Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За финансовото си оздравяване Балчик ще поиска над 3 милиона лева държавен заем

Община Балчик

Балчик ще отправи искане до министъра на финансите за подпомагане на общината под формата на временен безлихвен заем от централния бюджет в размер на 3,200 млн. лв. Това е записано в изготвения проект на план за финансово оздравяване, който е обявен на сайта на администрацията за обществено обсъждане.

Ползването на заема се налага заради голям обем просрочени задължения към доставчици, около 3 млн.лв. Общината има поет общински дълг от банки към 31.12.2020 г. в размер на 8, 743 млн. лв. (в това число 5, 077 млн. лв. от Фонда за органите на местното самоуправление в България ФЛАГ за изпълнение на европейски проекти), който не позволява получаването на нов кредит, за да продължи безпроблемното извършване на публични услуги в полза на местната общност. За постигане на финансова стабилност ще се приложат мерки за оптимизиране на разходите и повишаване събираемостта на приходите. Показателите ще бъдат измервани в края на всяко тримесечие и при разминаване със заложените цели ще се предприемат мерки, се казва в плана. Заложено е сумата да бъде възстановена до края на процедурата за финансово оздравяване (2021-2023).

Проектът на плана е публикуван на интернет страницата на Община Балчик на адрес www.balchik.bg/bg/infopage/41. На заинтересованите се предоставя възможност до 21 май да представят своите мнения и препоръки чрез попълването на формуляр, който може да бъде подаден чрез електронен адрес mayor@balchik.bg или фронт-офиса.

Балчик влезе в списъка на общините с финансови затруднения, тъй като има задължения и осредненото равнище на събираемост за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства е под осреднената събираемост за страната (70.1%), отчетена за последната година.

След периода на обществено обсъждане, обявената процедура за финансово оздравяване предстои да премине одобрението и на Общинския съвет, за да се задейства. 

Подробностите чуйте от репортажа на Албена Иванова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж от Балчик опита да ограби кредитна компания в центъра на Варна

Районната прокуратура във Варна води досъдебно производство за опита за грабежа от късния следобед в четвъртък в банков офис на булевард „Владислав Варненчик“. Жител на Балчик е задържан по случая. 47-годишният мъж нахлул в офиса на банката във видимо нетрезво състояние. Той се приближил до една от служителките и поискал от нея да му..

обновено на 18.06.21 в 18:29

Порталът за електронни услуги на МВР ще е с временно ограничен достъп

Временно ще бъде ограничен достъпът до Портала за електронни административни услуги на МВР. На 19 и 20 юни, събота и неделя, ще бъде извършено надграждане на портала Във връзка с изпълняван от МВР проект „Реализиране..

публикувано на 18.06.21 в 17:48

РИОСВ-Варна състави акт на община Аксаково за нарушения на регионалното депо

При проверката е установено неизпълнение на условия в разрешителното, а именно – депониране на отпадъци на депото над определения 24-часов капацитет и без тяхното предварително третиране. Това е нарушение на Условие 4.1. и Условие 11.2.2.7. от комплексното разрешително. Експерти от РИОСВ-Варна на 17 юни съставиха акт за установяване на..

публикувано на 18.06.21 в 17:24

Областният управител се срещна с ръководители на прокуратурата, РИК и ОДнаМВР във Варна във връзка с предстоящите избори

Организацията и провеждането на парламентарните избори на 11 юли 2021 година обсъдиха на среща  областният  управител на Варненска област Марио Смърков и ръководители на прокуратурата, ОД на МВР във Варна и РИК . Противодействието срещу нарушения на изборното законодателство бе основна тема на срещата, в която участваха зам.-районният..

публикувано на 18.06.21 в 17:19

В Балчик започват проверки по хотели и публични места за авторски права на музика

Започват проверки по хотели и публични места за спазването на  авторски права за музикални и аудиовизуални произведения. Те са част летните планови проверки на Министерството на културата за спазване на разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права, съобщава Община Балчик. Проверките на Дирекция „Авторско право и сродните му..

публикувано на 18.06.21 в 16:04

Пазим очите по правилото 20-20-20

В Балчик днес тече инициативата "Зре­ние­то е всич­ко! Прег­ле­дай се!", в рамките на която се извършват без­плат­ни оч­ни прег­ле­ди за де­ца и въз­рас­тни хо­ра. На­цио­нал­на­та скри­нин­го­ва кам­па­ния е ор­га­ни­зи­ра­на от Бъл­гар­ски ле­кар­ски съюз, Бъл­гар­ско­то дру­жес­тво по оф­тал­мо­ло­гия и фармацевтичната компания Ба­йер..

публикувано на 18.06.21 в 16:01

415 свободни места за първокласници са обявени на второ класиране във Варна

415 са свободните места за първокласници, обявени на второ класиране в общинските училища , съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Електронната система за прием е активна за подаване на ново заявление или за редактиране на заявление на некласирано дете от 10:00 часа на 19 юни до 23:59 часа на 22 юни. Свободните места,..

публикувано на 18.06.21 в 15:46