Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Портрети на български царици в изложба на Марина Варенцова-Русева

От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена изложба - живопис на Марина Варенцова-Русева. Тя е известна на варненската публика със символните и митологични теми, пейзажи и натюрморти, но този път акцентът е друг. С Марина Русева ни среща Светлана Вълкова.

От какъв период сте избрали произведения, за да бъдат показани в юбилейната Ви изложба?

Това са най-старите ми работи от 2006-та година. Имаше много работи, които исках да включа, но нямаше как да ги събера всички. Подбирах ги да си пасват по цвят, композиционно и като тематика. 

Имам някои мои любими картини, които не са включени в изложбата. Това са един пейзаж, една летяща риба, още един пейзаж, който ми е любим. По-скоро по цвят и формат ги подбирах.

Задължително има пейзажи, нали?

Има пейзажи, но има и няколко фантасмагорични неща, натюрморти, портрети.

А пейзажите откъде са? 

От Варна, от Албена, от моята тераса.

А какво се вижда оттам?

Има прекрасен изглед към резервата Златни пясъци.

Как рисувате пейзажите?

От натура. Точно това първоначалното натурно възприятие на действителността определя как ще изглежда един пейзаж. Дали ще е горещо или студено, ярко или мъгливо. После може у дома си довършвам детайлите.

Когато рисувате натюрморти, какво избирате най-често? 

Цветя. Те са такива невероятно красиви природни форми. Рози най-често. Много са красиви.  

Можем ли да кажем, че рисувате реалистична живопис.

Да. Дори във фантасмагоричните се опитвам да ги направя реалистични. По начина, по който възприемаме предмета, така се опитвам и да го пресъздам по цвят и по форма.

Още за новия акцент върху образите на българските царици в изкуството, Марина Русева допълва:

*** Марина Варенцова-Русева е родена през 1971 г. в Санкт Петербург, където получава академично художествено образование по живопис. От 1995 година живее и работи във Варна. Има участие в 46 самостоятелни и  съвместни с художника Николай Русев изложби във Варна, София, Пловдив, Ню Йорк, Лондон, Берлин, Анкара, Будапеща. Участвала е в над 70 национални и международни пленери в България, Азия и Европа. Нейни произведения са публикувани в специализирани издания за изкуство във Великобритания, САЩ, България, Румъния, Германия, Хърватия, Сърбия, Унгария и Турция. С изкуството си Марина Русева наследява традицията на класическата руска реалистична живопис и е силно повлияна от руския символизъм, фантастичните и религиозно-митологични теми, както и импресионистичните уроци на пленерната живопис.

Цялото интервю с художничката можете да чуете в предаването Гравитация 0 на 16.04 /петък/Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три групи и музикална работилница на Varna Jazz Days 2021

Varna Jazz Days   е естественото продължение на традицията във Варна да се отбелязва Международният ден на джаза – 30 април. Тя беше поставена преди шест години, а от 2018 г. Varna Jazz Days е самостоятелен фестивал в културния календар на града. Тази година фестивалният ден ще е само един ( 22 май, събота ), но публиката във вътрешния двор..

публикувано на 17.05.21 в 13:58

100-годишният Варненски театър в изложба до Слънчевия часовник

Документалната изложба „2021 - 100 години Драматичен театър Варна“ могат да разгледат варненци и гостите на града до Слънчевия часовник при входа на Морската градина , до 8 юни 2021 г. Историята е визуализирана в 10 винилни пана с над 100 архивни снимки, които проследяват хронологично първия театрален век на Варненския театър...

публикувано на 17.05.21 в 09:53

Неделна проповед

Неделното богослужение в старинния храм "Успение Богородично" в гр. Варна в 3-та Неделя след Пасха на Св. Мироносици ще започне в 9 часа. Според богослужебния календар третата неделя е наречена на светите мироносици.    Сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос има и няколко жени. Самият факт е необикновен, защото..

публикувано на 16.05.21 в 06:00

Румен Серафимов: Опорочена е процедурата за номинация за Голямата награда Варна

Тази година Голямата награда "Варна" не трябва да бъде дадена на никого, след като тя бе отнета от художника Георги Лечев. Процедурата за номицация е напълно опорочена, изрази мение изкуствоведът Румен Серафимов в предаването на Радио Варна "Гравитация нула", където заедно с председателя на ПК"Култура и духовно развитие" Мария Тодорова коментираха..

публикувано на 14.05.21 в 17:11

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 10

Предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула“ днес празнува десетата си слънчева обиколка. Не е нужно да летите до космоса, за да изпитате безтегловност. Между 14 и 18 часа, всеки петък, на честотите на Радио Варна влизате в друго измерение, а с изкуството намирате вдъхновение. Предаването за 10 години се превърна в..

публикувано на 14.05.21 в 12:46

"Преминаващи фигури" - скулптура и живопис от Христо Христов

Варненският скулптор и художник Христо Христов представя последните си енигматични фигури изпълнени в бронз и цвят във варненската галерия "Папийон". Признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил, той е ценен в последните години и за прекрасната си асоциативна абстрактна живопис, разкриваща цветните пластове на..

публикувано на 14.05.21 в 10:11

Фолклорна пиеса, записана в Радио Варна, донесе международна награда на БНР

Пиесата „Тракийски напеви“, записана в Радио Варна, е отличена със специалната награда на международния музикален конкурс „Светозар Страчина“ за запис на фолклорна музика.   Това е  поредно признание  за БНР през годините. Записът е осъществен в Радио Варна на 14 май 2020 година, продуцент е Кристиян Неделчев, звукорежисьор - Христо Николов...

обновено на 13.05.21 в 15:40