Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Италианската рок банда Монескин спечели голямата награда на фестивала в Сан Ремо

Снимка: socielite.altervista.org

Италианската рок банда Монескин спечели 71-ото издание на фестивала в Сан Ремо с парчето "Тихи и добри", съобщиха РАИ и АНСА.

Името на групата идва от датската дума за пълнолуние. Бандата, пееща в стил алтернативен рок, буквално възпламени сцената на феста снощи. Победата на Монескин дойде изненадващо, защото песента им не беше начело в общата класация в предишните четири вечери на феста. Парчето "Тихи и добри" е музикално противопоставяне на предразсъдъците и стереотипите, на онези, които държат хората да са винаги "тихи и добри". Рефренът на песента гласи: "Аз съм луд, но различен, и ти си луд, но си различен от тях, ние сме луди, но различни от тях". Песента е част от новия албум на Монескин "Театър на гнева", чиято премиера ще бъде на 19 март.

На тазгодишното издание на фестивала в Сан Ремо песента "Глас" на певицата Мадам, чието истинско име е Франческа Калеаро, спечели наградата за най-добър текст. Отличието на критиката отиде при Уили Пейот за "Никога не казвай никога". Наградата на журналистите на фестивала беше присъдена на дуета Колапеше и Дамартино за песента им "Много лежерна музика".

В последната фестивална вечер почетни гости бяха Орнела Ванони, Франческо Габани, Микеле Дзарило и други звезди на италианската музика.

Един от паметните моменти на вечерта беше монологът на футболната звезда Златан Ибрахимович, който беше един от съводещите на феста тази година. Той каза, че тази година Сан Ремо е бил фестивал на цяла Италия, която е негов втори дом. Ибра, както казват италианците на Ибрахимович, припомни, че през кариерата си е имал и провали, като каза, че провалът не е противното на успеха и че всеки може да греши. "Но да не правиш нищо е най-голямата грешка, която човек може да направи", допълни Ибра.

Фестивалът в Сан Ремо протече при затегнати мерки за безопасност заради пандемията. Дори цветята, връчвани на участниците и гостите, бяха дезинфекцирани. Публика нямаше. На креслата на зрителите бяха сложени балони с изрисувани на тях човешки лица. Оркестърът беше разположен за първи път пред самата сцена, където обичайно се падат първите редове със зрителите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Господинов получава литературната награда на фестивала Узедом

Българският писател Георги Господинов получава днес наградата на фестивала Узедомски литературни дни, съобщи посолството на ФРГ в София. Узедомските литературни дни се провеждат тази година онлайн под мотото "Божественото" от 14 до 17 април. Господинов ще участва в литературно четене днес по обяд, когато ще му бъде връчена наградата...

публикувано на 17.04.21 в 11:43

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова. От какъв период сте избрали..

публикувано на 16.04.21 в 06:56

Да поиграем с трите прасенца на открито

Поредната премиера в Държавен куклен театър - Варна е спектакълът за деца "Трите прасенца". Поради изключителния интерес към новия спектакъл той ще се играе три пъти  тази събота, 17-ти април от 11.00, 12.00 и 13.00 ч., на откритата сцена в театъра. Представлението "Дядовото дворче", планувано за 11.00 ч. в закритата зала отпада, като закупените..

публикувано на 15.04.21 в 11:55

Любо Киров с нова песен, предстоящ албум и лятно турне

"Целуни ме" е заглавието на новия сингъл на Любо Киров, който поставя началото на предстоящия му албум. В предаването "Алея на музиката" в ефира на Радио Варна , изпълнителят разказа какво се е променило за него през изминалата година: Усетихме колко са важни за нас простичките неща, като това свободно да пътуваме, да се виждаме, да..

публикувано на 15.04.21 в 10:59

Номинират екипа на ДТ "Стоян Бъчваров" за златен знак за заслуги към Варна

Екипът на ДТ "Стоян Бъчваров" ще бъде номиниран от кмета на Варна Иван Портних за удостояване с почетен знак за заслуги към Варна - златен, по случай 100-годишнината на театъра. Най-големите отличия на Варна се връчват на празника на града - 15 август. Това стана ясно снощи, след финала на юбилейния спектакъл "100", с режисьор Боян Иванов, хореограф..

публикувано на 13.04.21 в 15:45

Златни страници юридическа литература представя Икономически университет-Варна

„Златни страници нормативни актове и юридическа литература от фонда на Икономически университет-Варна“ – така е озаглавена изложбата, организирана от катедра „Правни науки“ съвместно с университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на Седмицата на правото, която продължава до 16 април – Денят на българската конституция. Виртуална..

публикувано на 13.04.21 в 14:10
Spectrum Vocal Band

Фолклорни отпечатъци в новите сингли на Spectrum Vocal Band

От началото на творческия сезон 2020-2021 акапелната група Spectrum Vocal Band работи върху своя втори самостоятелен албум. Проектът е озаглавен "Singerprints" и се фокусира върху нов, съвременен поглед към българския фолклор чрез композиции за 5-гласна акапелна формация, в която единственият музикален инструмент е човешкият глас...

обновено на 13.04.21 в 11:06