Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Италианско изследване: Ултравиолетовите лъчи убиват заряда на вируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ултравиолетовите лъчи могат да угасят до 99,9 на сто от заряда на Sars-CoV-2. Това съобщи в.”Кориере дела сера”, цитирайки изследване на екип италиански учени по медицина и физика от Университета на Милано. То трябва да бъде публикувано тези дни.

Екипът е стигнал до извода, че в различни капки, съдържащи вируса, неговият заряд се деактивира само за няколко секунди до 99,9 на сто благодарение на малко количество ултравиолетови лъчи (UvC).

Радиацията от типа C не стига до земята, защото се блокира от атмосферата. Затова при експериментите си екипът учени е използвал лъчи от типа А и В (от които се защитаваме с кремове против слънчево изгаряне). Резултатите били подобни на тези, постигнати и при ултравиолетовите лъчи. Учените поставили под лампите мостри, заразени с вируса, взети от пациенти с положителен тест. Така симулирали ситуация на материал, изхвърлен при разговор или при кихане от страна на заразен. Учените експериментирали с три количества съдържание на вируса – ниско, високо (100 пъти повече от ниското), много високо. Изследователите се запитали дали има връзка между слънчевите лъчи и епидемията от COVID-19. Анализирайки количеството радиация в 260 страни по света от 15 януари до края на май, стигнали до извода, че колкото по-малко е количеството на UvA и UvB, толкова е по-голям броят на заразените хора. Това може да обясни и защо в Италия през лятото има малко случаи и с малко симптоми, докато при страни в южното полукълбо има пик на заболяването.

Според екипа учени е възможно използването на лампи с ултравиолетови лъчи за дезинфекция на затворени помещения за кратко време и с минимално съдържание на този вид лъчи. Това е подходящ вариант за кината, театрите, офисите, магазините, училищата, както казва проф. Марио Клеричи. Според италианското Министерство на здравеопазването лампите с ултравиолетови лъчи не трябва обаче да се използват за дезинфекция на ръце или други части от кожата, защото могат да доведат до раздразването й.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да изиграеш Чарли Чаплин на рождения си ден

Анна Стойкова е на 7 години. Преди два дни тя отпразнува своя рожден ден с торта, подаръци и приятели. Като всяко дете, но не съвсем. Анна избира темата на тържеството да бъде посветена на легендарния Чарли Чаплин. Актьорът е роден на днешния ден през далечната 1889 година. И въпреки че двамата ги дели повече от век, Чаплин е герой в очите на Анна. Любим..

публикувано на 16.04.21 в 13:55

Ученици от МГ "Д-р Петър Берон" засадиха 50 липи в Морската градина

По повод 50-годишнината от създаването на МГ "Д-р Петър Берон", учениците и учителите започнаха залесяването на терен в Морската градина с 50 фиданки сребролиста липа.На 1май предстои и 50-километров поход, посветен на юбилея, съобщи директорът на гимназията Павлин Петков.

публикувано на 16.04.21 в 11:12

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите от днес

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много различни и..

публикувано на 16.04.21 в 10:43

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев е ученик от 10 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. Той живее от години във Варна с родигелите си, но е родом от Казахстан. Маргулан печели златни медали и призови места на много национални и международни олимпиади по астрономия и информатика. Последният му златен медал е след участие в олимпиадата по..

обновено на 15.04.21 в 15:45

Ваксината на Pfizer намалява приема на възрастни хора в болница със 75%

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър. Проучването разглежда..

публикувано на 15.04.21 в 10:45

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56

Студенти от Военноморското училище в проект на НАСА

Екип от студенти от Космическото общество във Висшето Военноморско училище „Никола Вапцаров”във Варна работи по две важни програми - за откриване на астероиди и по международен проект на НАСА – за създаване на симулация за космическа станция на Луната - това съобщи доц. Веселка Радева-ръководител на екипа и на Морската астрономическа обсерватория..

обновено на 14.04.21 в 15:19