Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

$5 милиарда ще струва възстановяването на пристанището в Бейрут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проектът за реконструкция на пристанището в Бейрут, представен от германски компании, ще струва 5 милиарда долара и ще създаде допълнителни 50 000 работни места. Това разкри Мишел Наджар, изпълняващ длъжността министър на транспорта и благоустройството на Ливан, пред вестник Es-Sahm.

„Планът предвижда не само модернизация на пристанищната инфраструктура с цел увеличаване на товарооборота, но и разширяване на пристанището на изток към брега Бурдж Хамуд".Железопътна мрежа ще свързва пристанището с промишлени съоръжения, разположени на север и юг от него", каза Наджар.

Според него ще бъде създаден модерен туристически комплекс с плажове и хотели в западната част на пристанищната зона. Рентабилността на проекта се оценява на $2,5 милиарда, като тези средства могат да бъдат инвестирани във възстановяването на жилищни райони на Бейрут.

По-рано се състоя презентация на проекта за реконструкция на бейрутското пристанище след унищожителната експлозия на 4 август 2020 г. На презентацията губернаторът Марван Абуд заяви, че проектът е разработен под егидата на Ливанско-германския бизнес съвет, в него ще участват компании от Германия и други европейски държави. Според губернатора „ливанците високо оценяват тази инициатива на европейците, които винаги са предпочитали да влизат в Близкия изток през морското пристанище на Бейрут“.

Припомняме, че в началото на август 2020 г. пожар на пристанището, където от шест години се съхраняват над 2800 тона амониев нитрат, конфискуван от кораб и последвали взривове опустошиха пристанището на ливанската столица и причиниха разрушения в почти половината от петмилионния Бейрут. Жертвите са над 150, ранените - хиляди. Жилищата на стотици хиляди хора все още са в руини.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар в новострояща се сграда в кв."Чайка" във Варна /СНИМКА +ВИДЕО/

Пожар избухна на последния етаж на новострояща се сграда в кв. "Чайка", видя репортер на Радио Варна. Пламъците са обхванали голяма част от етажа. Горят кофражни елемнти. Три екипа на пожарната са на мястото на инцидента. Изясняват се причините, довели до огнената стихия. Няма пострадали хора, съобщиха за Радио Варна от полицията.  Снимки:Румен..

обновено на 18.05.21 в 18:52

ЕК отпуска 173,6 млн. евро за България за справяне с кризата с коронавируса

Европейската комисия одобри общо 367,4 млн. евро за България, Естония и Германия в рамките на REACT-EU, в подкрепа на устойчивостта на пазара на труда , работните места, МСП и семействата с ниски доходи, както и за създаване на съобразени с бъдещето основи за екологичния и цифровия преход и за устойчиво социално-икономическо възстановяване. В България..

публикувано на 18.05.21 в 18:52

Силният вятър събори клони на дървета във Варна /СНИМКИ/

Във Варна вятърът се усилва и достига до 16 метра в секунда на пориви, съобщиха от НИМХ - Варна. До този момент са подадени сигнали за паднали клони на много места в града. Единият от тях е счупил стъклото на автомобил в центъра на Варна. Няма информация за пострадали хора.  Огромен клон от кестен се сгромоляса върху автомобил в центъра във Варна, на..

обновено на 18.05.21 в 17:45

Българчетата до 5-годишна възраст ще могат да влизат у нас без тест

От 19 май за деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, граждани на държави членки на ЕС , не се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за влизане у нас. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес, 18 май. Това се отнася и за децата- български граждани на страните по Шенгенското..

публикувано на 18.05.21 в 17:44

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами

Конфискуват 85 автомобила от силистренец заради данъчни измами. Апелативният съд във Варна присъди конфискация на 85 автомобила - част от имуществото на подсъдим за данъчно престъпление, съобщават от ведомството. Денислав И. е бил признат за виновен от Окръжен съд – Силистра  за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения. Той не подал..

публикувано на 18.05.21 в 17:40

Всички ученици в клас от 31 май

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това става със заповед на министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда. С друга заповед от утре, 19 май,..

публикувано на 18.05.21 в 17:07

Прокуратурата проверява случая с незаконна сеч на защитена гора край Варна

Дават на прокурор случая с незаконно изсичане на защитена гора край Варна. Прокуратурата започва проверки по 22 сигнала, получени от т.нар. комисия по ревизия на управлението през последните десет години, която работи в краткия мандат на 45-ото Народно събрание. Става дума за твърдения за корупция, за нарушения в държавни институции, за неправомерно..

публикувано на 18.05.21 в 15:51