Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Раздават РНК ваксини на личните лекари във Варна и другата седмица

Снимка: БГНЕС

2427 ваксини са поставени в периода от 1 до 7 април, като 1900 от тях са първа доза. Това каза д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ, по време на брифинг, на който бяха оповестени актуалните данни за ковид обстановката в региона.  Тя изрази задоволство, че през седмицата след доставката на РНК-ваксините на Модерна и Пфайзер има и повече поставени. Очаква се след новия транш в понеделник от препаратите да получат и общопрактикуващите лекари, за които тази седица ваксините не стигнаха. 

Д-р Дочка Михайлова  - директор на РЗИ  коментира, че коефициентът на заболяемост във Варна е бил 872 на 100 000,но е достигнал до 867,което е лек спад, но не може да се отчете като тенденция. 

Продължават проверките в заведения и хранителни магазини, налагат се глоби при нарушения, открити са два нощни клуба, които са работили и сервирали алкохол  и в деня за размисъл, за което са санкционирани. каза областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

Той благодари на РЗИ  и  на Районната избирателна комисия за това, че са спазени сравнително  стриктно противоепидемичните мерки по време на изборите и в сравнение с други области, жалбите са по-малко. Д-.р Дочка Михайлова  - директор на РЗИ  коментира, че коефициентът на заболяемост във Варна е бил 872 на 100 000,но е достигнал до 867,което е лек спад, но не може да се отчете като тенденция. 
Подробностите вижте във видеото.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов

Слави Трифонов с положителен тест за Ковид-19

Слави Трифонов е с коронавирус. Това съобщи зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов с писмо до медиите. "Kакто знаете г-н Трифонов имаше симтоми на COVID-19 и днес тестът му излезе положителен. Г-н Трифонов е добре, под карантина и спазва всички изисквания и правила на Националния оперативен щаб", съобщи Йорданов. По-рано..

публикувано на 10.04.21 в 19:23

Сдружението на кметовете призовава за цялата тежест на закона срещу побойниците на белгунския кмет

Побоят извършен над кмета на каварненското село Белгун Благомир Станев беше осъден от Националното сдружение на кметовете на кметства. Сдружението призовава да бъде приложена цялата тежест на закона срещу побойниците, съобщава БНР. "Освен справедливост за него, тази присъда ще бъде за уродливите процеси, опорочаващи избори, политика и..

публикувано на 10.04.21 в 17:36

Златен медал за варненец на астрономическа олимпиада

Маргулан Исмолдаев, ученик в математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и кръжочник в НАОП "Николай Коперник" във Варна, спечели златен медал от астрономическа олимпиада в Санкт Петербург . Това съобщават от обсерваторията на страницата си. Маргулан се е отличил сред 4500 ученици от Русия, България, Словения, Украйна, Сърбия, Хърватия и други. XXVIII..

публикувано на 10.04.21 в 16:19

Защо изостава дигиталната трансформация у нас

Дигиталната трансформация на бизнеса е нещото, за което в последните 12 месеца се говори повече от активно. Разбираемо - пандемията ускори в световен мащаб процесите на дигитализация между 7 и 10 пъти. България обаче е по-скоро изключение. Причините за това са не само във факта, че сме малък пазар, но и в обстоятелството, че при нас преобладават..

публикувано на 10.04.21 в 08:43

Дойде ли времето за повече рециклиране

За по-строги правила за потреблението и рециклирането призовават европейските депутати. През февруари  европарламентът прие доклад, според който до 2050 г., икономиката в рамките на съюза, освен все по-неутрална спрямо въглеродните емисии, екологично устойчива и нетоксична, трябва да бъде и все по-кръгова.  Европарламентът настоява още, през..

публикувано на 10.04.21 в 08:37

Земетресение в Румъния

Земетресение с магнитуд 4,8 бе регистрирано в югоизточната част на Румъния в петък, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Според него епицентърът на трусовете е бил разположен на 79 км северозападно от град Бъзъу с население от около 130 000 души. Огнището на труса е било на дълбочина 80..

публикувано на 10.04.21 в 07:01

$5 милиарда ще струва възстановяването на пристанището в Бейрут

Проектът за реконструкция на пристанището в Бейрут, представен от германски компании, ще струва 5 милиарда долара и ще създаде допълнителни 50 000 работни места. Това разкри Мишел Наджар, изпълняващ длъжността министър на транспорта и благоустройството на Ливан, пред вестник Es-Sahm...

публикувано на 10.04.21 в 06:59