Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват да тестват турска ваксина на 1000 доброволци

Снимка: Pixabay

В турската столица Анкара е разкрит Център за клинични проучвания на ваксинни проекти срещу Ковид-19 и мутациите на вируса. Центърът се помещава в най-големия обществен болничен комплекс на столицата - Анкарската градска болница. Това съобщи доцент д-р Афшин Емре Кайъпмаз от специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса.

"Дейностите по създаване и тестване на ваксинни проекти в Турция е важен етап от здравната политика на страната от гледна точка на ваксинирането на турските граждани за справяне с пандемията, а също така и за подпомагане с ваксини на нуждаещите се и в затруднено положение страни", заяви ученият.

В центъра ще се осъществяват всички фази по тестването на ваксинните проекти, а също и намедикаменти срещу коронавируса - както на местни, така и на чуждестранни проекти.

Според учения по капацитета и оборудването, което е над европейските и световните стандарти, клиничният център е най-голямото по рода си заведение в страната и в региона. Той подчерта, че е удостоен с международен сертификат.

Центърът се помещава в триетажна сграда, стаите се отварят само със специален код, разполага с помещения за бърза помощ, система за наблюдение с камери, чакални, отделни помещения за тестване на ваксинни продукти и отделно на медикаменти срещу коронавирус.

Изключително внимание се отделя на контрола и на изолацията. Доцент д-р Бедиа Динч, която отговаря за лабораторните дейности, посочи, че работят на специален контролен режим. "Тук сме 14 души и всеки подлежи на специална изолация, т.е има право да влиза само в определено помещение. Например в стая, където се намира биологичен продукт, т.е.ваксината, само фармацевтът има право да влиза. Или в стаята, където се намират биологичните продукти от ваксинирането на доброволците, право на влизане имаме само аз и техническият отговорник", разказа тя.

В центъра се извършва регистрацията на доброволците за изпитанията на ваксините и проследяването на въздействието на вакснините.
В близките дни предстои в центъра да започнат изпитанията на Фаза-1 на проекта за ваксина срещу Ковид-19 от инактивен тип, която е разработена от екип вачело с професор д-р Осман Ерганиш от Университета Селчук.
"Очакваме, че изпитанията на ваксината на екипа ще бъдат успешни и ако е така, в следващите месеци може да очакваме, че ще бъде от голяма полза за справяне с пандемията", заключи ученият от Съвета за борба срещу коронавируса.

Желаещите да станат доброволци по изпитанията на ваксинните проекти заявяват това на интернет страницата на центъра. Към момента над 1000 души са заявили желание да бъдат доброволци.

След това се селектират според установените критерии, главните от които са да бъдат на възраст между 18-55 г, да не пушат, да не са преболедували от Ковид-19, без значение на пола.
Утвърдените за доброволци се подлагат на редица контролни медицински изследвания.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Японци със защитни маски си правят селфи на фона на цъфтящите вишни в парк в Токио -  22 март 2020 г.

Близо 60% от японците искат отмяна на Олимпиадата

Близо 60% от японците искат отмяна на планираните за това лято Олимпийски и Паралимпийски игри в Токио. Това показва анкета, проведена от агенция Киодо. Едва 12.6 от отговорилите са се изказали за провеждането на Игрите, но с ограничен брой зрители, а 25.2% са за провеждането на Олимпиадата при..

публикувано на 16.05.21 в 19:00

Германците са против привилегиите и свободите за ваксинираните

В проучване на института за изследване на общественото мнение YouGov от името на ДПА 32 процента заявяват , че групите хора не трябва да получават никакви предимства, стига всички да имат възможност да си направят ваксинацията. Други 21 процента вярват, че ваксинираните и възстановилите се от..

публикувано на 16.05.21 в 18:35

Жители на Добрич протестираха в знак на съпричастност към семейството на поредната жертва на пътна катастрофа

Протест в знак на съпричастност към семейството на починалото след катастрофа тригодишно дете организираха жители на Добрич. Десетки се събраха, за да почетат паметта на детето и да призоват шофьорите да бъдат отговорни на пътя. На мястото на тежката катастрофа, отнела живота на едно дете и ранила неговата сестричка и тяхната майка, събралите се..

публикувано на 16.05.21 в 18:16
Варна

23 градуса в понеделник във Варна

През нощта облачността ще е променлива, на места намаляваща до ясно. До полунощ все още на места е възможно да превалява. Ще духа предимно слаб вятър от югоизток, но до сутринта ще се преориентира от запад. Минималните температури ще са между 10° и 15°, за Варна около 13°. През деня ще преобладава слънчево време, но в следобедните часове..

публикувано на 16.05.21 в 17:57
Снимката е илюстративна

Румъния върна в България 150 тона незаконни отпадъци

Граничната полиция на Вама Вече, окръг Констанца, заедно със служители на бреговата охрана на Констанца, са открили в петък в 5 камиона от България, приблизително 150 тона отпадъци. В петък на граничния пункт Вама Вече пристигнали 5 камиона, натоварени с метални отпадъци от България, предназначени..

публикувано на 16.05.21 в 17:10

80% спад на заразени с коронавирус след имунизационната кампания в Италия

Италианско проучване установи, че инфекциите от COVID-19 при пълнолетните от всички възрасти са спаднали с 80 процента пет седмици след получаване на първата доза от ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "АстраЗенека", предаде Ройтерс. Това е първото изследване в страна от ЕС за реалния ефект на имунизационната кампания, осъществена от..

публикувано на 16.05.21 в 16:55
Марин Льо Пен

Подозират Марин Льо Пен в системно създаване на фиктивни работни места в ЕП

Има подозрения, че лидерът на френската партия „Национално обединение“ Марин Льо пен вероятно стои зад организирането на централизирана схема по създаване на фиктивни работни места в Европейския парламент (ЕП). Това става ясно от отчет на следователите от Централния офис за борба с корупцията, данъчните и финансовите нарушения на Франция..

публикувано на 16.05.21 в 15:40