Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НА СВЕТЛО на 4 май с Мариела Димитрова

agneta
Снимка: БТА

Христос воскресе! Надеждата и вяра в доброто, които носи празникът на празниците, ще са насловът и на днешното предаване с екип Иван Тасев, Доротея Николова и Мариела Димитрова.

Започваме от пасището край село Искър, където за животновъдството ще поговорим с овчаря Атанас Ангелов и овцевъда Димитър Димитров. Как се гледат стотици агнета и овце и бизнес или поминък е това днес – чуйте в 14.15 часа.

А в 14.40 часа продължаваме със семейство даракчии. Какво ги доведе от класните стаи, където преподавали до дарака във Вълчи дол?

Предстои поредното почистване на Карадере от съмишленици – хората, които обичат летата на този все още почти девствен плаж на нашето море. Традиционно пролет и есен те са там и за да почистят любимото място за почивка. Как ще бъде организирано тази година в 15.20 часа ще научим от Люба Батембергска от Сдружение „Да спасим Карадере”.

След това, в 15.40 часа ще представим ученичката от МГ- Варна Калина Цонева, която за втора година се класира за националния кръг по астрономия. Осмокласничката има  седми в страната резултат от олимпиадата.

В празничните дни  по-често се сещаме за т.наречената глобална България, за сънародниците ни в чужбина, за българоезичните диаспори там. Защо държавата изостава спрямо тази световна България – коментар на историка Пламен Павлов в 16.20 часа.

В 16.40 часа – отиваме на следобеден чай в Казашко, където по празници не пропускат стари ритуали, а най-сладките разговори случват на чаша чай, ще ни разкаже кметът Гергана Петкова.

С репортаж от 25-я автопоход „Морски бриз“ продължаваме в 17.20 часа. Най-впечатляващ беше автомобилът Крайслер Уиндзор на Костадин Павлов, който е колекционер на ретро автомобили.

А в 17.40 туристическият водач Атанас Димитров ще ни разкаже за един интересен маршрут край Варна - "Трите каи" в района на Чудните скали край язовир Цонево


ВИЖТЕ ОЩЕ
Постери на Люба Томова.

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 7 май със Светлана Вълкова

100 години Варненски драматичен театър: паметни срещи с Анджей Вайда и Владимир Висоцки Асоциално за социалното – плакати на Люба Томова в магазин за месо Нощ на литературата във Варна – гост Мария Баджакова Варна Лит 2021 търси своите „Герои сега” „Милиони хора желаят безсмъртие, но не знаят какво да правят в дъждовен неделен..

публикувано на 07.05.21 в 13:40

"Новият ден" на 7 май 2021 г. с Димитрина Дончева

Добро утро в Международния ден на радиото и телевизията. Екипът ни тази сутрин – Венци, Сашо и Дима. Честит празник на всички радио- и тв-хора, сред които сме и ние. Радиото е мерилото ни за истина, справедливост и обективност. Радиото е отговорност и личен избор. И в същото време сутрешната ни доза адреналин, сладко-горчивото ни кафе,..

публикувано на 07.05.21 в 06:00
Гергьовска люлка в Добрич

НА СВЕТЛО на 6 май с Валерия Василева

На Гергьовден гостуваме във варненското село Доброглед, където отглеждат стари и редки породи овце, благодарение на фермата на ветеринарния лекар Данаил Николов. Военноморските сили отбелязаха във Варна празника на българската армия с тържествен ритуал и динамични  демонстрации с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен..

публикувано на 06.05.21 в 12:27

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Защо денят, в който почитаме Свети Великомъченик Георги Победоносец, е втори храмов празник на „Свети Атанасий“? На Гергьовден ще ви срещнем с отец Георги Великов, иконом на Храм „Свети Прокопий Варненски“. След 8:30 часа ще ви заведем и до село Езерово за да разберем как отбелязват празника там. Ще ви запознаем с най-новата..

публикувано на 06.05.21 в 05:47
Изворът Утуля край с. Аспарухово

НА СВЕТЛО на 5 май с Валерия Василева

Ще посрещне ли България руски туристи през летния сезон - коментар на представители на хотелиерския бранш. Ирина и Сергей Михаилини се преселват от Москва във варненското село Равна гора  преди четири години  и създават ферма за щрауси. В Балчик започва изграждането на приют за безстопанствени кучета като част от програма за овладяване..

публикувано на 05.05.21 в 13:43
Алепу

"Море и бряг" с Валери Великов, на 5 май

Морските новини: Части от крайбрежните зони във Варна, Каварна и Шабла са посочени като примери за лошо поддържани обекти в Морския пространствен план на България за периода 2021-2035 година. Това установи проверка на РВ. В плана е записано следното: „Примери за негативна оценка на състоянието на морски обекти поради лоша поддръжка са:..

публикувано на 05.05.21 в 08:16

НОВИЯТ ДЕН на 5 май, сряда

Защо празникът на винишкия храм „Св. Атанасий“ се превръща в празник с панаир през годините?   Старото име на кв. "Виница" е Кестрич. След Освобождението от 100 къщи 12 са били български, останалите – гагаузки. Сега кварталът е част от район Приморски, който е третият по големина район в България по брой на населението, след Люлин и Младост в София...

публикувано на 05.05.21 в 05:59