Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да изиграеш Чарли Чаплин на рождения си ден

Анна Стойкова е на 7 години. Преди два дни тя отпразнува своя рожден ден с торта, подаръци и приятели. Като всяко дете, но не съвсем. Анна избира темата на тържеството да бъде посветена на легендарния Чарли Чаплин. Актьорът е роден на днешния ден през далечната 1889 година. И въпреки че двамата ги дели повече от век, Чаплин е герой в очите на Анна. Любим актьор, режисьор и образ, в който тя се превъплащава като прави свои кратки филми и пресъздава познатите сцени и образи през детските си очи. Какво свързва едно дете от днешния дигитален свят със звездата на  нямото кино, чуйте в разговора на Олга Карова с Анна Стойкова.  


Защо избра Чарли Чаплин да бъде тема за рождения ти ден?

Защото много го харесвам.

Каква е причината да харесваш Чарли Чаплин?

Той е много добър актьор.

Кога започна да го харесваш?

Когато мама гледаше неговия филм "Цирк", аз се загледах и поисках и още един филм да видя.

И кой филм гледа след това?

"Хлапето".

Кои други филми на Чарли Чаплин си гледала?

"Треска за злато". Той си измисля музиката, всичко си измисля. Най-много съм плакала на неговите филми. Когато го видях, той беше симпатичен и аз много го харесах как играе.

Кое нещо от неговите филми ти докосва сърцето най-много?

Тъжните неща.

А веселите? Смееш ли се на филмите му?

Да. Най-много съм се смяла на неговите филми.

Как мислиш е изглеждал Чарли Чаплин в семейството си?

Представял си е как ще бъде музиката, как ще бъде следващата сцена и го е направил точно както го е сънувал.

А кое е общото между теб и Чарли Чаплин?

Моят рожден ден е на 14.04, а неговият е след два дни - на 16.04.

Какво друго знаеш за Чарли Чаплин?

Той всичко си прави и не съм забелязала да говори във филмите си.

Как си представяш неговия глас?

Симпатичен и тънък. И който се заслуша, все едно чува песен.

Какво би му казала на Чарли Чаплин, ако го срещнеш на улицата?

Чарли Чаплин, може ли да участвам в един филм?

Кой е твоят любим филм?

Най-любимата ми сцена е от филма "Треска за злато". Той търси злато в една планина и има едни хора, които в една от сцените искат да се застрелят. Чарли Чаплин ядеше дори восък. Накрая намериха златото и Чарли Чаплин дори най-накрая стана богат.

Тогава ли си хапваха обувките?

Да.

Тази сцена харесва ли ти също?

Да. Аз я направих на един мой филм.

Ти обичаш да правиш филми, свързани с Чарли Чаплин...

Да. Аз съм направила 4 филма до момента.

Какво точно обличаш, за да изглеждаш като него?

Бях облечена точно като Чарли Чаплин. С шапка, риза, вратовръзка, с мустаци, вежди и с всичко, което има Чарли Чаплин.

Целият разговор с Анна Стойкова можете да чуете тук:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна вместо Берлин-избор на родолюбеца

Мнозина българи напускат страната ни в търсене на по-добро бъдеще и по-висок стандарт на живот. Пробват късмета си по света. Обаче не всички издържат дълго в чужбина, не всички остават за постоянно там. Типичен пример за завръщане към корена е варненецът Христо Христов, който макар и с успешен бизнес в Берлин, не успява да остане..

публикувано на 12.06.21 в 12:59

Спасители във Варна има, плажуващите са рядкост обаче

Лошото време забавя сезона и тази година. 10 спасителни поста със спасители са разположени на плажа във Варна. Още три се очаква да бъдат разкрити от 1-и юли. Работното време на спасителите е от 8 до 18 часа. Чадърите са на цена от 5 лева, същата сума ви е необходима и за шезлонг. Прогнозата за времето е една от причините да няма хора...

публикувано на 12.06.21 в 12:23

Завръщане в Марцианопол или как да продадете тъщата по римски образец

Гладиаторски битки, демонстрации на оръжия, автентични ритуали и занаяти пренасят участниците хилядолетия назад във времето. Всичко това, заедно с езическите ритуали, ястията от римската кухня, пазарът на роби, на който може да се опитате да продаде мъжа си, жена си или тъщата си съгласно разпоредбите на римското право, ще е част от петото..

обновено на 12.06.21 в 07:46

Световен ден на плетенето

Радио Варна ще се включи в инициативата Световен ден на плетенето ( WWKIP day) за поредна година. Началото е от 13 часа в градинката пред медията. Балчик не прави изключение от тази традиция. Инициативата там ще се проведе на дет­ска­та пло­щад­ка зад блок 22-ри от 15,00 ч. Тогава ще бъде показана и изложба по повод Световния ден..

публикувано на 12.06.21 в 07:24

Как да разпознаем плодовете и зеленчуците с нитрати?

Напълно е възможно да проверите зеленчуците и плодовете за съдържание на химикали „на око“ и без сигурни лабораторни тестове. Бъдете особено внимателни към несезонните зеленчуци и плодове, каза Георги Суслянок, доцент в катедрата по биотехнологии в Московския университет. "Естествено отгледаните домати не трябва да са много големи. Ако..

публикувано на 11.06.21 в 13:34

11 юни - Професионален празник на икономистите

11 юни е обявен за професионален празник на икономистите с решение Министерския съвет във връзка с навършилите се тогава 110 години от създаването на първото българско икономическо дружество. То работи активно до 1948 г., когато дейността му замира. През 1964 г. е възстановено под наименованието Дружество на икономистите в България. От 1990..

публикувано на 11.06.21 в 11:57

Обсъждат на конференция във Варна кризата с Ковид-19

Международната онлайн конференция за млади учени, студенти и докторанти „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПОДХОДИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КРИЗАТА С КОВИД-19“ ще се открие днес. Форумът е част от научната конференция „Интелигентно бъдеще“. Събитието e сред проявите, отбелязващи 30-та година от създаването на Варненския свободен университет „Черноризец..

публикувано на 11.06.21 в 10:04