Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румънски документален филм за корупцията с надежди за Оскар

Зелени оскари
Снимка: Фейсбук

С претенции за два Оскара румънското кино "доказа своята стойност", заяви режисьорът Александър Нанау, чийто документален филм стана първата румънска лента, номинирана за престижната награда.

„Колектив“, който разказва за корупцията и некомпетентността в здравната система в Румъния след смъртоносния среднощен пожар през 2015 г., е номиниран както за най-добър документален филм, така и за най-добър международен игрален филм.

„Ако спечеля, това ще бъде от полза за цялата румънска филмова индустрия“, заяви в интервю за АФП 41-годишният режисьор.

Той призна, че е изпитал "голяма радост", когато е разбрал, че неговият филм е избран, и планира да присъства на церемонията в Холивуд на 25 април.

През последните десетилетия филмите на Румъния се представят блестящо на международни фестивали, благодарение на „новата вълна“ режисьори, чиито творби се занимават с реалностите на посткомунистическия преход на източноевропейската държава.

"Bad Luck Banning or Loony Porn" на Раду Жуде, изобличаващ общественото лицемерие, спечели главната награда на Международния филмов фестивал в Берлин през март - три години след успеха на "Touch me not" на Адина Пинтилие.

Нанау казва, че е "100 процента" длъжник на известни румънски режисьори като Кристи Пуиу, Корнелиу Порумбой или Кристиян Мунгиу.

„Очевидно е, че в Румъния има много таланти и че въпреки пречките (като слабото финансиране), шепа режисьори работят усилено, за да достигнат високо професионално ниво“, каза режисьорът.

"Колектив" вече спечели Европейската филмова награда за най-добър документален филм, а Националното общество на филмовите критици на САЩ го награди за най-добър чуждоезичен филм.

Бившият президент на САЩ Барак Обама включи „Колектив“ в списъка си с любими филми от 2020 година.

Предишните документални филми на Нанау за нападения срещу маргинализираните групи от население, също вече са получили международни награди.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три групи и музикална работилница на Varna Jazz Days 2021

Varna Jazz Days   е естественото продължение на традицията във Варна да се отбелязва Международният ден на джаза – 30 април. Тя беше поставена преди шест години, а от 2018 г. Varna Jazz Days е самостоятелен фестивал в културния календар на града. Тази година фестивалният ден ще е само един ( 22 май, събота ), но публиката във вътрешния двор..

публикувано на 17.05.21 в 13:58

100-годишният Варненски театър в изложба до Слънчевия часовник

Документалната изложба „2021 - 100 години Драматичен театър Варна“ могат да разгледат варненци и гостите на града до Слънчевия часовник при входа на Морската градина , до 8 юни 2021 г. Историята е визуализирана в 10 винилни пана с над 100 архивни снимки, които проследяват хронологично първия театрален век на Варненския театър...

публикувано на 17.05.21 в 09:53

Неделна проповед

Неделното богослужение в старинния храм "Успение Богородично" в гр. Варна в 3-та Неделя след Пасха на Св. Мироносици ще започне в 9 часа. Според богослужебния календар третата неделя е наречена на светите мироносици.    Сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос има и няколко жени. Самият факт е необикновен, защото..

публикувано на 16.05.21 в 06:00

Румен Серафимов: Опорочена е процедурата за номинация за Голямата награда Варна

Тази година Голямата награда "Варна" не трябва да бъде дадена на никого, след като тя бе отнета от художника Георги Лечев. Процедурата за номицация е напълно опорочена, изрази мение изкуствоведът Румен Серафимов в предаването на Радио Варна "Гравитация нула", където заедно с председателя на ПК"Култура и духовно развитие" Мария Тодорова коментираха..

публикувано на 14.05.21 в 17:11

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 10

Предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“ днес празнува десетата си слънчева обиколка. Не е нужно да летите до космоса, за да изпитате безтегловност. Между 14 и 18 часа, всеки петък, на честотите на Радио Варна влизате в друго измерение, а с изкуството намирате вдъхновение. Предаването за 10 години се превърна в..

публикувано на 14.05.21 в 12:46

"Преминаващи фигури" - скулптура и живопис от Христо Христов

Варненският скулптор и художник Христо Христов представя последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят във варненската галерия "Папийон". Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е ценен в последните години и за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на..

публикувано на 14.05.21 в 10:11

Фолклорна пиеса, записана в Радио Варна, донесе международна награда на БНР

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика.   Това е  поредно признание  за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

обновено на 13.05.21 в 15:40