Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как вътрешният дизайн влияе на здравето и въздейства на общуването ни

Снимка: pixabay.com

Хората конструират и проектират сгради въз основа на нашите нужди, но по определен начин тези сгради също ни „изграждат“ и оформят.

Прекарваме по-голямата част от живота си на закрито. По-конкретно, около 90%, според Националното проучване на моделите на човешка дейност.

Това означава, че на 40 години ще сте прекарали около 36 години на закрито (умножете възрастта си по 0,9 и получавате „вътрешните години“).

Едва ли обаче се съмняваме как тези пространства влияят на нашето физическо и психическо благосъстояние.

Как те променят нашите чувства и поведение? Какви ефекти имат върху нашето здраве? Как те влияят на нашата производителност и взаимоотношенията ни с другите?

Това са въпроси, които невролозите и психолозите изучават от десетилетия, наред с други неща, чрез така наречената „психология на околната среда“ или „космическа психология“ и че в тези времена на карантина и затваряне са по-актуални от всякога.

Научната писателка и журналистка Емили Антъс започва да изследва проблема още преди пандемията.

Нейният анализ е обобщен в есе, публикувано през юни 2020 г.: Страхотното на закрито: изненадващата наука за това как сградите формират нашето поведение, здраве и щастие.

Антъс е завършила история на науката и медицината от Йейлския университет, САЩ, изследва „екосистемите“, които изграждат нашите домове и места за учене и работа и как препроектирането на тези пространства може да ни помогне да подобрим качеството си на живот.

Книгата е прозорец, който ни приканва да преосмислим местата, където прекарваме по-голямата част от времето си, да се запитаме до каква степен те удовлетворяват нуждите ни и да търсим решения, за да се чувстваме по-добре в стените, които обитаваме.

Емили Антъс обяснява за Би Би Си тези странни взаимодействия :

- Вътрешните пространства станаха по-важни с пандемията, но темата не е нова за вас. Кога започнахте да го изследвате и защо привлече вниманието ви?

Да, беше преди пристигането на пандемията, преди около пет години.

Аз съм научен журналист, така че обикновено прекарвам много време в четене за науката. Започнах да чета изследвания на природозащитници, които са влизали в сгради и са писали за екологията в интериорния дизайн. Също така чета психолози, които говорят за психология в интериорния дизайн. Бях поразена от всичко, което учените разследваха за тези пространства.

- Кои са основните уроци, които можем да научим от вашия анализ на вътрешните пространства?

Голямата обща идея е, че дизайнът и оформлението на интериорните пространства засягат почти всеки аспект от живота ни, понякога по изненадващи начини, за които обикновено не мислим.

Голяма част от тях е свързана с психологията на околната среда, но има много други дисциплини и области, като микробиологията или социологията.

Изгледът, който имате от прозореца си, може да повлияе на нивото на стрес или способността ви да се концентрирате.

Начинът, по който е разположен вашият офис, може да повлияе на хората, с които общувате на работа и в работните ви социални мрежи.

Вътрешните пространства влияят на нашето ежедневие по много начини и ние често го пренебрегваме или не го вземаме достатъчно предвид.

- Ограниченията и карантините поради коронавируса ни принуждават да прекарваме повече време вкъщи. Какво бихте препоръчали, за да подобрите това вътрешно пространство от научна гледна точка?

Има много научни доказателства, които показват, че включването на външни елементи в дома може да донесе множество ползи. Знаем, че излагането на природни елементи може значително да ни помогне да намалим стреса и да подобрим концентрацията и производителността.

Основната ми препоръка е да „внесете“ природата в дома. Ако нямате гледка към естествен пейзаж от прозореца си, можете да включите още растения. Всъщност има изследвания, които казват, че дори снимки на растения и природни пейзажи имат ползи за нашето здраве.

Светлината също има много общо с нея. Най-добре е да държите завесите и щорите отворени, за да извлечете максимума от тях, особено сутрин

Ако в къщата има място, което получава повече сутрешна светлина, би било добре да започнете деня или да прекарате няколко часа в тази част на къщата, защото това излагане на тази естествена светлина е много важно.

Друг съвет е да отворите прозорците, за да пропускате свеж въздух, не само за пречистване на пространството, но и за намаляване на стреса.

- Тези мерки ли предприемате сами, като работите от вкъщи по време на пандемията? Забелязали ли сте разликата?

Е, в моя случай вече работех от вкъщи преди пандемията, така че този аспект от живота ми a не се е променил толкова много.

Но да, те са неща, които аз самата прилагам на практика и откривам, че те ме карат да се чувствам добре.

- Един от изводите, направен от вашата книга, е, че най-добрият начин да създадете здравословна вътрешна среда е да включите елементи от природата. Защо е важно и как може да ни повлияе?

Научно доказано е, че близостта до природата или самият факт на нейното наблюдение може да ни помогне да възстановим умствената и способността си за внимание. Позволява ни да отпуснем мозъчната дейност, така че да се чувстваме по-отпочинали и бодри, когато възобновим дадена дейност. Същото се отнася и за чистия въздух в сградите; Той може да насърчи нашите когнитивни и учебни способности и да повлияе положително на нашите резултати.

Много корпоративни сгради обаче нямат прозорци, които да могат да се отворят, за да проникнат чист въздух. Жизненоважно е да се замислим как можем да подобрим тези пространства

- Мислите ли, че сега сме по-наясно от преди за това как вътрешните пространства ни влияят?

Пандемията постави в центъра на вниманието значението на създаването на по-здравословни работни помещения за намаляване на разпространението на вируса. Независимо от мерките за социална дистанция, включително елементите на природата е нещо, което може да ни бъде от полза.

Също така обмисляме повече за това как да пресъздадем пространства у дома, често превръщани в офис, в които се чувстваме по-добре.

Вярвам, че този период ще осигури много по-интересни изследвания и изследвания по въпроса, които също ще ни позволят да отговорим на въпроси, на които все още няма категоричен научен отговор. Например как влияе фактът, че сме отделени от колегите си, върху производителността ни? По-продуктивни ли сме, защото имаме по-малко разсейване или, напротив, струва ни повече да бъдем продуктивни, защото сме изолирани от колегите си? Ще бъде интересно да разберем какво казва науката за това.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия разработва лекарство за коронавирус във вид на дъвка

Руското министерство на отбраната започна разработка на ново антивирусно лекарство за COVID-19 под формата на дъвка, съобщи източник, близък до военното ведомство, пред РИА Новости. Работи се в "48-ия централен изследователски институт", добави той. „Комбинацията от достъпна форма на приложение с полезните свойства на лекарството ще осигури..

публикувано на 18.06.21 в 10:05

Венцислав Ковачев в преследване на холивудската мечта

25-годишният варненец Венцислав Ковачев е тръгнал по трудния, но прекрасен актьорски път. Преминал е през школата на Димитър Маринов, а амбициите му са отвъд родните граници. Участвал е в няколко филма и един сериал. Усетил е и тръпката да режисира – късометражният му филм ще излезе през юли. Защо Венцислав Ковачев загърбва бизнес образованието си..

обновено на 17.06.21 в 17:14

Организират интересни занимания за децата и учениците през лятото

Уплътняват времето на децата и учениците през лятото с редица занимания. Лятната ваканционна програма е организирана във всички области на страната, тя е публикувана в сайта на МОН.  Всички занимания, включени в нея, са безплатни за децата и учениците. Участието е по желание и според интересите в сферите четене, изкуства, развлечения, спорт и туризъм...

публикувано на 17.06.21 в 12:58

Ще има ли дефибрилатори на обществени места у нас

Всички, които се интересуват от футбол и гледат срещите от Европейското първенство, със сигурност са станали свидетели на случая на датския футболист Кристиян Ериксен. Той беше спасен, защото лекарският екип на терена разполагаше с автоматичен дефибрилатор. В по-белите страни подобни уреди има на обществени места и дори в училищата. В..

публикувано на 17.06.21 в 10:36

Столетник от Варна: Винаги трябва да си честен

Марин Радев Маринов е роден точно днес преди 100 години. Бил е на фронта с Осми Приморски полк, раняван е няколко пъти, по професия е шивач, шил е мъжки и дамски дрехи. Пенсионирал се е в завод „Дружба”, там е работила и съпругата му Иванка, която е на 94 години. Посреща юбилея си в добро здраве с племенницата си и с приятелите от БЧК, които..

публикувано на 16.06.21 в 17:36

Американски учени: Обикновената настинка предпазва от COVID-19

Излагането на вируса, който причинява обикновена настинка, осигурява защита срещу инфекция от вируса SARS-CoV-2, стоящ зад COVID-19, сочи проучване, цитирано от „The Asian Age“. Изследването, публикувано в „Journal of Experimental Medicine“, установява, че риновирусът, често срещаният респираторен вирус, ускорява активността на гените, стимулирани от..

публикувано на 16.06.21 в 17:33

Приемствеността между поколенията художници - акцент в проекта "Портрет на Варна в сто живописни платна"

До 13 юли галерия "Арт Маркони" във Варна предлага на публиката възможност да видят един пъстър и необикновен проект - огромен и многолик портрет на морската столица от 100 картини живопис от 40 автори от различни поколения. Един от идейните акценти в този "Портрет на Варна в сто живописни платна" е приемствеността,  постигната от една страна с..

публикувано на 16.06.21 в 16:30