Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Готови ли са джипитата в Добричко за ваксинационната кампания?

| обновено на 23.02.21 в 09:51
Снимка: архив

От тази седмица в масовото ваксиниране срещу COVID-19 се включват и личните лекари, които от началото на месеца трябваше да изготвят списъци с желаещите да получат имунизация пациенти. Здравните власти увериха, че има достатъчно налични ваксини, както и че те са равномерно разпределени в страната. В област Добрич джипитата са получили информация от РЗИ на служебните си пощи в петък следобед, според която те трябва да представят своите списъци. Как точно ще стане организацията по ваксиниране в кабинетите им и особено в малките населени места провери нашият кореспондент в Добрич Мая Щърбанова. 

С отварянето на т.нар. „зелени коридори“ за масова ваксинация само за един ден 239 жители на Добрич получиха своята първа доза в кабинетите в двете поликлиники и в този в РЗИ. Сред тях обаче са липсвали желаещи да получат имунизация от другите населени места в областта и още вчера от здравната инспекция излязоха със съобщение до медиите, че дежурният телефон за записване ще работи и през тази седмица, а за хората извън областния център ще бъде създадена допълнителна организация, така че във всяка община да има отредено място за ваксиниране. От вчера в този процес трябваше да са готови да се включат и личните лекари.

Д-р Галина Ненова е личен лекар в селата Сенокос и Дропла, както и в градовете Балчик и Добрич. Практиката й е от 1400 пациенти. За началото на ваксинационния процес от личните лекари научава от медиите.

За над 3 000 пациенти се грижи д-р Иванка Стойчовска, която преглежда в градовете Добрич и Генерал Тошево, както и в село Петлешково. От тях до този момент в нейния списък за ваксинация са се записали едва 20 човека, разбира се тя очаква бройката да се увеличи със стартирането на масовата ваксинация. Каква е създадената организация и как реално ще тръгне процеса по ваксиниране в нейния кабинет тя също все още не знае.

Д-р Стойчовска е притеснена и как ще могат те да гарантират оползотворяването на цялото количество ваксини в един флакон, ако записалите се пациенти не се явят според предварителната уговорка.

Готови ли са личните лекари да започнат да слагат ваксини и имат ли все още неясноти по настоящата кампания чуйте в  репортажа на Мая Щърбанова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

184 души са прегледани в ковид кабинетите във Варна през последната седмица

Обобщените данни са на дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В ДКЦ II „Свети Иван Рилски“ Аспарухово са преминали 82-ма души за преглед. Направени са били 77 теста, от които 26 са положителни. Насочени са 10 души за рентгенография на бял дроб и един пациент за хоспитализация. В ДКЦ III са прегледани общо 68 души с грипоподобни оплаквания...

публикувано на 09.03.21 в 13:30

Вдигат заплатите на персонала в детските ясли и здравните кабинети във Варна

Увеличение на заплатите с 10% на всички работещи в общинските детски ясли, здравни кабинети в детски градини и училища и в ОП "Комплекс за детско хранене" стана факт след подписани вчера анекси към колективните трудови договори между Община Варна и социалните партньори от КНСБ и КТ "Подкрепа". Новото споразумение надгражда основните трудови и..

публикувано на 09.03.21 в 13:01

220 души са минали през ковид структурите на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна за седмица

220 души са минали през ковид структурите на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна за седмица.  Към момента са разкрити 230 легла за пациенти с доказан COVOD-19 или съмнителни такива, от които 37 за интензивно лечение на пациенти с коронавирус. За периода 01-07 март през спешните центрове на инфекциозните клиники и спешните центрове в УМБАЛ „Света Марина“ са..

публикувано на 09.03.21 в 12:53

Предлагат преустановяване на занятията за учениците от 5 до 12 клас в Бургас

Областният щаб в Бургас ще проведе днес заседание, на което да се вземе решение за ограничителните мерки, които ще се вземат, след като морският град се оказа сред тези с най-висока заболеваемост от коронавирус. Сериозен е и процентът на установените случаи на британския вариант на COVID-19. Ще бъде предложено маските на открито да са задължителни, а..

публикувано на 09.03.21 в 12:17

Назначиха временно изпълняващ длъжността областен управител на Добрич

Временно изпълняващ длъжността Областен управител е назначен от днес с решение на Министерския съвет за област Добрич. Постът се заема от досегашния главен секретар на областната администрация Румен Русев. Той ще остане на работа като управител до завръщането от отпуск на досегашния.   Със същото решение Министерският съвет назначава за временно..

публикувано на 09.03.21 в 11:59

76 800 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха у нас

В 10 часа днес в България пристигнаха 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Доставката е получена в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започна разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в петък, 12 март, от..

публикувано на 09.03.21 в 11:51

Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени , гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който..

публикувано на 09.03.21 в 11:27