Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

| обновено на 16.04.21 в 14:02

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър.

По тази пиеса е бил заснет филм през 1916 г., с втора адаптация през 1930 г. Театроведът Аглика Олтеан предполага, че Стоян Бъчваров и неговият пръв актьорски екип във Варна са гледали филма от 1916 г. и са решили да поставят пиесата, заради успеха на филма.

Така текстът на пиесата се превръща в уникален подарък за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Аглика Олтеан смята да я преведе, след което ще бъде решена по-нататъшната й съдба на варненска сцена. С Анна Сливкова разговаря Светлана Вълкова.

Как успяхте да откриете първата пиеса, поставена на варненска сцена?

Поводът беше годишнината на Варненския театър. Покрай моята приятелка Аглика Стефанова обърнах внимание на тази новина. Тя беше много развълнувана и ми разказваше за голямата подготовка, която тече за юбилейния спектакъл. И така аз попаднах на един материал на БНР, в който пишеше, че официално първата пиеса, поставена на варненска сцена, е от един драматург с името Анри Кестмекер, което ми прозвуча белгийско. И аз реших да проверя кой е този автор от преди век и нещо. И защо никога не съм го чувала. Дори с неточната транскрипция гугъл ми показа правилния човек. Оказа се, че името се пише по-различно Анри Кистмекер и така продължих да търся нещо повече за този човек. Той всъщност е син на известен местен издател през 19 век. И не беше трудно да се намери информация за него. Той е роден във франкофонската част на Белгия. И в началото на 20 век отива да живее и работи във Франция, и е натурализиран французин. Имал е добра кариера, успех в булевардния театър в Париж. Първата пиеса, която се поставя на варненска сцена, се казва „Инстинктът”, написана е през 1905 година. Това, което е интересно, е, че тази пиеса е имала дълъг живот в кино версии през 1916 и през 1929 година от различни кинематографи. Явно нещо в сюжета и в героите е вълнувало зрителите дълго време и на големи разстояния.

А къде всъщност открихте тази пиеса?

Когато знаеш точното име на автора, не е трудно. В каталога на Кралската библиотека на Белгия веднага излезе сборникът. Казва се „Театър на смеха и плача”. Такива теми, които интересуват публиката винаги. В тях хем има нещо смешно, хем има нещо сериозно. Библиотеката предлага сканиране и така не след дълго получих сканираната пиеса, препратих я във Варна и да видим дали ще има своя нов живот.

Четохте ли я?

Да, да. Прочетох я.

И какво според Вас е интригуващото? Защо са се насочили към нея?

Можем само да гадаем. Но това е една човешка история със смях и сълзи. За малко ревност и за много благородство. Нека не я разказваме, за да има интерес от страна на публиката и да я видят хората. През цялото време има някакво напрежение, очакване какво ще се случи. Върви много бързо. Има хубав диалог и се редуват в началото смешни сцени, но после става по-драматично и семейните отношения се обтягат, когато трябва да се покаже кой е най-благороден.

Моят интерес е личен. От семейството ми, от баща ми. Винаги сме ходили на театър. И сега като няма тази възможност, компенсирам с други неща онлайн.

А във варненския театър била ли сте?

Била съм на опера във Варна на открито. Предстои ми да вляза в сградата и да видя сцената.

Дай Боже, когато пиесата бъде поставена някой ден, това да Ви се случи.

С удоволствие.

Анри Кистмекер (Henri Hubert Alexandre Kistemaeckers 1872-1938) е френски драматург, романист, филмов сценарист и журналист. Работи активно в комерсиалния сектор на френския театър от времето на Бел Епок до 30-те години на ХХ век. На 20 годишна възраст Кистмекер заминава за Франция, за да се включи в културния водовъртеж на Бел Епок. Бързо се интегрира в литературните среди. Кистмекер е автор на над 20 романа, но в предвоенния период става известен предимно с театралните си пиеси, които пълнят салоните на булевардните театри.  Истинска известност Кистмекер си спечелва през 1905 г. с „Инстинктът“. Пиесата е поставена в театър „Молиер“ на булевард Ла Шапел (днес „Буф дю Нор“, театърът на Питър Брук), доста далеч от квартала на булевардните театри. Спектакълът има такъв забележителен успех сред местната публика, че се организира лятно турне из курортните градове.

През 1913 г. Кистмекер предизвиква на дуел литературния критик Абел Ерман, заради негова пуликация в сп. „Журнал“. Кистмекер изпраща двама свидетели, които да настояват пред критика да си оттегли думите, в противен случай въпросът ще се реши с оръжие. Абел Ерман също си назначава свидетели, един от които е писателят Анри Бернщайн. Свидетелите на Кистмекер твърдят, че в критическия текст е засегната личността на автора.

Кистмекер разширява кръга си от познанства и връзки и като активен член на професионалните сдружения Обществото на литераторите и Обществото на театралните автори и композитори. На първото за кратко е заместник председател, на второто последователно е секретар, заместник председател и накрая председател (1931-1935). След края на мандата си е избран за президент на Международната федерация на писателските сдружения, а при подготовката на Световното изложение през 1937 г. е член на комисията за театър и кино. Член е и на обществения комитет към Обществото за превенция на туберкулозата. Кистмекер е Кавалер на почетния легион за творчески заслуги, има и Военен кръст за заслуги на фронта, където служи в артилерийски отряд.Анри Кистмекер умира през януари 1938 г.

Чуйте повече в звуковия файл:








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 15.04.24 в 09:10

БУНА 2 - да разбуним духовете с изкуство

За втора година вълна от съвременно визуално изкуство, музика и дебати ще разплиска варненския залив. А ние ще се изправим на първа линия, ще оставим вълните да ни намокрят и ще се опитаме да съзрем взаимовръзката между съвременната изразност и общочовешкото състояние. Това твърдят организаторите на Фестивала за съвременно изкуство БУНА, който..

публикувано на 15.04.24 в 08:00

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира.  На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал  Q-jazz - Джазът на младите.  Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

Експерт: Договори за разлика трябва да има за всички технологии за добив не енергия от морето, не само за вятърна

Предложенията за промени, внесени между първото и второто четене на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, предвиждат името му да бъде променено и той вече да се нарича Закон за вятърната енергия в морските пространства. Това съобщи за Радио Варна Петко Ковачев, който е енергиен експерт в Инициативата „Зелени закони“...

публикувано на 11.04.24 в 08:30
Елица Стоилова

Елица Стоилова: Първият чатбот е създаден още през 1966 година и е "работил" като психотерапевт

Какви са митовете и легендите около чатботовете с изкуствен интелект?  Основателката на единствената българска платформата за създаване на чатбот с изкуствен интелект Елица Стоилова споделя, че тренирането на чатботове вече е много по-бързо и лесно.  Категорията "бот" определя тип софтуерни решения, които са способни да извършват някаква дейност без..

публикувано на 10.04.24 в 08:30