Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Испания продължи изискването за карантиниране на пътници, пристигащи от 12 страни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания продължи до началото на май изискването за карантиниране на всички пристигащи в страната от 12 държави - Бразилия, Перу, Колумбия и девет африкански - поради опасения, свързани с различните варианти на коронавируса, предаде Франс прес.

Испанските власти казаха, че са взели това решение, безпокоейки се от бразилския и южноафриканския вариант на вируса и разпространението им в съседни страни поради по-голямата им заразност, от риска от повторни инфекции, а също от възможен спад в ефективността на ваксините.

Пътниците, идващи от Бразилия, Южна Африка, Ботсвана, Коморските острови, Гана, Кения, Мозамбик, Танзания, Замбия, Зимбабве, Перу и Колумбия "със или без прекачвания са длъжни да спазват десетдневна карантина след пристигането си или през цялото време на престоя си в Испания, ако е по-кратък от този период", информира днес държавното официално издание.

Изолацията може да бъде намалена на 7 дни, ако бъде представен отрицателен PCR тест.

По време на карантината хората "са длъжни да останат в жилището или мястото на престоя си". Разрешено е да излизат, само за да купят храна, лекарства и стоки от първа необходимост, да отидат на лекар "или при форсмажорни обстоятелства".

Мярката ще остане в сила най-малко до 3 май.

Испания е сред най-силно пострадалите от пандемията страни в Европа с над 3,4 милиона заразени досега и около 77 000 починали. Наред с други държави тя вече от седмици не приема пътници, пристигащи от Южна Африка и Бразилия, с изключение на испанци и чужденци, постоянно пребиваващи в Испания или Андора.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Риболовен кораб изчезна в Черно море край Румъния, открити са три тела

Риболовен кораб с петима души на борда е обявен за изчезнал в Черно море, а телата на трима членове на екипажа са открити на брега, предаде moreto.net, като се позовава на БТА. Според властите корабът е изчезнал тази сутрин в района на град Тулча, Румъния. В зоната са изпратени плавателни съдове на Румънската брегова охрана и на Румънската морска..

публикувано на 17.05.21 в 17:59
Българска банка за развитие

ББР вече е сто процента държавна собственост

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР). Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие“ АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще..

публикувано на 17.05.21 в 17:29

Горящи пластмаса, текстил и гуми задимиха Девня в събота

Запалени  балирани пластмасови опаковки, балирани текстилни и кожени отпадъци, излезли от употреба гуми и метални варели са предизивкали задимяването над Девня в събота. Пожарът е възникнал в част от имота с площ от около 3 дка, отдадена под наем на фирма „Бренд Свят 2017“ ЕООД, която притежава Регистрационен документ за дейности по третиране на..

публикувано на 17.05.21 в 17:16

Стойчо Кацаров: Ваксината засега е единственият начин да намалим разпространението на COVID-19 и смъртността

Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме в последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът не може да се върне. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в специално видео с апел към българските..

публикувано на 17.05.21 в 16:12
Машина за гласуване на изборите

57,1 млн. лева одобри служебният кабинет за изборите на 11 юли

Министерският съвет одобри средства в размер 57,1 млн. лева, като това включва обезпечение на 500 секции в чужбина. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев. На днешното си извънредно заседание служебният кабинет прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г...

публикувано на 17.05.21 в 15:24

Оградата на българо- турската граница до Свиленград е отнесена от дъждовете

За разрушен участък от оградата по българо-турската близо до Свиленград сигнализираха медиите от ПП „Възраждане”. Според тях, съоръжението там е в това състояние от март месец и до сега не са предприети никакви мерки за нейното възстановяване. Костадин Костадинов вече е подал сигнал до вътрешния министър и очаква реакция от новата администрация:..

публикувано на 17.05.21 в 15:06

Кардиохирургията в УМБАЛ „Св. Марина“ възстановява плановия прием

От днес Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна отново работи с нормалният си (от периода преди пандемията) капацитет. Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. д-р Пламен Панайотов, остават лечение на исхемична болест на сърцето, на митрална клапна патология, аортна клапна стеноза, клапно-съхраняваща операция..

публикувано на 17.05.21 в 15:01