Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Регламентът за изкуствен интелект - гаранция за доверие

Снимка: pixabay.com

Цифровата трансформация е един от приоритетите на Европейския съюз /ЕС/.  Център на стратегията на ЕС са технологиите, които ще бъдат от полза на европейските граждани. Вторият стълб е изкуственият интелект в подкрепа на предприятията, а третият - технологии в полза на околната среда и неутралност по отношение на климата до 2050 година. Регламентът за изкуствен интелект  /ИИ/  ще бъде гаранция, че европейците могат да гласуват доверие на това, което ИИ може да предложи. Пропорционалните и гъвкави правила ще обхванат специфичните рискове, които възникват при системите с ИИ и ще заложат най-високите стандарти в световен мащаб. ЕС е способен да наложи строги правила в областта на изкуствения интелект, към които другите държави да се придържат, коментира Ева Майдел, член на специалната комисия по въпросите на изкуствения интелект в Европейския парламент /ЕП/:

"Водим консултации с компании, предприемачи, с хора, които развиват този тип системи, както и с тези, които ги използват - медицински лица, лекари, инженери, фермери, шофьори. Цялата информация от тези срещи ще бъде комплектована във финален доклад с визия за развитие на изкуствения интелект в Европа до 2030 година. Търсим баланса как регулирайки, да не заставаме на пътя на малките и средни предприятия, на стартиращите компании, които използват тази технология."

Европейският парламент е първата институция, която прави значителни стъпки в процеса на изработване на правила и регламенти в областта на изкуствения интелект. Главната цел е да бъдат предпазени гражданите и техните демократични права, а европейската икономика да се възползва от възможностите, които предоставят новите технологии. Очаква се общата етична рамка да донесе на ЕС почти 295 млрд. евро допълнителен Брутен вътрешен продукт и 4,6 млн. допълнителни работни места до 2030 г.  Ясмина Якимова, пресаташе на ЕП в Брюксел коментира регулациите:

"Не става въпрос за прекалено стриктни регулации, понеже вече съществува законодателство в тази област. Трябва да стане ясно кои са тези високорискови системи, които използват изкуствен интелект и секторите, за които новите правила трябва да се въвеждат."

ЕП предлага да има застраховки за технологии, които използват изкуствен интелект, за да се гарантира допълнителна защита. Правата върху интелектуалната собственост и патентната система трябва да се преразгледат и актуализират. Крайните права, когато се използва изкуствен интелект трябва да са възможни само за хората, а не за машините. Необходимо е да се прави разграничаване между творби, създадени от хора с помощта на изкуствен интелект и на такива, създадени изцяло от изкуствен интелект.

По данни на Евробарометър 88% от европейците смятат, че технологиите с изкуствен интелект изискват внимателно управление. В същото време 61% гледат положително на изкуствения интелект и роботите.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Океанолози проверяват дали пристанище съсипва плаж

Специалисти от Института по Океанология във Варна започнаха обследване на залива пред централния плаж в Черноморец. Проучването е по покана на кмета, а причината е унищожаването на плажната ивица. Според местните хора причината за това е новото пристанище и по-специално кеят. Съоръжението, което затваря залива до половината, е..

публикувано на 12.06.21 в 13:40

Фолклорен празник в Българево

„ С песни и танци в Българево“ е наслова на фолклорен празник, който се провежда в най-голямото село в община Каварна   за трети път тази година. С народните песни и танци местните хора поддържат не само връзката с традициите на добруджанския фолклор, но и с богатството от  нивите,  полята, стадата, с радостта на хората, че живеят близо до..

публикувано на 12.06.21 в 13:10
Плаж в Каратона, Пелопонес, Гърция, 14 май 2021 г.

Гърция ще признава всички ваксини за пътувания в страната

Всички ваксини, дори тези, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, ще бъдат признавани от Гърция за влизане в страната, съобщава в. "Катимерини", като се позовава на представител на комисията по здравеопазване, която съветва правителството по въпроси, свързани с пандемията. Вана Папаевангелу каза, че решението е било..

публикувано на 12.06.21 в 13:05

Операцията по търсене на останки от падналия самолет МИГ 29 продължава

  Операцията по търсене на останки от падналия самолет МИГ 29, както и на черната кутия продължава. Все още няма нови находки от търсенето със специализирана техника на ВМС, морска фирма и   Института по океанология. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че за съжаление проучването  и на двата нови контакта е показало,..

публикувано на 12.06.21 в 12:46
Владимир Путин

Путин: Отношенията между Москва и Вашингтон са в най-ниската си точка

В навечерието на срещата си с президента на САЩ Джо Байдън руският държавен глава..

публикувано на 12.06.21 в 12:20

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", загинал е човек

Мъж загина, а жена е ранена след тежка катастрофа в района на 87-ми километър, в посока Бургас, на автомагистралата "Тракия", съобщи говорителят на ОД на МВР-Пазарджик. Сигнал за инцидента е получен около 02:40 ч. По последна информация 35-годишен водач на "Фолксваген" предприел маневра за изпреварване на друг лек автомобил, управляван от 52-годишен..

публикувано на 12.06.21 в 12:05

Лошото време отменя събития на открито

Поради неблагоприятните метереологични условия събитието “Жълти стотинки” във Варна се отменя, съобщи за Радио Варна Йоанна Йорданова, координатор на кампанията в морската столица. “Следете страницата на кампанията Жълти стотинки във фейсбук, за да се информирате за следващата дата на инициативата във Варна”, добави Йорданова. Предвидените инициативи в..

публикувано на 12.06.21 в 11:41