Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Анри Кулев: "Новият Закон за филмовата индустрия е лобистки"

Снимка: Кирчо Стоичков

Новият закон за филмовата индустрия беше приет на второ четене от парламента и влезе в сила със задна дата от 1 януари 2021 година. Между първо и второ четене обаче бяха внесени промени, които разгневиха гилдията. Над 300 кино дейци се подписаха под отворено писмо, в което изразяват несъгласие с промените и призовават президента Румен Радев да наложи вето. За коментар потърсихме режисьорът Анри Кулев.

Над 300 души се подписаха под писмото. Това са режисьори, продуценти, оператори, сценаристи - хора, които са направили над 99 процента от българското производство на филми днес. Това е основната група на българската кино гилдия. Бих нарекъл закона идейно сбъркан. Защото превръща самата идея на културата и изкуството, която е една ценност - общодържавна и общочовешка, я превръща в стока, във вид комерсиално предлагане на киното и това е глобално сбърканата идея на новия закон. По европейските нотификации Европа дава пари на всички държави, за да се поддържа едно авторско кино, да се поддържа една уникална култура, да се поддържа един уникален език. Това е смисълът на европейското финансиране. Когато между първо и второ четене в закона бяха вкарани телевизионните сериали, това рязко промени същността на закона, превръщайки комерсиалния успех в норма в изкуството. Нещо, което противоречи на всичките европейски практики. И това го няма никъде по света. Никой не е против телевизионните сериали, те трябва да съществуват, но те са обект на един друг закон, който се нарича Закон за аудио-визуални произведения. И те трябва да влязат в  този закон. Разбира се, въпросите са много дълбоки, защото те започват от едни дефиниции, от една терминология. Не може всичко, което се движи да се окаже кино. Киното е нещо съвсем различно от телевизионните сериали и нямат нищо общо. Във всеки случай ние сме за това, от този закон, в който изкуствено са нанизани три различни компонента да се направят три различни закона - Закон за българската филмова индустрия, Закон за аудио-визуалните произведения, в който трябва да отидат телевизионните сериали и трети, отделен закон е Законът за възстановяването на част от разходите на чуждите продукции.

Вярвате ли, че ветото на президента, ще мине, имайки предвид каква е практиката?

В нищо не вярвам. Аз съм стар човек и не вярвам на нищо. Твърде възможно е да се случи, твърде възможно е да не се случи. Виждате какъв шанс е животът въобще и хаосът, който ни води. Може да сработи ветото, може да не сработи ветото. Има толкова много хитри процедурни хватки на това Народно събрание. Самият факт, че тези поправки в закона ги вкараха между първо и второ четене, в нарушение на Закона за административните актове, какво Ви говори... На мен ми говори, че могат да правят, каквото си искат.

При положение, че този закон е подготвян две години, с него цензура ли се налага?

Той е подготвян две години, но само за ден и половина в него е набутано между двете четения всичките тези нови неща. така че той е подготвян проформа, колкото да могат да се измамят няколко човека и всичко после да бъде подменено в този смисъл, в който Ви казах. Нямам идея. Каквото се случи, това. Отношението към българското кино и омразата към българското кино и натрупването на омраза се формира отдавна. Това не е въпрос само на едно десетилетие. Веднага след промените българското кино беше активно намразено. В момента то продължава да бъде мразено от всички слоеве на обществото, защото, айде да речем, че политиците не се интересуват от него, защото то не носи гласоподаватели. Телевизиите са основните неща. Задават се избори и тези избори в условията на пандемия, ще бъдат проведени само по електронен път през електронните медии. И си представете разговор, имитирам, не съм присъствал, между депутати и частна телевизионна компания. От там казват, че ще намалят хонорарите Ви за реклама на партиите, но в замяна на това Вие ще приемете един лобистки закон. Имитирам. Само го казвам, не поемам ангажимент, че е вярно. Тази работа с българското кино е много активно мразена, без да се разбира, че това кино е част от националната българска култура. То седи във фундамента на културата, че то седи в основата на нацията. Тази нация трябва да бъде учена на изкуство.

Още от режисьора Анри Кулев по отношение на новия Закон за филмовата индустрия чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя от днес до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

От 25-ти април 2024 година галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35