Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

СЗО: Човечеството е увеличило приема на сол до опасни за здравето количества

Сол
Снимка: sewhomegrown.com

Болшинството от хората консумират два пъти повече сол от препоръчаната от Световната здравна организация (СЗО) граница от 5 грама на ден и това излага здравето им на риск. Това съобщи щабът на СЗО в Женева, който публикува насоки за съдържанието на сол в храни като хляб, масло, чипс, бисквитки, пица и различни видове консерви.

„Повечето хора консумират два пъти повече от препоръчаните от СЗО 5 грама сол дневно, излагайки се на по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт, от които приблизително 3 милиона души умират всяка година“, припомнят от организацията.

Нов доклад на СЗО предоставя "глобални показатели за нивата на натрий в над 60 категории храни", за да помогне за "подобряване на храненето и спасяване на човешки животи".

Експертите обясниха значимостта на подобна публикация, по-специално с факта, че консумацията на „преработена храна бързо увеличава приема на натрий“ в човешкото тяло. В същото време, често в различни страни едни и същи продукти съдържат различни количества сол. Ето защо СЗО представи „хармонизирани глобални критерии“, които ще помогнат на държавите да си поставят цели за намаляване на приема на сол и ще стимулират хранителната индустрия да предприеме подходящи стъпки. Организацията припомни, че целта е да се намали консумацията на сол с 30% до 2025 г. Това решение беше взето през 2013 г. от Световната здравна асамблея.

„Повечето хора не знаят колко сол консумират“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус във връзка с публикуването на доклада. „Наложително е страните да разработят политики за намаляване на потреблението и да предоставят на населението информация, позволяваща да направят правилният избор."

Както се отбелязва в доклада, СЗО „е започнала да разработва глобални показатели за нивата на натрий в храните през 2020 г.“

„Прекомерното количество натрий в храната повишава кръвното налягане и като следствие увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания“, казват експертите.

Намаляването на приема на сол намалява този риск, както и риска от развитие на хронични бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, затлъстяване и рак на стомаха, обобщават авторите на доклада. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Петдесетница

Днес е Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница. Новозаветната Петдесетница е ден, когато на повярвалите в Христос бил дарен Светият Дух, който слязъл над апостолите във..

публикувано на 20.06.21 в 10:10

След облекчаването на корона мерките идва бейби бум

През март 2021 г. в Германия са се родили толкова бебета, колкото не са се появявали на бял свят повече от 20 години. По данни на Федералния статистически институт, през март са родени почти 66 000 деца – за последно са били толкова през 1998 г. Само година по-рано броят им е бил с 10% по-малко, пише „Дойче..

публикувано на 19.06.21 в 16:25

Любов на сцената, любов в живота - Лилия каза "да" на Велин

Най-голямата изненада на премиерната „Графиня Марица“ на 18 юни 2021 във Варненската опера поднесе Велин Михайлов – Коломан Жупан, който пред препълнената зала на Основна сцена коленичи пред любимата си Лилия Илиева – Лиза и я помоли да се омъжи за него. Трябва да й се признае, че макар и не по-малко учудена от всички останали, на нея не й..

публикувано на 19.06.21 в 14:12
Варна, трета буна и портал към по-спокойното време за релакс

Вкусна храна, лятно кино и много изпълнители край морето

Най-новото социално място във Варна отваря врати - вкусна храна, качествени напитки, музика на живо, представления, лятно кино, работилници, срещи с приятели. Всичко това на метри от морето.  Откриването е този петък, на 18.06. Първите специални гости ще бъдат Керана и нейния акустичен екипаж. В партито се включва The Den Crew: Mad..

публикувано на 18.06.21 в 17:35

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл представят във Варна

Интерактивен хип-хоп танцов спектакъл под наслов "Всички видове любов!" ще подарят на варненци и гостите на града младите таланти от Artistix Crew - съвременна танцова група от Варна. Идеята за спектакъла е на Румяна Михова, която е и хореограф на "Всички видове любов!". " Според древните гърци човек може да изпита любов по седем различни начина и..

публикувано на 18.06.21 в 16:02

Промени картинката на плажа - ти ще си тръгнеш, те ще останат

Оказва се, че едва 13% от хората знаят, че във филтъра има пластмаса. Но това е пластмаса, която не може да се рециклира и изходът е само един – изхвърляне в кошчето за битов отпадък.   Филтърът на цигарите съдържа целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса Въпросът с изхвърлянето..

публикувано на 18.06.21 в 16:00

Четем чужди мисли срещу 50 000 долара

Технология за четене на мисли вече е на пазара, като базираната в Калифорния стартъп компания, наречена „Kernel“, започва да доставя шлемове за 50 000 долара в САЩ. Това е устройство, което може да анализира невроните в нечий мозък и до известна степен да прочете..

публикувано на 18.06.21 в 15:24