Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джими и лечението с танци

Чували ли сте за танца „попинг“? Той е създаден през 80-те години на миналия век. Стил от уличната култура, чието мото е: Мир, любов, обединение и забавление. Той се отличава с рязкото съкращаване и отпускане на мускулите. Варненецът Димитър Георгиев е сред най-добрите у нас в този стил. 

Само на пет години, той се запалва по танците. Неговият баща му показва някои специфични движения. Това впечатлява малкия Димитър и се записва на спортни танци. Занимава се активно, ходи на състезания. Така до XI клас, когато започва да експериментира с различни стилове:


"Повече в хип-хоп сферата и главно с попинга и малко по-късно заминах да уча програмиране в Софийския университет. Там, когато пристигнах в София, имаше доста интересни състезания и реших да си проверя уменията. Да видя дали мога да се конкурирам с хората от столицата."

Не само се конкурира, но и ги побеждава. На уличните състезания на Димитър му се ражда и прякора:

"Името е широко разпространено и съответно имаше и други такива хора. Спомних си, че Джими е английската версия на Димитър, съответно казах: хайде Джими; в случая водещия каза Джими бой и то стана Джими бой и си тръгна по този начин."

Той набира популярност и следват участия във видеоклипове на родни поп изпълнители като Миро, Дара, Сантра. Снимал се е още в реклами, филми и телевизионни предавания. Димитър е сред малкото танцьори у нас, които владеят танцът „попинг“.Най-отличителната му страна е рязкото съкращаване и отпускане на мускулите.

"Другото е, че имаш много прави и много чисти линии. Използват се и много илюзии, различни подстилове като робот, змия, уейвинг или вълните, както се наричат, може да влезеш в образа на кукла. Тоест преминаваш през много образи и различни видове движения."

Само на 28 години той вече е утвърдено има на танцовата сцена у нас. Сега се е посветил изцяло на изучаването на механиката на тялото.

"Защото всяко едно нещо свързано с тялото, дали ще са танци, дали ще са бойни изкуства, най-важното нещо е да познаваш тялото си. Познавайки го, всичко останало е форма, в която трябва да влезеш."


В момента Джими работи по проект за обучителна система, с която всеки може да се научи да танцува за шест месеца. Вече я прилага експериментално.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15