Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НА СВЕТЛО на 3 май с Мариела Димитрова

Христос воскресе! Надеждата и вяра в доброто, които носи празникът на празниците, ще са насловът на днешното предаване с екип Недялко Добрев, Александър Йорданов и Мариела Димитрова.

Ще ви запознаем с една българка, която прибра сърцето си от Америка у дома, както сама казва Диана Димитрова от гр.Елин Пелин. Направи го с цялото си семейство и денс се е посветила на просвещението на най-малките в българския фолклор и традициии. Чуйте я в 14.20 часа.

В 14.40 часа ще отидем до читалище „Отец Паисий” в село Брестак, което е може би единственото читалище в община Вълчи дол, което няма никакви проблеми, категорична е Йорданка Дочева, която е негов секретар от 2014 година. За съжаление детският състав там вече не съществува, но продължават изявите на самодейния състав „Бресташки славей”. Чуйте един от неговите ръководители народната певица Гергина Стоянова.

Ще се разходим и до Етнографския музей на открито „Стария Добрич“. Какво е днешното състояние на комплекса и кои са майсторите, които и до ден днешен запазват възрожденските традиции на Добрич ще ни разкаже нашият кореспондент Мая Щърбанова в 15.10 часа.

В 15.40 часа е интервюто със Светла Паркър и Ан Грифин, които създадоха инициативата „Благодаря ви, че ви има”, с която ангажираха рестoранти да доставят топъл обяд на медици от софийски болници. Сега са с в нова кампания, за цялата страна, събират единични спални комплекти и одеяла, нови или използвани, но запазени като дарения за болниците.

Георги Петров е художник от Добрич, но от 18 години живее в София. Защо обича да се връща в родния край по великденските празници и какво го свързва с Варна, с  Радио Варна и с какво са специални за него празничните дни той ще ни разкаже в 16.20 часа.

В 16.40 часа – среща с доц.Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология и Библейска история в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Към  професията  я води киното, хобито, но към вярата – знанието. Защо българите са непрактикуващи християни и каква е цената на Възкресението – чуйте  личната й история.

Музей на спорта откриха в СОК”Камчия”. Това е е вторият по големина подобен музей у нас, след този на националния стадион „Васил Левски“ – в 17.20 часа разказва спортния редактор Румен Генов.

В 17.40 часа рубриката на журналистката и писател Даниела Иванова „Лесна работа”.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#631 ТОП 20 (07.05.2021-14.05.2021)

публикувано на 07.05.21 в 19:06
Постери на Люба Томова.

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 7 май със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър: паметни срещи с Анджей Вайда и Владимир Висоцки Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо Нощ на литературата във Варна – гост Мария Баджакова Варна Лит 2021 търси своите „Герои сега” „Милиони хора желаят безсмъртие, но не знаят какво да правят в дъждовен неделен..

публикувано на 07.05.21 в 13:40

"Новият ден" на 7 май 2021 г. с Димитрина Дончева

Добро утро в Международния ден на радиото и телевизията. Екипът ни тази сутрин – Венци, Сашо и Дима. Честит празник на всички радио- и тв-хора, сред които сме и ние. Радиото е мерилото ни за истина, справедливост и обективност. Радиото е отговорност и личен избор. И в същото време сутрешната ни доза адреналин, сладко-горчивото ни кафе,..

публикувано на 07.05.21 в 06:00
Гергьовска люлка в Добрич

НА СВЕТЛО на 6 май с Валерия Василева

На Гергьовден гостуваме във варненското село Доброглед, където отглеждат стари и редки породи овце, благодарение на фермата на ветеринарния лекар Данаил Николов. Военноморските сили отбелязаха във Варна празника на българската армия с тържествен ритуал и динамични  демонстрации с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен..

публикувано на 06.05.21 в 12:27

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Защо денят, в който почитаме Свети Великомъченик Георги Победоносец, е втори храмов празник на „Свети Атанасий“? На Гергьовден ще ви срещнем с отец Георги Великов, иконом на Храм „Свети Прокопий Варненски“. След 8:30 часа ще ви заведем и до село Езерово за да разберем как отбелязват празника там. Ще ви запознаем с най-новата..

публикувано на 06.05.21 в 05:47
Изворът Утуля край с. Аспарухово

НА СВЕТЛО на 5 май с Валерия Василева

Ще посрещне ли България руски туристи през летния сезон - коментар на представители на хотелиерския бранш. Ирина и Сергей Михаилини се преселват от Москва във варненското село Равна гора  преди четири години  и създават ферма за щрауси. В Балчик започва изграждането на приют за безстопанствени кучета като част от програма за овладяване..

публикувано на 05.05.21 в 13:43
Алепу

"Море и бряг" с Валери Великов, на 5 май

Морските новини: Части от крайбрежните зони във Варна, Каварна и Шабла са посочени като примери за лошо поддържани обекти в Морския пространствен план на България за периода 2021-2035 година. Това установи проверка на РВ. В плана е записано следното: „Примери за негативна оценка на състоянието на морски обекти поради лоша поддръжка са:..

публикувано на 05.05.21 в 08:16