазването на тази машина, която е пломбирана. Решението за процедурата е на ЦИК. За трети многомандатен избирателен район, грубо мога да кажа, че ще има около 500 машини за гласуване. За Варна, от 407 секции, машини ще има в около 360 секции.

(Бел. ред. цялото интервю може да чуете в звуковия файл)


ВИЖТЕ ОЩЕ
Юсуф

Владимир Карамазов от голямата сцена до човешки истории в снимки

Трудно се намират точните думи за феноменалния талант, който притежава. Инициалите В.К. всъщност са свидетелство за високо качество, и то във всичко, с което амбициозно се захване без компромис и до край в търсене на професионализма. Високо е на сцената, високо е и в планината, където се приземява до обикновените хора като равен на тях. В Родопите..

обновено на 06.03.21 в 14:14

Бръснарят, който кани царското семейство за клиенти

Антони Боксеров е един от бръснарите във Варна. 34-годишният мъж вече няколко години практикува професията и има два салона в града. Той обаче е решил да предложи на клиентите се цялостно изживяване. Когато седнете на неговия стол, може да прочетете истории от Царска България. Да послушате грамофонни плочи и да се потопите в едно друго време...

публикувано на 04.03.21 в 15:22

Проф. Петко Петков: Нужна е експертна дискусия за 3 март

Петко Петков е професор по нова история на България във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".  Член е на Управителния съвет на Съюза на учените и на Управителния съвет на Българското историческо дружество.  - Има ли критерий, който еднозначно може да определи коя дата има най-важно значение за историята на..

публикувано на 03.03.21 в 08:27

Проф. Евгени Станимиров: Редица сектори в икономиката се съвземат по-бързо от очакваното. Не може да се каже същото за туризма

В средата на миналата година, ректора на ИУ Варна проф. д-р  Евгени Станимиров, заяви за предаването "Позиция", че младите хора в България трябва да развият предприемаческа култура. Че процентът на хората у нас, които са самонаети, които стартират такъв бизнес е много малък и е от порядъка само на 13%, при жените 7 на сто, а при..

публикувано на 28.02.21 в 17:45

Арх. Калина Калчева за проекта "Марс 25" и за любовта си към космоса

Калина Калчева е архитект и дизайнер от Варна. Нейният проект Марс 25   достигна полуфинал в конкурса Mars City State на NASA, конкурирайки се с над 5000 проекта на архитекти и учени от целия свят. Целта на конкурса е да селектира най-добрите архитектурни решения за изграждане на град на Марс. Арх. Калина Калчева е възпитаник на..

публикувано на 28.02.21 в 10:00

"Дупката" в центъра на Варна и икономическата зона край морската столица- без ясни и категорични срокове на стартиране и завършване

За индустриалната икономическа зона край Варна се говори от няколко години. Обещанията са, че тя ще се случи скоро. И от администрацията на общината и от Общински съвет Варна неведнъж са заявявали, че проектът е въпрос на време да стартира. Така например, през 2019-та година, кмета на Варна Иван Портних обяви, че изграждането ще започне през 2020-та..

публикувано на 27.02.21 в 15:49

Баба Марта посреща гости във Варненския куклен театър

"На гости на Баба Марта" се нарича спектакълът на актьорите от Варненския куклен театър, който децата предстои да видят в събота и неделя. Първата среща с Баба Марта започва в 11 часа.  А историята накратко изглежда така: Първите пролетни цветя събуждат Баба Марта, за да й съобщят новината, че Февруари си е отишъл и цялата гора се подготвя..

публикувано на 26.02.21 в 12:30