Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Март до 1 градус над нормата и по-малко валежи

Снимка: БГНЕС

Облаците ще се разкъсват на националния празник

С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса.

Във валежно отношение очакванията са количествата да са близки до нормалните или по-малки, а по принцип през март те са едни от най-ниските през годината. Повече дни с валежи се очакват в Източна България. Това каза за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

След топлия завършек на февруари март ще започне с типичното за първия пролетен месец динамично време. На 1-и и 2-и ще бъде ветровито и сравнително студено. Дневните температури ще варират от 5-6 градуса на североизток до 12-13 в крайните северозападни и югозападни райони.

Нощнитетемпературище са близкидо нулата.

Облачността ще бъде разкъсана и променлива. На места в Източна България и по северните склонове на планините ще превали, но без съществени количества. Ще последват няколко топли дни. Още на 3 март облаците ще намаляват и до края на първата работна седмица ще има много слънчеви часове. Сутрешните температури ще бъдат от -4 до плюс 3 градуса, а следобедните ще са в интервала 14-19 градуса, по морския бряг - по-ниски.

Към 6-7 март ще има повече облаци, но ще остане все още топло.

Към 8 март ще настъпи застудяване. Ще има и валежи от дъжд, който в Северна България и по високите полета има вероятност да премине в сняг, но без образуване на дебела и трайна снежна покривка.

След временно затопляне около 10 март в началото на второто десетдневие отново ще застудее, като сутрешните температури ще бъдат отрицателни.

Около и след

15-и времето ще

се стабилизира,

което с малки прекъсвания ще продължи почти до края на месеца. През последните дни от март обикновено е по-динамично, напомнят метеоролозите. Очакват се и превалявания.

Март е първият пролетен месец. Времето е с чести и бързи промени. Слънчевите часове се увеличават значително и понякога температурите достигат летни стойности - най-високите измерени през третия месец на годината у нас са от 30 до 35 градуса.

Въпреки

идващата

пролет обаче

зимата трудно

се “дава”,

като мартенските снеговалежи не са рядко явление.

Температурите са падали до -29 градуса в Горна Оряховица, -28 в Ихтиман, -27 във Видин.

“Когато в началото на месеца е сравнително топло, а в края арктичен въздух достига страната ни, се получават сериозни поражения по агрокултурите. Провокирани от високите температури, растителността се развива, овошките започват да цъфтят. При последващо застудяване с отрицателни температури се нанасят сериозни щети на агробизнеса”, обясни Симеон Матев. На 20 март в 5,49 ч Слънцето влиза в знака Овена. Тогава е началото на астрономическата пролет.

Февруари

ще завърши с

положителна

аномалия

от 2 до 4 градуса в различните части на страната спрямо климатичните норми, изчислени за края на миналия век.

Първото десетдневие на месеца беше изключително топло - с температури в някои дни до 8 - 9 градуса над нормата. Бяха поставени и няколко температурни рекорда за съответния ден. Второто десетдневие, обратно, беше по-студено от обичайното, като в някои дни отрицателната аномалия достигна 7 - 8 градуса. Последните февруарски дни отново са с температури над нормата и по този начин февруари 2021 ще завърши като топъл месец.

По този начин зима 2020/2021 г. ще влезе в архивите като една от най-топлите зими откакто има измервания, а дали ще бъде втората или третата най-топла такава, ще се реши след като завърши месецът и бъдат обработени повече данни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да изиграеш Чарли Чаплин на рождения си ден

Анна Стойкова е на 7 години. Преди два дни тя отпразнува своя рожден ден с торта, подаръци и приятели. Като всяко дете, но не съвсем. Анна избира темата на тържеството да бъде посветена на легендарния Чарли Чаплин. Актьорът е роден на днешния ден през далечната 1889 година. И въпреки че двамата ги дели повече от век, Чаплин е герой в очите на Анна. Любим..

публикувано на 16.04.21 в 13:55

Впечатляващи обществени сгради за образование и здравеопазване представиха дипломанти на ВСУ “Черноризец Храбър”

С три пълни шестици приключи защитата на дипломните проекти на студентите от Випуск 2021 на  специалност “Архитектура”  във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Държавната изпитна комисия, председателствана от чл.-кор. проф. д.арх.н. арх. Атанас Ковачев - ръководител на катедра “Архитектура и урбанистика” на университета,  отличи с..

публикувано на 16.04.21 в 11:30

Ученици от МГ "Д-р Петър Берон" засадиха 50 липи в Морската градина

По повод 50-годишнината от създаването на МГ "Д-р Петър Берон", учениците и учителите започнаха залесяването на терен в Морската градина с 50 фиданки сребролиста липа.На 1май предстои и 50-километров поход, посветен на юбилея, съобщи директорът на гимназията Павлин Петков.

публикувано на 16.04.21 в 11:12

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите от днес

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много различни и..

публикувано на 16.04.21 в 10:43

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев е ученик от 10 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. Той живее от години във Варна с родигелите си, но е родом от Казахстан. Маргулан печели златни медали и призови места на много национални и международни олимпиади по астрономия и информатика. Последният му златен медал е след участие в олимпиадата по..

обновено на 15.04.21 в 15:45

Ваксината на Pfizer намалява приема на възрастни хора в болница със 75%

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър. Проучването разглежда..

публикувано на 15.04.21 в 10:45

Наградиха ученици от МГ за успехите им на олимпиадите

64-ма ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна , класирали се на националния кръг на олимпиадите по различни учебни предмети , бяха отличени с грамоти от ръководството  на учебното заведение. Никол  Добрева от 11 „д” клас  е единствената варненка , която отива на национален кръг на  олимпиадата по български език и..

публикувано на 14.04.21 в 15:56