Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В 76 на сто от образователните институции в Добрич заплатите се вдигат с над 15 на сто

В 76 на сто от образователните институции в Добрич е планирано увеличение на основните работни заплати на педагозите с над 15 на сто, съобщи на пресконференция областният лидер на КНСБ Ивелина Василева за постигната договореност с кметската управа за новия общински бюджет за 2021-а.

Във всички детски градини в общината е заложено увеличение с 16.1 на сто на основните заплати на учителите, а в училищата - с между 15 и 17.7 на сто. Ръстът на заплатите при непедагогическия персонал е 10-14 на сто, отбеляза областният координатор на КНСБ.

Синдикатът е договорил с 22 на сто увеличение на възнагражденията в здравеопазването, при което нивата на заплащане на медицинските сестри в здравните кабинети достигат 1100 лева, а в детските ясли - 1220 лева. Според Василева тези възнаграждения са сред най-високите във функцията "Здравеопазване" в страната.
Въпреки планирания ръст и в местните дейности, остават ниски възнагражденията в регионалната библиотека, камерния и духовия оркестър, професионалния ансамбъл "Добруджа", където основните заплати са между 

740 и 850 лева. Възнагражденията са почти изравнени със заплатите на нискоквалифицираните работници, а културните дейности са сред най-засегнатите от епидемията, каза Ивелина Василева. По думите й, синдикатът ще анализира на всеки три месеца изпълнението на местните приходи и на бюджета, за да се търсят още възможности за нарастване на доходите.

В условията на ковидкризата вероятно ще се наложи да договаряме извънредни клаузи с временно действие, за да бъдат защитени работните места и да бъде постигнат справедлив баланс в заплащането, добави областният координатор на КНСБ.\БТА


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предлагат преустановяване на занятията за учениците от 5 до 12 клас в Бургас

Областният щаб в Бургас ще проведе днес заседание, на което да се вземе решение за ограничителните мерки, които ще се вземат, след като морският град се оказа сред тези с най-висока заболеваемост от коронавирус. Сериозен е и процентът на установените случаи на британския вариант на COVID-19. Ще бъде предложено маските на открито да са задължителни, а..

публикувано на 09.03.21 в 12:17

Назначиха временно изпълняващ длъжността областен управител на Добрич

Временно изпълняващ длъжността Областен управител е назначен от днес с решение на Министерския съвет за област Добрич. Постът се заема от досегашния главен секретар на областната администрация Румен Русев. Той ще остане на работа като управител до завръщането от отпуск на досегашния.   Със същото решение Министерският съвет назначава за временно..

публикувано на 09.03.21 в 11:59

76 800 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха у нас

В 10 часа днес в България пристигнаха 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Доставката е получена в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започна разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в петък, 12 март, от..

публикувано на 09.03.21 в 11:51

Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от облагане

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени , гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който..

публикувано на 09.03.21 в 11:27

Разширяват обхвата на видеонаблюдението в Морската градина във Варна /СНИМКИ/

Разширяват обхвата на видеонаблюдението в Морската градина във Варна. Камери ще бъдат монтирани и от площад "Антон Новак" до Розариума. Полагат се тръби за оптични кабели на много места в тревните площи в парка, като монтажните дейности са съобразени с кореновите системи на дърветата.  Припомняме, през февруари започна изграждането на..

публикувано на 09.03.21 в 11:00

Лекарите поискаха затягане на мерките, а собствениците на заведенията са против

Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ определят като абсолютно неприемливо каквото и да е затягане на мерките, свързано със заведенията. "Нека да е ясно - ние искаме само да работим! На жълтите павета вече пяхме и танцувахме! Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови..

публикувано на 09.03.21 в 10:54

Варненска област е трета по новорегистрирани случаи на Ковид-19

2995 са новозаразените с коронавирус у нас, сочат данните на Единния информационен портал. Положителни са 17,6% от 17 056 теста, направени през последното денонощие.Най-много новозаразени има в столицата. Следват областите Пловдив, Варна и Шумен. Новозаразените във варненско са 169 души. 503 пациенти са в интензивни отделения в цялата страна...

публикувано на 09.03.21 в 08:13