Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Акробатът Красимир Васов умело балансира по пътя към световните циркови сцени

Цирковото изкуство в България има светло бъдеще в лицето на 22-годишния варненец Красимир Васов. Той е професионален еквилибрист и поставя номера, които спират дъха на публиката. Как Ви звучи балансиране върху меч? Младият варненец тренира с бившия цирков артист Стефан Стоянов за да усъвършенства техниката си. 

Още от 8-годишен Красимир започва да тренира спортна гимнастика. Ходи по състезания и печели награди. Вдъхновява се от емблемата на родната гимнастика Йордан Йовчев. Страстта му към този спорт изчезва, но остава влюбен в танците.

"По-точно в модерните танци и в брейка. Всъщност, точно на едно улично шоу във Варна бях забелязан от един от добрите акробати в града. Повечето хора го познават като Гладиатора - Бойко Йоргакиев. Той видя голям потенциал в мен и ми предложи да работим заедно и да ме тренира."


Така Красимир Васов навлиза в цирковото изкуство. Придобитите умения от гимнастиката му помагат по-бързо да навлезе в материята. Започва с участия в курортите край Варна, след това показва наученото и в чужбина. Два са му основните номера – баланс на ръце и баланс на цилиндри. Големият му стимул е кариерата на легендата в акробатиката Енчо Керязов. 


"Моята голяма цел е да стигна до Международния цирков фестивал в Монте Карло, който всъщност е като Олимпиада в цирковото изкуство. Мечтата ми там е да спечеля награда, която ще ми отвори много врати навсякъде по света. Друга мечта ми е да участвам в една от световните циркови трупи на "Цирк дю Солей", които правят просто вълшебни неща и е като една приказка."

Красимир Васов е завършил сладкарство и хлебарство в Професионалната гимназия по туризъм във Варна. Няма желание да практикува професията, засега няма и амбиции да влиза в университет. За варненеца акробатиката е свещена.

"Няма ден в който да не мисля за акробатиката, да не тренирам. Винаги правя нещо свързано с нея. Осъзнах какво е да бъдеш в храма на акробатиката. Както има храм на театрите, храм на музиката, така за мен има и храм на акробатиката. Също така разбрах и каква е нейната философия – докато хората вървят по земята и гледат нагоре, при нас акробатите е точно обратното. Ние сме с главата надолу, а краката са нагоре и те са тези с които търсим равновесие, баланс и хармония. По този начин преодоляваме както собствения си страх, така и този на публиката. Колкото и да е опасно и да е рисковано, когато те ни аплодират, ни доставя голямо удоволствие и го правим с още по-голямо желание и с усмивка."

Красимир казва, че винаги има лек страх когато изпълнява нови трикове. Не липсват и инциденти на сцената, но стиска зъби и се усмихва на публиката. Спечелил си е прякора Слънчевият акробат:


"Когато съм на сцената каквито и упражнения да правя, колкото и да са опасни, атрактивни, рисковани, когато приключа си личи, че го правя с лекота, с усмивка и че ми харесва, правя го с любов. Може би затова ме наричат слънчев акробат - харесва ми, защитавам го и си го пазя."

Младият варненец продължава да следва стъпките на своя идол Енчо Керязов и е вдъхновен от думите в книгата му "Обичай смело" - Ако искаме да постигнем нещо, трябва да го обичаме и да живеем с него.

Чуйте целия репортаж на Александър Йорданов:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме 80 години от рождението на Гена Димитрова

На големия християнски празник Гергьовден незабравимата Гена Димитрова щеше да навърши 80 години. През 2005 година тя ни напусна без време. По повод годишнината Софийската национална опера и балет ще излъчи в платформата Eventim на 6 май от 19 часа спектакъл на операта "Джоконда" от Понкиели с участието на голямата прима от 1999 г. В..

публикувано на 06.05.21 в 10:38

Сателитни снимки показват презастрояването по Черноморието през последните 17 години

Как се промениха плажните ивици по Черноморието през последните 17 години? Отговорът дават снимки, заснети със сателит, които показват разликата между 2003 и днес. Подбрани са от еколога Борислав Борисов. Той определя застрояването, особено по Южното Черноморие като необратимо. „Унищожена е природа, която трудно ще бъде възстановена, а и не виждам..

обновено на 05.05.21 в 10:52

Уют с аромат на кафе в живота и в картините на Мария Чакърова

В третия ден на Възкресение Христово ви срещаме с Мария Чакърова. Тя е част от групата участници в проекта, завършил с изложба „Кафето. Друг начин на употреба.“ Първата част от нея вече бе представена във Варна, а втората предстои да бъде показан утре в Галерия 8. За кафето като култура, начин на живот, вдъхновение и материал за създаване на изкуство,..

публикувано на 04.05.21 в 09:43

Необичайните шевици на Диана Димитрова

Впечатляващи пана, голям формат с български шевици създава Диана Димитрова от Елин Пелин. Преди няколко години, след десетилетие в Америка, тя прибра сърцето си вкъщи, както сама казва. Завърнала се е с цялото си семейство и днес се е посветила на просвещението на най-малките в българските традиции и фолклор. Диана създава пана под формата на мозайки..

публикувано на 03.05.21 в 14:00

Отец Алексей е най-щастливият човек във Варна, с шест деца, чиито имена започват с буквата А

Божият промисъл е нещо, което трудно можем да обясним, твърди отец Алексей. Пет от децата са планирани, шестото, което се казва Ангела, не е. Всяко дете идва със свои вродени качества на земята. Те си личат от ранна възраст. Бременността не е математика, има хора, които са без проблеми, но не могат да имат деца. Бог знае бъдещето, преди то да е..

публикувано на 02.05.21 в 09:33

Данаил Николов: По-качествена е продукцията от старите породи животни

Във варненското село Доброглед се отглеждат стари породи животни. Такива, които вече рядко се срещат у нас. Това се случва благодарение на фермата на Данаил Николов. Той по професия е ветеринарен лекар. А от малък обича животните и прекарва достатъчно време с тях. Чуйте какво разказа пред Ваня Славова за стопанството си:..

публикувано на 30.04.21 в 10:25

Варна няма пространство за графити артисти

Ако търсиш поле за изява или искаш да научиш нещо ново, това е твоето място! Това е първото изречение в рекламния плакат на Българското графити училище. То е напълно безплатно и всеки може да се присъедини към новата му учебна година, която започва от 15 май. Занятията ще се провеждат в Морската градина във Варна, а участниците ще се учат на..

обновено на 29.04.21 в 13:30