Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честита Баба Марта

Всяка година на 1 март българите се окичваме с бяло-червени мартеници – за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта.

Традициите, свързани с 1 март, отбелязват прехода между зимата и пролетта и датират от предхристиянската епоха. Най-позната и разпространена от тях е закичването с мартеници от усукан бял и червен конец. Вярва се, че те предпазват от различни опасности и осигуряват безпроблемното преминаване към новия сезон. В България днес се носят от всички хора, независимо от тяхната възраст. Закачат се също на животни и на плодни дръвчета.

Мартеничките се свалят, когато човек види щъркел или лястовица. Връзвали са се, както най-често и днес, на цъфнало дръвче, или пък са се слагали под камък. След време (на другия ден или след девет дни) камъкът се отхлупвал и ако под него има мравки, се вярвало, че ще се родят много агънца през годината; ако има бръмбар или червей – значи ще се множат телетата.


В някои региони възрастните хора хвърляли мартениците в реката „за да изтекат всички злини по водата”.

Обичаят за закичване на мартеница е разпространен не само в България, но също и в други балкански страни. През 2017 г. вписан е в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството като обща номинация от България, Румъния, Молдова и Северна Македония.


ВИЖТЕ ОЩЕ

С нов проект опазват резерват „Балтата“

Завърши проектът на РИОСВ Варна за възстановяване и опазване на природното местообитание Поддържан резерват „Балтата“. Резерватът представлява най-северната европейска заливна гора, разположен е в землището на село Кранево и обхваща най-долното течение на река Батова. Проектът, продължил почти три години, е финансиран от Оперативната..

публикувано на 18.05.21 в 15:58

СУ "Христов Ботев" в Балчик изпраща абитуриентите си на 25 май

На 25 май от 19,00 часа пред туристически информационен център Мелницата в Балчик ще се състои тържественото изпращане на абитуриентите от Средното училище „Христо Ботев“ в Белия град.  Дванайсетокласниците в училището са 38, разпределени в две паралелки. Всички те на 19 май ще се явяват на държавния зрелостен изпит по български език и литература. На..

публикувано на 18.05.21 в 14:00

Пристанище Варна на 115 години

За бизнеса "Пристанище-Варна" е двата терминала: Варна-Изток и Варна-Запад, а за варненци и гостите на града - зона за отдих и развлечения. 30 декара от Варна-Изток бяха социализирани и облагородени, и се превърнаха в атракционна пешеходна алея. Неофициално варненци я наричат "Алея втора" , заради множеството заведения и работещия от година..

публикувано на 18.05.21 в 13:16

Едночасов филм разказва за живота и делото на Раковски

Освен с традиционното поднасяне на венци и цветя, от Варненската търговска гимназия „Георги С.Раковски”, отбелязват 200 години от рождението на големия български революционер по различен начин. Ученици и учители от гимназията създадоха едночасов филм, посветен на живота и делото на Раковски. „Създадохме този проект заедно с наши..

публикувано на 18.05.21 в 09:56

„Лесна работа“: Ние и Коко в океан от лъжи

Здравейте! Днес, докато навлизахме в дълбокото на разговора, един от събеседниците ми категорично заяви, че само щом чуе имената на определени политически герои, веднага сменя професията си и се превръща в туроператор. И се засмя. Като икономист няма връзка с туристическия бизнес. Обяснението се оказа лесна работа. При всяко споменаване на въпросните..

публикувано на 17.05.21 в 16:37

Открит е сезонът на трюфелите за туристи край Балчик

На ход в пандемията е алтернативният туризъм сред природата, смятат браншовици. Този уикенд демонстрационен гурме приключенски тур „Лов на трюфели“ край Балчик изненада приятно група туроператори, екскурзоводи и хора от бранша, посетили фермата, за да я представят на своите туристи. За Димитър Димитров – един от управителите и председател на..

публикувано на 17.05.21 в 10:12

Откриха 37 нови гнезда на малък креслив орел у нас

Само за месец броят на известните гнезда на малкия креслив орел във важни за вида територии в страната нарасна с 37. Между 10 април и 10 май четири екипа на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) проведоха теренни проучвания в защитените зони от Натура 2000 в Северна България – „Батова“, „Суха река“, „Хърсовска река“, „Лудогорие“,..

публикувано на 16.05.21 в 11:37