Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Коев: Това е монумент с призив за живот

| обновено на 04.04.21 в 17:27

Архитект Стефан Коев е сред организаторите и основна част проектантския екип, който стои зад единствения в света монумент на загиналите мотоциклетисти. Скулптурната композиция скоро ще заеме мястото си на панорамната площадка по пътя към Галата.
Архитект Коев обясни как точно ще изглежда монумента и разсясни неговия смисъл и символика. Инициативата и изпълнението са подкрепени от Североизточното мото-общество, нечленуващи в клубове мотоциклетисти и дори моторджии от чужбина. В проекта не са използвани публични средства, уточни Коев в предаването "Авто +".
- Паметник, монумент, скулптура, какво точно ще бъде показано скоро?
- Преди всичко държа да отбелележа, че това не е траурен паметник. Това е по-скоро един символ на живота, един призив за живот и разумно шофиране. Една красива скулптурна композиция, която да напомня че на пътя има много уастници и всички трябва да се приберем живи.
- Как точно ще изглежда завършеният монумент?
- Състои се от две части. На високото ще бъде поставен бетонен пиедестал, облечен в черен гранит и върху него е метална композиция, решена в два цвята, изпълнена с много символика. Трудно е да се обясни с дума какво представлява като форма.
- Ще бъде ли видима от централната част от града?
- Скулптурата не е чак толкова голяма и затова няма да бъде видима от централната част на Варна. Висока е около 3.50 м и е поставена на 50-сантиметров пиедестал. Ако приемем, че и самият хълм на площадката е около 2 м, то общо се извисява около 6 м. Но това не е достатъчно високо, за да може да бъде видяно от центъра на града с невъоръжено око.
Чуйте цялото интервю с архитект Стефан Коев:
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28